WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μύθοι και αλήθειες για τον ανανά


15 Ιουλίου 2016

Ο ανανάς έχει πλέον κατακτήσει όλο τον κόσμο, με την πατρίδα του να είναι η Νότια Αμερική. Παρά το γεγονός ότι αυτό το εξωτικό φρούτο έχει πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ένζυμα, υπάρχουν επίσης και πολλοί μύθοι, κυρίως όσο αφορά την απώλεια κιλών και λίπους. Πόσο ισχύουν ή όχι όλα αυτά, θα τα αναλύσουμε παρακάτω

  • Απώλεια βάρους και ανανάς. Μια σχέση παραμύθι

«Αν πίνετε κάθε μέρα ένα ποτήρι χυμό ανανά θα αδυνατίσετε». Σίγουρα το έχετε ακούσει πολλές φορές και κάποιοι το έχετε πιστέψει. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ο ανανάς δεν βοήθησε ποτέ κανέναν να αδυνατίσει. Και σίγουρα δε διαλύει τα λίπη. Εάν λοιπόν, μετά από ένα πλούσιο γεύμα φάτε ανανά με σκοπό να κάψετε το λίπος, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να χωνέψετε πιο εύκολα, χωρίς να υποφέρετε από δυσπεψία.

  • Ανανάς και κυτταρίτιδα. Μια ανύπαρκτη σχέση

Ο ανανάς περιέχει βρομελίνη, ένα ένζυμο που διαχωρίζει τη πρωτεΐνη, βοηθώντας στην πέψη. Όσες όμως πιστεύετε ότι αυτό το φρούτο εξαφανίζει την κυτταρίτιδα, τότε απλά χάνετε το χρόνο σας. Όλα άρχισαν στη δεκαετία του 60 όπου διαπιστώθηκε ότι ο ανανάς έχει αντι-οιδηματώδεις ιδιότητες και έτσι άρχισε ο μύθος ότι απομακρύνει το φλοιό πορτοκαλιού. Δυστυχώς η κυτταρίτιδα είναι ένα φαινόμενο που δεν φεύγει τόσο εύκολα.

Αφού λοιπόν καταρρίψαμε δυο μεγάλους μύθους όσο αφορά αυτό το εξωτικό φρούτο, παρακάτω θα δούμε μερικά οφέλη που προσφέρει στην υγεία. Γιατί μπορεί να μην αδυνατίζουμε καταναλώνοντας ανανά, όμως αποκτάμε υγεία και ευεξία.

 
  • Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Το ένζυμο βρομελίνη που περιέχει ο ανανάς έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, με αποτέλεσμα να βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής των αρθρώσεων και πιο συγκεκριμένα της αρθρίτιδας, μια ασθένεια που επηρεάζει πάρα πολλούς ανθρώπους.

  • Χοληστερίνη και ανανάς

Πιστεύεται ότι πίνοντας χυμό ανανά βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης, αν και μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Medical Science Monitor», διέψευσε αυτόν τον ισχυρισμό. Ερευνητές εξέτασαν το χυμό ανανά σε αρουραίους και ανακάλυψαν ότι έχει μια επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

  • Όραση

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του ανανά μπορεί να βελτιώσει την όραση και να προλάβει κάποιες παθήσεις των ματιών. Επίσης, είναι πλούσιος σε β-καροτένιο που έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.