WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σεξ μετά την εμμηνόπαυση: Τι πρέπει να γνωρίζετε


16 Απριλίου 2016

horizontal_02_Miu_Miu_053-BW2012-08-29-22-51-29καθευθα.jpg

Όταν η γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση υφίσταται πολλές αλλαγές, οι οποίες δεν είναι μόνο σωματικές, αλλά και ψυχολογικές. Είναι επίσης, μια περίοδος που σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής ζωής, γι αυτό πολλές φοβούνται ότι φτάνουν στη τελική φάση της σεξουαλικής τους δραστηριότητας. Πράγματι οι αλλαγές στο ορμονικό σύστημα μπορεί να επηρεάσουν την ερωτική συμπεριφορά και αυτό έχει αντίκτυπο και στο σύντροφο. Τι συμβαίνει όμως στη πραγματικότητα; Η εμμηνόπαυση είναι συνυφασμένη με το τέλος της σεξουαλικής ζωής; Σε αυτά και σε πολλά άλλα ερωτήματα θα βρείτε απαντήσεις, αν συνεχίσετε την ανάγνωση.

Σεξ και εμμηνόπαυση: Τι συμβαίνει;

  • Μειωμένη λίμπιντο

Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των εμμηνοπαυσιακών γυναικών είναι ο φόβος της απώλειας της σεξουαλικής επιθυμίας. Αυτό μπορεί να είναι ένα θέμα, αλλά δεν ισχύει για όλες τις γυναίκες. Κι όμως πολλές αναφέρουν ότι έχουν αυξημένη σεξουαλική επιθυμία κατά την εμμηνόπαυση. Αλλά ακόμα και αν εσείς νιώθετε ότι η λίμπιντο σας έχει μειωθεί, δεν πρέπει να το αποδεχθείτε έτσι απλά, γιατί πλέον είναι πολλές οι διαθέσιμες επιλογές θεραπείας.

  • Αυξημένη ξηρότητα

Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί μια αλλαγή στα επίπεδα των οιστρογόνων. Οι γυναικείες ορμόνες βοηθούν στην υγεία του κολπικού ιστού, διατηρώντας τη λίπανση του κόλπου και την ελαστικότητα των ιστών. Και δεδομένου ότι τα μειωμένα επίπεδα των οιστρογόνων είναι τη κύρια αιτία της κολπικής ξηρότητας, η σεξουαλική πράξη γίνεται λιγότερο ευχάριστη. Όμως, υπάρχει λύση για την αντιμετώπιση της ξηρότητας, όπως είναι οι κολπικές κρέμες που λιπαίνουν τον κόλπο, κάνοντας το σεξ και πάλι μια ευχάριστη εμπειρία.

  • Πόνος κατά τη συνουσία

Σύμφωνα με την North American Menopause Society (NAMS) το 20 με 30% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών αναφέρουν πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Αυτό μπορεί να προκληθεί επειδή ο γυναικείος κόλπος σταδιακά ατροφεί και το τοίχωμα του γίνεται πιο λεπτό, προκαλώντας δυσφορία κατά τη συνουσία.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Οι αλλαγές που περνάει το σώμα κατά την εμμηνόπαυση δεν πρέπει να σας αποτρέψουν από το να απολαμβάνετε το σεξ. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μιλήσετε με το σύντροφο σας και να βρείτε από κοινού το δρόμο για να ευχαριστιέστε και οι δυο τη σεξουαλική δραστηριότητα. Προσπαθήστε να έρχεστε πιο συχνά σε επαφή με τον αγαπημένο σας, γιατί έχει αποδειχθεί ότι η αύξηση της ροής του αίματος στους ιστούς κατά τη συνουσία, βοηθά στη διατήρηση της υγείας τους. Οι ασκήσεις πυελικού εδάφους είναι μια ακόμα λύση στο πρόβλημα σας, διότι και αυτές βοηθάνε στην αύξηση της ροής του αίματος στα τοιχώματα του κόλπου και διευκολύνουν τη συνουσία. Τέλος, μη διστάσετε να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας για να συζητήσετε μαζί του ότι σας απασχολεί και ότι μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλικής σας ζωή. Η εμμηνόπαυση μπορεί να φέρει πολλές αλλαγές, όμως δεν πρέπει να σημαίνει το τέλος της σεξουαλικής σας ζωής, γιατί με λίγη καλή θέληση αυτή η περίοδος μπορεί να φέρει το καλύτερο σεξ της ζωής σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.