WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα πιο παράξενα πράγματα που δεν γνωρίζατε για τους εφιάλτες


6 Ιουλίου 2016

Ξυπνάτε το βράδυ έντρομες, η καρδιά σας χτυπάει γρήγορα και αυτό που σας έρχεται στο μυαλό είναι το τρομακτικό όνειρο που είδατε. Όλοι έχουμε δει εφιάλτες κάποια στιγμή στη ζωή μας, αν και οι ενήλικες έχουν την τάση να βλέπουν λιγότερους από ό,τι τα παιδιά.

Τι προκαλεί τους εφιάλτες;

Οι θεωρίες αφθονούν. Μπορεί να φταίει ότι φάγατε βαριά το βράδυ ή επειδή είδατε μια ταινία τρόμου. Οι ερευνητές ακόμα δεν έχουν καταλήξει γιατί βλέπουμε εφιάλτες, αλλά όταν βλέπουμε ένα άσχημο όνειρο, ισχύουν κάποια πράγματα που σίγουρα θα σας εκπλήξουν και μπορεί να σας τρομάξουν.

Κανείς δεν σας ακούει να ουρλιάζετε όταν βλέπετε έναν εφιάλτη

Μπορεί στις ταινίες οι πρωταγωνιστές να ουρλιάζουν όταν βλέπουν ένα τρομακτικό όνειρο, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην πραγματική ζωή. Κατά τη διάρκεια των ονείρων είστε στο στάδιο REM του ύπνου, όπου όλοι οι μύες έχουν παραλύσει, εκτός από εκείνους των ματιών και της αναπνοής. Αν τύχει να φωνάξετε τότε έχετε ήδη ξυπνήσει και το όνειρο το είδατε λίγο πριν ξυπνήσετε, αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να το θυμάστε.

Οι γυναίκες έχουν περισσότερους εφιάλτες από τους άνδρες

Μια έρευνα που έγινε στην Αγγλία στο  Beacon College στο Leesburg, FL αναφέρει ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερους εφιάλτες από ότ,ι οι άνδρες. Αυτό θα μπορούσε να συσχετιστεί με το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερο άγχος και ανησυχίες, κάτι που αντανακλάται σε άσκημα όνειρα.

Μπορείτε να ελέγξετε τους εφιάλτες σας

Κι όμως μπορείτε να τους ελέγξετε, αλλά χρειάζεται πολλή πρακτική. Μερικοί άνθρωποι έχουν την ικανότητα να ελέγχουν τα όνειρα τους, όμως μόλις το συνειδητοποιήσουν, συνήθως ξυπνάνε. Η τεχνική ελέγχου για τα όνειρα μπορεί να φανεί χρήσιμη σε όσους υποφέρουν πολύ συχνά από εφιάλτες.

Υπάρχει κάτι πιο τρομακτικό από ό, τι έναν εφιάλτη

Η κρίση νυχτερινού τρόμου, αν και είναι ασυνήθιστη στους ενήλικες, είναι αρκετά συνηθισμένη στα παιδιά και πολύ τρομακτική για τους γονείς, αφού τα μικρά τους ουρλιάζουν με ανοιχτά μάτια. Και ενώ προσπαθείτε να τα ηρεμήσετε εκείνα δείχνουν να μην μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας. Ο νυχτερινός τρόμος είναι απολύτως αβλαβές φαινόμενο που εκδηλώνεται στο 40% των παιδιών νηπιακής ηλικίας. Όμως η συγκεκριμένη κρίση δεν έχει καμία σχέση με τους εφιάλτες. Διότι όταν ένα παιδί βλέπει ένα κακό όνειρο και του μιλήσετε θα ξυπνήσει, αντίθετα όταν βρίσκεται σε κατάσταση τρόμου δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας. Επίσης, δεν θυμάται τίποτα την επόμενη μέρα, σε αντίθεση με το όταν βλέπει όνειρα που συνήθως τα θυμάται. Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε ότι και να κλαίνε τα μικρά σας κατά τη διάρκεια του νυχτερινού τρόμου, δεν νιώθουν κανέναν απολύτως πόνο, άρα δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεστε.

Οι εφιάλτες σας δεν είναι μοναδικοί

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Sleep»  έδειξε ότι τα θέματα που έχουν οι εφιάλτες που βλέπουμε είναι κοινά. Και αυτό γιατί οι συνήθως περιλαμβάνουν πτώση, κυνηγητό, θάνατο, βία και ανησυχίες σε θέματα υγείας. Άρα μην ανησυχείτε, το κακό όνειρο που είδατε εχθές ενδεχομένως το έχουν δει και χιλιάδες άλλοι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.