WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς οι δίαιτες χαμηλές σε θερμίδες είναι επικίνδυνες για την υγεία


4 Μαΐου 2016

5ebdcafc5f8eb105_shutterstock_325124579.xxxlarge_2xκαθετα.jpg

Για να χάσετε βάρος πρέπει να μειώσετε τις θερμίδες. Άρα το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε είναι ότι όσο πιο πολλές θερμίδες κόψετε τόσο περισσότερο βάρος θα χάσετε. Έτσι δεν είναι; Κι όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, γιατί αν καταναλώνετε πολύ λίγες θερμίδες μπορεί να βάλετε την υγεία σας σε κίνδυνο, με τους εξής παρακάτω τρόπους.

  1. Δεν παίρνετε τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά

Είναι εύκολο κάποιος να υποτιμήσει τη σημασία ενός πράγματος που δεν βλέπει ή δεν αισθάνεται και ένα παράδειγμα είναι τα θρεπτικά συστατικά. Οι βιταμίνες, τα μέταλλα, οι φυτικές ίνες είναι πολύ σημαντικά για την υγεία παρόλο που οι περισσότεροι δεν το αντιλαμβάνονται ή το ξεχνάνε. Για παράδειγμα το ασβέστιο, που παίρνουμε από τη διατροφή, παίζει σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση της υγείας των οστών και στη λειτουργία των μυών. Εάν το σώμα σας δεν παίρνει αρκετό ασβέστιο, αναγκάζεται να τραβήξει από τα αποθέματα που έχει, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Η διαδικασία αυτή αυξάνει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση (λέπτυνση των οστών και την απώλεια της οστικής πυκνότητας) και για κατάγματα του ισχίου. Αυτό ήταν ένα μόνο μικρό παράδειγμα στα εκατοντάδες που υπάρχουν, για να κατανοήσετε πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει μια υποθερμιδική δίαιτα.

  1. Μάλλον θα πάρετε πίσω το βάρος που χάσετε

Εάν ακολουθείτε μια διατροφή χαμηλή σε θερμίδες, τότε πρέπει να φανταστείτε τον εαυτό σας να την ακολουθεί για το υπόλοιπο της ζωής του. Το φυσιολογικό είναι να μην μπορέσετε να είστε πιστοί για πολύ καιρό, με αποτέλεσμα μετά από λίγο να ξαναπάρετε το βάρος που χάσατε.

  1. Επιβραδύνεται ο μεταβολισμός σας

Όταν παίρνετε πολύ λίγες θερμίδες, το σώμα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να μπορέσει να επιβιώσει. Και τότε αρχίζει η απώλεια της μυϊκής μάζας, για να απελευθερωθεί η γλυκόζη που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Όσο λιγότερη μυϊκή μάζα έχετε, τόσο πιο αργά δουλεύει ο μεταβολισμός και τόσο πιο δύσκολα χάνετε κιλά.

  1. Δεν είστε συγκεντρωμένοι

Το μυαλό σας για να λειτουργήσει σωστά χρειάζεται μια σταθερή ποσότητα γλυκόζης. Άρα όσο πιο πολύ πεινάτε τόσο πιο αργά δουλεύει ο εγκέφαλος σας, έτσι ώστε στο τέλος να μην μπορείτε να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

  1. Αυξάνεται ο κίνδυνος χολολιθίασης

Οι δίαιτες που είναι πολύ χαμηλές σε θερμίδες (περίπου 800 θερμίδες την ημέρα) προκαλούν ταχεία απώλεια βάρους, αυξάνοντας τον κίνδυνο για χολολιθίαση, η οποία προκαλεί κοιλιακό πόνο και μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.