WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι αποκαλύπτει το στήθος για την υγεία μας


24 Ιουλίου 2016

Το γυναικείο στήθος κατά καιρούς είναι στο επίκεντρο της μόδας και της σεξουαλικής έλξης. Όμως εκτός από το να το καλύπτουμε, να το αναδεικνύουμε και να το αλλάζουμε πρέπει και να το παρατηρούμε. Γιατί το στήθος έχει να μας πει πολλά για την υγεία. Εσείς πόσα καλά γνωρίζετε το δικό σας;

  1. Είστε έτοιμες να αδιαθετήσετε

Το στήθος σας είναι ένα από τα πρώτα μέρη του σώματος σας που δείχνουν τα σημάδια της έναρξης της εμμήνου ρύσεως. Στις περισσότερες γυναίκες το στήθος πρήζετε και πονάει, ενώ ο πόνος μπορεί να συνεχιστεί και λίγες ημέρες μετά την περίοδο. Μην αγχώνεστε δεν είναι αιτία ανησυχίας.

  1. Είστε έγκυος

Εάν δείτε τις θηλές σας ξαφνικά να σκουραίνουν, μη τρομάξετε γιατί απλά είστε έγκυος. Κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης το στήθος αλλάζει, μεγαλώνει, το νιώθετε πιο ερεθισμένο και οι θηλές αποκτούν πιο σκούρο χρώμα. Επιπλέον όσο περνάει ο καιρός οι φλέβες γίνονται πιο ευδιάκριτες, ενώ μικροσκοπικά ροζ εξογκώματα αναπτύσσονται γύρω από τις θηλές.

  1. Χρειάζεστε νέο σουτιέν

Αν η μπανέλα από το σουτιέν σας, σας κόβει ή αν ξαφνικά πονάτε στον αυχένα, τότε τι πιο πιθανό είναι ότι το σώμα σας «φωνάζει» για νέο στηθόδεσμο. Αγοράζοντας καινούριο σουτιέν θα φύγουν οι πόνοι από τον αυχένα και θα βελτιωθεί η στάση του σώματος σας.

  1. Έχετε χάσει βάρος

Όταν χάνετε ή αποκτάτε βάρος, το στήθος σας είναι από τις πρώτες περιοχές που επηρεάζεται. Αυτό σημαίνει ότι θα μικρύνει ή θα μεγαλώσει αντίστοιχα. Μπορεί επίσης αν χάσετε απότομα πολλά κιλά, να παρατηρήσετε στο στήθος ραγάδες ή κάποια κόκκινα μικρά σημάδια, τα οποία συνήθως φεύγουν με τον καιρό.

  1. Τρώτε πολύ αλάτι

Μήπως νιώθετε το στήθος σας πρησμένο χωρίς ιδιαίτερο λόγο; Η αιτία ενδέχεται να είναι το αλάτι. Όταν καταναλώνετε πολλά αλμυρά τρόφιμα, δεν πρήζετε μόνο η κοιλιά σας από τη κατακράτηση νερού, αλλά και το στήθος. Η λύση είναι μια: να περιορίσετε το αλάτι και να καταναλώνετε ολόκληρα φρούτα και λαχανικά.

  1. Καταναλώνετε πολύ καφεΐνη

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Duke στην Καλιφόρνια έδειξε ότι το 60% των γυναικών που έκοψε τον καφέ, δεν πόναγε στο στήθος σε σχέση με εκείνες που συνέχιζαν να πίνουν. Η καφεΐνη προκαλεί διαστολή στα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ένα πρησμένο στήθος. Έτσι αν νιώθετε συνέχεια βαρύ το στήθος σας, δοκιμάστε να πίνετε ντεκαφεινέ.

  1. Το παρακάνατε με το γυμναστήριο

Η άσκηση είναι ζωτικής σημασίας, αρκεί να μη φτάνουμε στα άκρα γιατί τότε έχουμε αντίθετα αποτελέσματα. Μια από τις αιτίες του πόνου στο  στήθος μπορεί να είναι η υπερβολική άσκηση. Για να αποφευχθεί το δυσάρεστο συναίσθημα, φροντίστε να φοράτε ένα καλό αθλητικό σουτιέν και να μην καταπονείτε το σώμα σας κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

  1. Μπορείτε να έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχει πολλά εμφανή συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων ανώμαλη περίοδο, υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο ή το σώμα, λιπαρό δέρμα και ακμή, καθώς και αύξηση του σωματικού βάρους - αλλά αν δεν το γνωρίζετε, το στήθος σας θα μπορούσε να σας αποκαλύψει πολλά. Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατακράτησης νερού και ευαισθησία στο στήθος, οπότε εάν εμφανίζετε αυτά τα δυο συμπτώματα ίσως πρέπει να κάνετε έναν έλεγχο.

  1. Πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας

Δυστυχώς ο καρκίνος του μαστού κάνει την εμφάνιση του πολύ συχνά. Πρέπει να ψηλαφίζετε στο στήθος σας και να επισκέπτεστε το γυναικολόγο σας. Αν διαπιστώσετε κάποια αλλαγή ή κάποιο εξόγκωμα, μη το αφήσετε χωρίς να μιλήσετε με το γιατρό σας. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να σώσουν τη ζωή σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.