WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διακυμάνσεις βάρους: Τι πραγματικά συμβαίνει;


25 Απριλίου 2016

Ξυπνάτε το πρωί, ανεβαίνετε στη ζυγαριά και το αποτέλεσμα που αντικρίζετε σας κάνει πολύ ευτυχισμένους και σκέφτεστε ότι επιτέλους οι προσπάθειες σας απέδωσαν καρπούς. Όμως, καθώς γυρνάτε στο σπίτι το βράδυ, αποφασίζετε να ζυγιστείτε ξανά και ξαφνικά αντικρίζετε μια ανοδική πορεία στη κλίμακα της ζυγαριάς. Τι γίνεται; Τελικά χάσατε βάρος ή πήρατε; Ποιο από τα δυο αποτελέσματα είναι αληθινό; Διαβάστε παρακάτω όλη την αλήθεια για τη διακύμανση του βάρους.

Η αλήθεια για το βάρος και τις διακυμάνσεις

Το νερό είναι ο κύριος ένοχος για τη διακύμανση του βάρους. Ναι καλά διαβάσατε. Η ημερήσια αλλαγή στα κιλά σας οφείλεται συνήθως στο πόσο νερό έχετε πιει μέσα στην ημέρα. Το σώμα σας θα κρατήσει τα υγρά που πίνετε, όπως κρατάει και αυτά που τρώτε. Μόλις δυο φλιτζάνια νερό μπορεί να σας προσθέσουν ένα με δυο κιλά. Όμως, μην πανικοβάλλεστε γιατί δεν έχει σχέση με το ποσοστό του σωματικού λίπους ή των μυών, γι αυτό και τα συγκεκριμένα κιλά φεύγουν χωρίς καμία προσπάθεια από τη πλευρά σας.

Επίσης, τι τρώτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο θα σας δείξει η ζυγαριά εκείνη τη στιγμή. Αν για παράδειγμα τρώτε πολλά αλμυρά, τότε κάνετε κατακρατήσεις και ενδεχομένως θα δείτε την κλίμακα της ζυγαριάς σας να αυξάνεται. Ομοίως η πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να επηρεάσει τη ποσότητα του νερού που κρατάει το σώμα, δεδομένου ότι χρειάζεται επιπλέον νερό για την αποθήκευση γλυκογόνου. Για να αποθηκεύσουμε ένα γραμμάριο γλυκογόνο, χρειαζόμαστε τρία γραμμάρια νερού. Αυτό είναι και ο λόγος που οι αθλητές αντοχής, τείνουν να κερδίζουν βάρος πριν τους αγώνες. Είναι όμως σημαντικό να θυμάστε ότι αυτά τα κιλά δεν είναι λίπος και είναι προσωρινά. Εξάλλου κανείς δεν μπορεί να χάσει ή να κερδίσει λίπος σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα.

Μια άλλη ύπουλη αιτία προσωρινής αύξησης του σωματικού βάρους είναι η αφυδάτωση. Όταν δεν πίνετε αρκετά υγρά, το σώμα σας εξαντλείται και προσπαθεί να κρατήσει νερό, ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία των υγρών. Στη συνέχεια οι νεφροί εκκρίνουν λιγότερο νερό, ώστε να υπάρχει ισορροπία και έτσι μπορεί να ανέβει ξαφνικά η κλίμακα της ζυγαριάς.

Πώς και πότε να ζυγίζεστε; 

Εάν δεν θέλετε να τρελαθείτε με τις διακυμάνσεις του βάρους σας, πρέπει να ζυγίζεστε μια συγκεκριμένη ώρα και ημέρα μέσα στην εβδομάδα. Επίσης, να φοράτε όσο το δυνατό λιγότερα ρούχα και να μην έχετε φάει τίποτα. Αν πάτε και στο μπάνιο, πριν ζυγιστείτε, είναι ακόμα καλύτερα, γιατί όταν ανέβετε στη ζυγαριά θα σας δείξει λιγότερα κιλά. Όταν πρόκειται για τη συχνότητα, είναι καλύτερα να ζυγίζεστε μια ή το πολύ δύο φορές μέσα στην εβδομάδα, ώστε να αποφύγετε τις διακυμάνσεις του βάρους.

Τέλος, μπορεί η ζυγαριά να αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για να αξιολογήσετε αν είστε υγιείς και αν χάνετε βάρος, όμως δεν πρέπει να είναι το μοναδικό. Και αυτό γιατί μπορεί να χάνετε κιλά, αλλά ενδέχεται να ισοδυναμούν με απώλεια μυϊκής μάζας και όχι λιπώδους ιστού. Θυμηθείτε ότι οι αριθμοί της ζυγαριάς είναι ένα μόνο κομμάτι του παζλ, στη προσπάθεια σας να χάσετε βάρος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.