WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Θαλασσινά: Ανεβάζουν ή όχι τη χοληστερίνη;


29 Απριλίου 2016

Τα θαλασσινά εν όψει της περιόδου της νηστείας κατέχουν μια σημαντική θέση στη διατροφή μας και η κατανάλωση τους φτάνει στο αποκορύφωμα τη Μεγάλη Παρασκευή, όπου είθισται να τα τρώμε μετά τον Επιτάφιο. Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο θαλασσινά, εννοούμε τα οστρακοειδή, όπως γαρίδες, μύδια, στρείδια και τα μαλάκια όπως χταπόδια, καλαμάρι.

Τα θαλασσινά προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες Β12 και D, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Επιπλέον, τα περισσότερα είναι μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και δρουν προστατευτικά έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων. Παρόλα όμως τα θετικά που μας προσφέρουν, πολλοί τα αποφεύγουν, εξαιτίας της φήμης που έχουν ότι ανεβάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Αληθεύει όμως αυτή η φήμη ή είναι ακόμα ένας διατροφικός μύθος;

Θαλασσινά και χοληστερίνη

Καταρχήν πρέπει να ξεδιαλύνουμε ότι υπάρχουν δυο βασικές πηγές της χοληστερόλης: αυτή που προέρχεται από τη διατροφή και αυτή που συντίθεται στο ήπαρ. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολυάριθμες μελέτες που εξετάζουν κατά πόσο η χοληστερόλη που υπάρχει στα τρόφιμα, μπορεί να επηρεάσει τη χοληστερόλη του πλάσματος. Συγκεκριμένα η βιβλιογραφία αναφέρει ότι η διαιτητική χοληστερόλη δεν επιφέρει καμία αλλαγή σε αυτή του αίματος. Η κύρια αιτία της υπερχοληστερολαιμίας είναι το κορεσμένο λίπος που βρίσκεται στα κρέατα και στα πλήρη γαλακτοκομικά και τα trans λιπαρά που βρίσκονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα, στα πατατάκια, στις σφολιάτες κ.α.

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό ενώ τα θαλασσινά περιέχουν αρκετή χοληστερόλη, η κατανάλωση τους δεν επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, σύμφωνα με την American Heart Association (ΑΗΑ) η κατανάλωση των θαλασσινών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, έδειξε ότι τα οστρακοειδή όχι μόνο δεν αποτελούν κίνδυνο για τη χοληστερόλη μας, αλλά στην πραγματικότητα τα καβούρια και τα μύδια μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της LDL (κακή χοληστερόλη) και να αυξήσουν τα επίπεδα της HDL (καλή χοληστερόλη).

Συνεπώς όσοι πρέπει να προσέξουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους μπορούν να καταναλώνουν θαλασσινά, αρκεί να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, τα άτομα που παρουσιάζουν οικογενή υπερχοληστερολαιμία θα ήταν ωφέλιμο να δείξουν περισσότερη προσοχή στην κατανάλωση θαλασσινών και να συμβουλευτούν έναν γιατρό ή διατροφολόγο. Σε κάθε περίπτωση η πρόσληψη λίπους για τους υγιείς ενήλικες δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 30% των συνολικών θερμίδων ημερησίως και η χοληστερόλη τα 300 mg ημερησίως.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.