WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ρωτήσαμε τον ειδικό για την κατάψυξη ωαρίων με αφορμή την πρόσφατη ανάρτηση της Μαρίας Μενούνος


13 Μαΐου 2016

737344dd8934cc52da9f7f85f2627abb_L.jpg

Η Μαρία Μενούνος θέλει πάρα πολύ να γίνει μητέρα και δεν έχει κανένα ταμπού στο να δηλώσει πως ακολουθεί την εξέλιξη της επιστήμης ώστε να καταφέρει τον στόχο της.

Η διάσημη παρουσιάστρια με σύμμαχο τον αρραβωνιαστικό της Κevin Ungaro που είναι μαζί από το 1998, δηλαδή για σχεδόν 20 χρόνια, δηλώνουν μέσα από το snapchat πως είναι έτοιμοι να γίνουν γονείς. Η Μαρία μπήκε στη διαδικασία της ωοληψίας, δηλαδή την λήψη των ωαρίων από τις ωοθήκες, προκειμένου να συγκεντρώσει έναν ικανοποιητικό αριθμό ωαρίων για να κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση.

keven-undergaro

Ο Kevin Ungaro ήταν συνέχεια δίπλα της και έκαναν αστεία μέσω snapchat

maria_menounos_eggretrieval1

Λίγο πριν μπει στο χειρουργείο αστειεύεται για την fashion εμφάνισή της!

maria_menounos_eggretrieval2

Μάλιστα το 2011 είχε δηλώσει στην εκπομπή Good Morning America πως ήταν έτοιμη να καταψύξει τα ωάρια της ως μια μελλοντική δικλείδα ασφαλείας. Όντας μια γυναίκα με σημαντικές επαγγελματικές υποχρεώσεις δεν ένιωθε έτοιμη να γίνει τότε μητέρα αλλά ήταν κάτι που το ήθελε πολύ για το μέλλον. Και το έπραξε!

Με αφορμή την πρόσφατη ανάρτηση της Μαρίας, ρωτήσαμε τον μαιευτήρα-γυναικολόγο, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικό σε θέματα αναπαραγωγής της μονάδας Institute of Life ΙΑΣΩ, κ. Κωνσταντίνο Κωσταρά και μας απάντησε σε 5 απορίες για την κρυοσυντήρηση ωαρίων.

1. Τι είναι ακριβώς η κρυοσυντήρηση ή κοινώς κατάψυξη ωαρίων και ποια διαδικασία ακολουθείται;

Η κρυοσυντήρηση με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification) γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Η υαλοποίηση είναι η διαδικασία κατάψυξης ωαρίων και εμβρύων που με τη χρήση ειδικών κρυοπροστατευτικών διαλυμάτων εμποδίζει τον σχηματισμό κρυστάλλων και έτσι τα ωάρια και τα έμβρυα παραμένουν αναλλοίωτα. Η χρήση υλικών κατάψυξης νέας γενιάς προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που πιθανόν να προκληθούν από την διαδικασία της κατάψυξης. Η ταχεία κατάψυξη σε συνδυασμό με τις υψηλές συγκεντρώσεις κρυοπροστατευτικών οδηγεί ωάρια και έμβρυα στην υαλώδη φάση. Η όλη διαδικασία απαιτεί τη σαφή και λεπτομερή γνώση της υψηλής τεχνογνωσίας και από την πλευρά του ειδικού. Απαιτείται αφενός η χρήση ειδικού εξοπλισμού αλλά και αφετέρου ειδική εκπαίδευση του εμβρυολόγου. Η όλη διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί σε μερικά δευτερόλεπτα για να έχει επιτυχία.

2. Σε ποια ηλικία μπορεί μια γυναίκα να κάνει κατάψυξη ωαρίων; Κάθε γυναίκα με "ενεργό" κύκλο περιόδου μπορεί να προβεί σε κρυοσυντήρηση ωαρίων. Είναι σημαντικό μάλιστα να χρησιμοποιούν τη μέθοδο υγιείς γυναίκες για να έχουν μελλοντικά άριστα αποτελέσματα.

3. Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται να σκεφτεί μια γυναίκα την κρυοσυντήρηση; Λόγο για διατήρηση γονιμότητας έχει κάθε γυναίκα που επιθυμεί να γίνει μητέρα. Πολύ σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι γυναίκες που επιθυμούν μελλοντικά να τεκνοποιήσουν σε προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία μπορούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους καταψύχοντας ωάρια σε νεαρή ηλικία. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μάλιστα που "επιβάλλει" την καριέρα έναντι της τεκνοποίησης ουσιαστικά ωθεί τις σύγχρονες εργαζόμενες σε μια τέτοια λύση ώστε να μην χάνουν πολύτιμο χρόνο από το να γίνουν κάποια στιγμή μητέρες. Αξίζει να αναφερθεί το παράδειγμα δύο πολύ μεγάλων εταιριών, της Apple & του Facebook, όπου μέσα στην ιατρική κάλυψη των γυναικών εργαζομένων τους, τους παρέχουν και την κατάψυξη ωαρίων! Το δικαίωμα στην επιλογή για μια γυναίκα, ώστε να μπορεί να προγραμματίζει τη ζωή της όπως επιθυμεί είναι πολύ σημαντικό.

Τέλος γυναίκες που έχουν πιθανότητες να υποστούν βλάβη στη λειτουργία της ωοθήκης από ιατρικές παθήσεις, κακοήθεις (π.χ. καρκίνος μαστού), μη κακοήθεις (π.χ. ενδομητρίωση) ή άλλα μη γυναικολογικά νοσήματα είναι καλό να το πράττουν όσο το δυνατό νωρίτερα.

4. Πόσο κοστίζει; Το κόστος για την κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι αρκετά προσιτό σε όλους. Κοστίζει περίπου όσο μια εξωσωματική γονιμοποίηση.

5. Στην Ελλάδα που μπορεί να απευθυνθεί κανείς για αυτό; Μπορεί να απευθυνθεί στα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης που χαρακτηρίζονται για την υψηλή τεχνογνωσία τους. Ένα από τα μεγαλύτερες κέντρα αναπαραγωγής αυτή τη στιγμή είναι το Institute of Life, που μάλιστα θεωρείται και πολύ σημαντικό στην Ευρώπη και δημιουργήθηκε μέσα στο “ΙΑΣΩ”, την κορυφαία Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική στην Ελλάδα. Στο Institute of Life, χρησιμοποιείται η πιο εξελιγμένη τεχνολογία εφαρμόζοντας καινοτόμες θεραπείες και τεχνικές ώστε μέσα από τα υψηλότερα πρότυπα λειτουργίας να προσφέρει σιγουριά και αποτελεσματικότητα σε όσους το επισκέπτονται. Ειδικά το τμήμα κρυοσυντήρησης πληρεί όλες τις προδιαγραφές για να επιτυγχάνει υψηλά αποτελέσματα με ασφάλεια.

737344dd8934cc52da9f7f85f2627abb_L Kωνσταντίνος Κωσταράς Website: www.kostaras.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.