WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έξυπνοι τρόποι για να κόψετε τις περιττές θερμίδες χωρίς κόπο


26 Ιουλίου 2016

mfw-street-style.jpg

Έχετε πιθανόν ακούσει και διαβάσει- ίσως και εκατοντάδες φορές- ότι για να χάσετε βάρος, θα πρέπει να τρώτε λιγότερες θερμίδες από όσες καίτε ή να κάψετε περισσότερες θερμίδες από ό,τι τρώτε. Η τροφή περνά μέσα από μια διαδικασία πέψης που πυροδοτεί μια σειρά από μεταβολικές αντιδράσεις που υπαγορεύουν την όρεξη, το βάρος, την αποθήκευση λίπους, τη μεταβολική λειτουργία και πολλά άλλα. Υπάρχουν πολλές τροφές που ενώ νομίζετε ότι σας παχαίνουν, παρόλα αυτά έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Για παράδειγμα μελέτες έχουν δείξει ότι οι ανάλατοι ξηροί καρποί, όχι μόνο δεν σας προσθέτουν κιλά, αλλά σας βοηθάνε στη μείωση βάρους και στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων. Πάντα βέβαια αν τους εντάξετε στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Παρόμοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Εδώ είναι μερικοί εύκολοι τρόποι, που κάποιοι δεν γνωρίζατε μέχρι τώρα, που θα σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά.

  • Φάτε το χυμό σας, αντί να τον πιείτε

Ένα φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι περιέχει 110 θερμίδες και σχεδόν καθόλου φυτικές ίνες. Ένα ολόκληρο πορτοκάλι έχει 60 θερμίδες και 3 γραμμάρια φυτικές ίνες, οι οποίες κρατάνε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά, μειώνοντας τις λιγούρες. Τρώτε ολόκληρα φρούτα αντί να τα πίνετε και θα λαμβάνετε λιγότερες θερμίδες.

  • Καταναλώστε ξηρούς καρπούς για σνακ

Αντί να ανοίξετε το σακουλάκι με τα πατάκια, προτιμήστε ανάλατους ξηρούς καρπούς. Σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα τρόφιμα οι ξηροί καρποί θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition διαπίστωσε μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης ξηρών καρπών και του δείκτη μάζας σώματος, ενώ μια άλλη που δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν ξηρούς καρπούς δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν μικρότερο κίνδυνο για την αύξηση του σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας.

  • Επιλέξτε να μασάτε.

Γνωρίζετε ήδη ότι όταν οι τροφές είναι στη φυσική τους μορφή τόσο το καλύτερο για την υγεία. Εκτός όμως από την υγεία, τα ολόκληρα τρόφιμα συμβάλουν και στη μείωση του σωματικού βάρους. Έτσι όταν μασάτε την τροφή, έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να μην πάρετε κιλά και να μη  υποπέσετε στην υπερκατανάλωση φαγητού κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  • Μειώστε την κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη

Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν τουλάχιστον 200 θερμίδες την ημέρα από τα ζαχαρούχα αναψυκτικά. Και αυτό δεν προκαλεί έκπληξη αν σκεφτεί κανείς ότι ένα κουτάκι αναψυκτικό μπορεί να περιέχει 240 θερμίδες, δηλαδή 15 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Αν σας αρέσουν τα ροφήματα με ανθρακικό, μπορείτε να πίνετε αφρώδες νερό, με μια φέτα λεμόνι.

  • Στόχος για 8 ώρες ύπνου το βράδυ

Η αϋπνία αυξάνει το άγχος και έτσι παράγεται περισσότερο κορτιζόλη, μια ορμόνη που ευνοεί την αποθήκευση του λίπους στο σώμα. Επίσης, όσοι κοιμούνται λιγότερο από 8 ώρες την ημέρα, έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο, σε σχέση με εκείνους που κοιμούνται 7 με 9 ώρες κάθε βράδυ.

  • Ξεδιψάστε πριν φάτε

Πολλοί μπερδεύουν το αίσθημα της δίψας με της πείνας. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε μια ακαταμάχητη έλξη για το ψυγείο, πιείτε πρώτα νερό. Αν κρατάτε το σώμα σας ενυδατωμένο, καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.