WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αποφάσισα να μην τρώω βραδινό για ένα μήνα και δείτε τι μου συνέβη


3 Αυγούστου 2016

Είναι πρωί χτυπάει το ξυπνητήρι, πετάγεστε από το κρεβάτι, ετοιμάζεστε στα γρήγορα και πάτε στη δουλειά. Μετά από πολλές ώρες σε ένα γραφείο, επιστρέφετε στο σπίτι εξουθενωμένοι και φυσικά πεινασμένοι. Για την ακρίβεια δεν βλέπετε μπροστά σας από την πείνα και τελικώς τρώτε ένα τεράστιο γεύμα για βραδινό. Και μετά έρχονται οι τύψεις και οι σκέψεις ότι δεν πρόκειται να χάσετε τα κιλά που σας ταλαιπωρούν. Αν όμως κόψετε τελείως το βραδινό, μήπως χάσετε βάρος; Λογικό δεν ακούγεται; Με αυτό το σκεπτικό αποφάσισα να κάνω ένα πείραμα και να κόψω μαχαίρι το βραδινό για ένα μήνα. Θέλετε να μάθετε τι μου συνέβη;

Θέλω να τονίσω ότι τα υπόλοιπα γεύματα, πρωινό, μεσημεριανό και ενδιάμεσα τα έτρωγα κανονικά. Την πρώτη λοιπόν μέρα που γύρισα σπίτι, μια σκέψη και μόνο με περιτριγύριζε: το φαγητό. Σκέφτηκα όμως, να ξεγελάσω την πείνα μου κάνοντας κάτι άλλο. Έτσι διάβασα, ένα βιβλίο, άνοιξα τον υπολογιστή, πήρα τηλέφωνο μια φίλη μου και η ώρα πέρασε ώσπου πήγα να κοιμηθώ. Όμως, δεν ήταν τόσο εύκολο όσο νόμιζα, αφού άκουγα τον ήχο της κοιλιάς μου, η οποία αναζητούσε κάτι φαγώσιμο. Η πρώτη μέρα είναι, σκέφτηκα, θα συνηθίσω και έτσι μετά από αρκετή ώρα με πήρα ο ύπνος. Παρόλη την αισιοδοξία μου οι αϋπνίες συνεχίστηκαν και κατέληξα να κοιμάμαι 5 ώρες την ημέρα, αντί για 7 με 8 ώρες ύπνου που έκανα πριν κόψω το βραδινό.

Μπορεί να έχετε ακούσει ή διαβάσει ότι το σώμα σας χρειάζεται καύσιμα για να λειτουργήσει και όταν δεν του παρέχουμε τα καύσιμα βιώνει μια έλλειψη ενέργειας και οι γνωστικές λειτουργίες επηρεάζονται. Κάτι παρόμοιο συνέβη και σε εμένα μετά από μια εβδομάδα χωρίς βραδινό. Ξυπνούσα το πρωί  και ένιωθα υποτονική, πήγαινα στη δουλειά και δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ και το χειρότερο γυρνούσα σπίτι και ήμουν κυκλοθυμική, οξύθυμη. Κατέληξα να μαλώνω με τους φίλους μου και ένιωθα ότι η πνευματική μου απόδοση άρχιζε να χάνεται.

Αυτά όμως δεν ήταν τα μοναδικά συμπτώματα που είχα.  Συνειδητοποίησα ότι είχα μια ξαφνική λαχτάρα για γλυκά, πατατάκια, μπισκότα, γενικά για ανθυγιεινά σνακ. Κάτι το οποίο δεν το ένιωθα παλαιότερα. Και φυσικά το πρωί που ξυπνούσα ήθελα να φάω ότι βρω μπροστά μου και κάποιες φορές αυτό έκανα.

Θέλετε να μάθετε αν έχασα κιλά; Για να πω την αλήθεια δεν άντεξα παραπάνω από 2 εβδομάδες και επίσης δεν έχασα ούτε ένα γραμμάριο. Τι σήμαινε για εμένα όλο αυτό; Πολύ απλά πως όταν υποβάλεις τον εαυτό σου στο μαρτύριο να κοιμηθείς νηστικός, σύντομα θα έρθει και η αντίδραση. Και τότε είτε τρως συνέχεια, αλλά όχι το βράδυ, είτε παρατάς την προσπάθεια. Ακόμα όμως και το νούμερο της ζυγαριάς να πέσει, δεν θα διαρκέσει για πολύ καιρό. Τελικά το βραδινό είναι απαραίτητο.

Γιατί το βραδινό είναι απαραίτητο;

Το βραδινό είναι απαραίτητο, όπως όλα τα υπόλοιπα γεύματα, γατί παρέχει στον οργανισμό θρεπτικά συστατικά που τον βοηθάνε να κοιμηθεί σωστά και να διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Εξασφαλίζοντας την ομαλή αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, αποφεύγουμε την υπογλυκαιμία και μειώνουμε την αναζήτηση τροφίμων που περιέχουν λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες.

Αυτό που παίζει ρόλο στην αύξηση ή στην απώλεια βάρους, αλλά και στη διατήρηση, δεν είναι αυτό κάθε αυτό το βραδινό γεύμα, αλλά η ποσότητα και η ποιότητα του. Πιο συγκεκριμένα όταν παίρνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνουμε, τότε θα αυξηθεί το βάρος μας. Ενώ εάν προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανούμε, θα μειωθεί το βάρος. Άρα αν το βραδινό γεύμα δεν ξεπερνάει τις ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες, δεν θα πάρετε κιλά. Και δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι έχουν περίεργα ωράρια στον εργασιακό χώρο, μπορεί το βραδινό να αποτελέσει το βασικό γεύμα, χωρίς το φόβο πρόσληψης κιλών, αρκεί να γίνεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και να καταναλώνονται υγιεινά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και τέλος μη ξεχνάτε ότι οι ποσότητες των τροφίμων εξαρτώνται από τις θερμιδικές ανάγκες του κάθε ατόμου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.