WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πρέπει τελικά οι ενήλικες να πίνουν γάλα;


25 Μαΐου 2016

cookies-and-milk-food-photography.jpg

Για πολλούς από εμάς το αγελαδινό γάλα είναι το πρώτο πράγμα που θυμόμαστε να πίνουμε, αλλά και να ακούμε από τη μαμά μας, να μας λέει ότι είναι μια από τις πιο υγιεινές επιλογές. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια το γάλα έχει αμφισβητηθεί ουκ ολίγες φορές από επιστήμονες και καταναλωτές, οι οποίο θέτουν το ερώτημα αν είναι απαραίτητη η κατανάλωση του στην ενήλικη ζωή.

Από την αντίπερα όχθη υπάρχουν οι συστάσεις των διεθνών οργανισμών και επιστημονικών φορέων, που επισημαίνουν ότι το γάλα αποτελεί κομμάτι ενός υγιεινού διατροφικού σχήματος. Πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) συνιστά οι ενήλικες να καταναλώνουν τρία φλιτζάνια γαλακτοκομικά προϊόντα (συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος, γιαούρτι και τυριά) την ημέρα, ώστε να παίρνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

Ωστόσο, επειδή ακόμα υπάρχουν αρκετοί φανατικοί εχθροί του γάλακτος, παρακάτω σας παραθέτουμε μερικούς από τους πιο σημαντικούς λόγους, για να το συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας διατροφή.

  • Είναι μια καλή πηγή ασβεστίου

Το γάλα και γενικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε ασβέστιο, η πρόσληψη του οποίου είναι σημαντική στην παιδική και εφηβική ηλικία, για την υγιή ανάπτυξη των οστών. Μέχρι και τα 30 έτη ο σκελετός αναπτύσσεται, άρα η ανάγκη πρόσληψης ασβεστίου είναι επιτακτική. Όμως, δεν έχουμε ανάγκη το ασβέστιο μόνο για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, αλλά και επειδή παίζει ρόλο στην γενική υγεία και ευεξία. Πιο συγκεκριμένα βοηθάει στον έλεγχο του σωματικού βάρους, καταπολεμά τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, αποτρέπει κάποιες μορφές καρκίνου και συμβάλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

  • Είναι καλή πηγή καλίου

Αυτός είναι ένας άλλος σπουδαίος λόγος, που η επιτροπή USDA αύξησε τις συνιστώμενες μερίδες γαλακτοκομικών από δύο σε τρεις το 2005. Το κάλιο βοηθάει στη μείωση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης και δεδομένου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του γενικού πληθυσμού καταναλώνει πάρα πολύ αλάτι, η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του νατρίου και να αυξήσει του καλίου. Φυσικά πολλά φρούτα και λαχανικά είναι επίσης πλούσια σε κάλιο.

  • Μπορεί να καταπολεμήσει την κατάθλιψη

Επαρκή επίπεδα βιταμίνης D βοηθάνε στην παραγωγή της σεροτονίνης, μια ορμόνη που σχετίζεται με την καλή διάθεση, την αντοχή στον πόνο και την αυξημένη αυτοπεποίθηση. Ενώ η ανεπάρκεια της βιταμίνης D σχετίζεται με κατάθλιψη, χρόνια κόπωση  και αυξημένο κίνδυνο άνοιας και της νόσου του Alzheimer. Τη συγκεκριμένη βιταμίνη την παίρνουμε μόνο από τον ήλιο, ωστόσο υπάρχουν πλέον εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Συμπερασματικά το γάλα είναι ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και συνεπώς θα πρέπει να καταναλώνετε από όλες τις ηλικίες. Από την άλλη μεριά όσοι δεν θέλουν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά μπορούν να τα αντικαταστήσουν με άλλα τρόφιμα. Όμως σε καμία περίπτωση δεν θα το χαρακτηρίζαμε μια άχρηστη τροφή για τους ενήλικες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.