WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καθημερινά κόλπα για να θυμάστε καλύτερα


12 Απριλίου 2016

Η ικανότητα να θυμόμαστε διάφορα πράγματα είναι σημαντική για να μπορούμε  να φέρνουμε εις πέρας τις καθημερινές δραστηριότητες. Η μνήμη καθορίζει σχεδόν όλη τη ζωή. Χωρίς αυτήν θα ήταν ανύπαρκτο το παρελθόν, δεν θα μπορούσατε να καταλάβετε το παρόν και το μέλλον θα σας φάνταζε αβέβαιο. Ευτυχώς πλέον υπάρχουν πολλοί και εύκολοι τρόποι για να εξασκήσετε τη μνήμη σας και να δοκιμάσετε τις δυνατότητες της. Στο άρθρο που ακολουθεί θα δείτε κάποια γρήγορα τεστ που μπορείτε να εφαρμόσετε στη πράξη και να καλυτερεύσετε τη μνήμη σας.

  • Οργανωθείτε

Η οργάνωση και η μνήμη πάνε χέρι χέρι. Η αταξία είναι ο χειρότερος εχθρός της μνήμης. Για παράδειγμα γράψετε στην τύχη ένα δεκαψήφιο αριθμό και μετά προσπαθήστε να τον θυμηθείτε. Θα διαπιστώσετε ότι είναι σχεδόν αδύνατον. Αν όμως ομαδοποιήσετε τους αριθμούς και τους συσχετίσετε με ένα γεγονός, τότε θα είναι πολύ πιο εύκολο να απομνημονεύσετε τον αριθμό.

  • Βάλτε συναισθηματική αξία στα πράγματα

Ένα τέχνασμα για να θυμάστε καλύτερα τα καθημερινά πράγματα είναι να τους δίνετε συναισθηματική αξία. Για παράδειγμα αν φοβάστε ότι θα ξεχάσετε να πληρώσετε την ασφάλεια σας, σκεφτείτε ότι αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για εσάς και την οικογένεια σας. Φυσικά δεν θα καταστραφεί ο κόσμος αν δεν αγοράσετε μια μέρα γάλα για το πρωινό των παιδιών σας, αλλά σκεφτείτε ότι θα πρέπει να υποστείτε την γκρίνια τους.

  • Δημιουργείστε εικόνες στο μυαλό σας

Πολλοί ακούτε ένα όνομα και μετά από λίγο το έχετε ξεχάσει. Και είναι λογικό, αφού ένα όνομα είναι μια πολύ αφηρημένη έννοια και δύσκολο για να το θυμηθείτε. Αλλά αν κωδικοποιήσετε το όνομα που μόλις ακούσατε, έτσι ώστε να δημιουργήσετε μια ιστορία, τότε να είστε βέβαιοι ότι θα το θυμάστε για πάντα. Την επόμενη φορά που θα σας συστηθεί κάποιος, προσπαθήστε να συνδέσετε το όνομα του με μια εικόνα ή με μια ιστορία.

  • Ενεργοποίηση όλων των αισθήσεων

Ανάλογα με το τι θέλετε να θυμάστε, ενεργοποιήστε όσες περισσότερες αισθήσεις μπορείτε και μη μένετε μόνο στην ακοή. Με αυτό τον τρόπο θα συγκρατήσετε πιο εύκολα αυτό που έχετε ακούσει και θα το θυμηθείτε πιο γρήγορα όταν το χρειαστείτε.

  • Εξασκήστε καθημερινά τη μνήμη σας

Αν δεν το κάνετε μέχρι τώρα, αρχίστε να αγοράζετε μια εφημερίδα ή ένα περιοδικό και επιλέξετε ένα άρθρο που σας αρέσει. Διαβάστε το προσεκτικά και την επόμενη μέρα προσπαθήστε να θυμηθείτε όσο πιο πολλές λεπτομέρειες μπορείτε. Εάν εφαρμόζετε για μεγάλο διάστημα αυτή την τεχνική, θα διαπιστώσετε ότι θα θυμάστε καλύτερα τις πληροφορίες που λαμβάνει ο εγκέφαλος σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.