WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μικρά μυστικά για να μην πάρετε ούτε ένα γραμμάριο την Κυριακή του Πάσχα


1 Μαΐου 2016

food-salad-dinner-eating.jpg

Έφτασε η στιγμή να απολαύσετε το πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές:

  1. Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα υγιεινό πρωινό. Προτιμήστε ένα αυγό με μια φέτα ψωμί ή ένα φρούτο με γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά.  Το πιο πιθανό είναι ότι το προηγούμενο βράδυ θα έχετε φάει αρκετά, άρα προτιμήστε κάτι ελαφρύ για το πρωί.
  2. Όταν φτάσει η στιγμή να καθίσετε στο πασχαλινό τραπέζι σκεφτείτε έξυπνα και ξεκινήστε το γεύμα σας με σαλάτα. Με αυτό τον τρόπο θα χορτάσετε πιο εύκολα και δεν θα πέσετε με τα μούτρα στο κατσίκι ή στο αρνί. Επίσης, τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθάνε στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Βάλτε στο μισό πιάτο τις σαλάτες της αρεσκείας σας και στο υπόλοιπο μισό βάλτε ισόποσα πρωτεΐνη όπως κατσίκι, αρνί, αυγά και στο υπόλοιπο βάλτε αμυλούχα τρόφιμα, όπως ψωμί, πατάτες ψητές ή βραστές, ρύζι.
  3. Αποφύγετε το τσιμπολόγημα. Αν αρχίσετε να τσιμπολογάτε πριν ακόμα καθίσετε στο τραπέζι, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ξεφύγετε στην ποσότητα και στις θερμίδες. Απολαύστε το φαγητό σας καθισμένοι, ώστε να έχετε καλύτερο έλεγχο του πόσο τρώτε. Όσοι βρίσκονται κοντά στη σούβλα πρέπει να αντισταθούν στο κλασσικό τσιμπολόγημα της πέτσας, γιατί περιέχει αρκετές θερμίδες και είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη.
  4. Να τρώτε αργά. Σίγουρα αυτή τη συμβουλή την έχετε ακούσει πολλές φορές, όμως θα τη ξαναπώ άλλη μια: Όσο πιο αργά τρώτε τόσο πιο γρήγορα θα νιώσετε κορεσμό. Και αυτό γιατί χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να φτάσει στον εγκέφαλο το σήμα ότι έχετε χορτάσει.
  5. Κατσίκι ή αρνί; Αν έχετε την ευχέρεια να διαλέξετε, τότε προτιμήστε το κατσίκι καθώς έχει λιγότερες θερμίδες και μικρότερη περιεκτικότητα κορεσμένα λιπαρά. Όμως και στις δυο περιπτώσεις πριν φάτε το κρέας, αφαιρέστε την πέτσα.
  6. Προσέξτε την κατανάλωση του αλκοόλ. Μην ξεπεράσετε τα δυο ποτήρια αλκοόλ και να πίνετε άφθονο νερό. Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε αναψυκτικά διαίτης ή ανθρακούχο νερό.
  7. Όταν φτάσει η ώρα για το επιδόρπιο, προσπαθήστε να καταναλώσετε μια με δύο κουταλιές από το αγαπημένο σας γλυκό, ώστε να γλυτώσετε τις περιττές θερμίδες. Εξάλλου μελέτες έχουν δείξει ότι μέχρι δυο κομματάκια από το αγαπημένο σας επιδόρπιο, είναι αρκετά για να καλύψουν την ανάγκη σας για κάτι γλυκό, το υπόλοιπο το τρώτε από λαιμαργία.
  8. Τέλος, μην αμελήσετε τη σωματική δραστηριότητα. Περπατήστε, βγάλτε το σκύλο σας βόλτα, κάνετε ποδήλατο ή ότι άλλο σας ευχαριστεί, αρκεί να μη μείνετε καθισμένοι όλη την ημέρα σε έναν καναπέ ή γύρω από το τραπέζι με τα φαγητά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.