WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διεθνής Ημέρα Μπύρας: Καταρρίπτουμε όλους τους μύθους


5 Αυγούστου 2016

beer-1.jpg

Η μπύρα ίσως είναι το ποτό που ενώνει τους ανθρώπους, αφού δεν απαιτεί την τελετουργία του κρασιού και είναι σχετικά φθηνή και προσιτή σε όλους. Μπορούμε να την απολαύσουμε παντού από το σπίτι μέχρι σε ένα ακριβό εστιατόριο. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο που θεωρείται το τρίτο δημοφιλέστερο ρόφημα που καταναλώνεται παγκοσμίως μετά από το νερό και το τσάι. Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μπύρας που γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Παρασκευή του Αυγούστου, θα προσπαθήσω να λύσω όλες τις απορίες σχετικά με αυτό το δημοφιλές ποτό. Παχαίνει η μπύρα; Κάνει κοιλιά; Διαβάστε τους πιο δημοφιλείς μύθους.

Μύθος #1 Η μπύρα κάνει κοιλιά

Η γνωστή σε όλους «μπυροκοιλιά» είναι απλά ένας μύθος. Σίγουρα αν πίνετε μπύρα χωρίς μέτρο, θα πάρετε κιλά, τα οποία θα κατανεμηθούν σε όλο το σώμα, άρα και στην κοιλιά. Όμως, σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε στη Γερμανία, η πρησμένη κοιλιά οφείλεται περισσότερο σε γενετικούς παράγοντες και λιγότερο στην κατανάλωση μπύρας. Εάν μέχρι τώρα πιστεύατε ότι με ένα ποτήρι μπύρα θα κάνετε κοιλίτσα, μπορείτε πλέον να αναθεωρήσετε, αρκεί να πίνετε πάντα με μέτρο.

Μύθος # 2: Οι σκούρες μπύρες είναι ισχυρότερες σε αλκοόλ

Το χρώμα της μπύρας δεν σχετίζεται με την περιεκτικότητα σε αλκοόλη. Υπάρχουν μπύρες με πολύ σκούρο χρώμα που έχουν 4,2% αλκοόλ, ενώ κάποιες ανοιχτόχρωμες έχουν περιεκτικότητα σε οινόπνευμα από 8% και πάνω.

Μύθος # 3: Η μπύρα κάνει κακό στην υγεία

Αν μέχρι τώρα πιστεύατε ότι μόνο η κατανάλωση κρασιού προάγει την υγεία της καρδιάς, πρέπει να μάθετε ότι έχει φανεί πως η μπύρα έχει παρόμοια δράση. Αυτή η καρδιοπροστατευτική δράση της μπύρας έχει αποδοθεί στην περιεκτικότητας της σε αλκοόλ. Πιο συγκεκριμένα μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο σχετίζεται με τη σωστή λειτουργία της καρδιάς.

Εκτός όμως από την καρδιά, η μπύρα περιέχει λυκίσκο που δρα προστατευτικά ενάντια σε κάποια νοσήματα και κάποιες μορφές καρκίνου. Άλλωστε αυτό το πότο είναι η μόνη σημαντική διατροφική πηγή λυκίσκου.

Μύθος # 4 Η μπύρα πρέπει να σερβίρεται παγωμένη για να έχει καλύτερη γεύση

Η πεποίθηση ότι η γεύση της μπύρας αλλάζει όταν είναι παγωμένη, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς μύθους. Στην πραγματικότητα υπάρχουν αρκετές μπύρες που αν τις πιούμε σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρώς δροσερές, θα τις απολαύσουμε περισσότερο, από ό,τι αν τις πίναμε παγωμένες.

Μύθος # 5 H μπύρα προκαλεί αφυδάτωση

Σίγουρα έχετε ακούσει ή διαβάσει ότι το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση και σωστά διαβάσατε. Η μπύρα όμως είναι από τα λίγα αλκοολούχα ποτά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και μερικές έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Αν λοιπόν την καταναλώνετε με μέτρο, μέχρι ένα κουτάκι, και είστε ενυδατωμένοι, δεν θα σας προκαλέσει αφυδάτωση.

Μύθος # 6 Η μπύρα έχει συντηρητικά

Κι όμως η μπύρα δεν περιέχει συντηρητικά γιατί παράγεται με φυσική διαδικασία ζύμωσης, με πρώτες ύλες όπως βύνη, νερό, λυκίσκο και μαγιά. Ενώ στα στάδια παραγωγής ακολουθείται ένα σύστημα ώστε να εμποδίζεται η επιμόλυνση από μικροοργανισμούς.

Μύθος # 7 Μια μπύρα για να είναι καλή πρέπει να είναι υψηλή σε αλκοόλ

Πολλοί έχουν συνδέσει χωρίς λόγο τις χαμηλές σε αλκοόλ μπύρες με χαμηλή ποιότητα στη γεύση. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού υπάρχουν πολλές μπύρες κακής ποιότητας με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Στην Αγγλία μερικές από τις καλύτερες μπύρες έχουν 4% ή και λιγότερο αλκοόλη. Προτεραιότητα έχει η καλή γεύση και όχι πόσο αλκοόλ θα πιείτε.

Μύθος # 8 Η μπύρα σκοτώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα

Ίσως ο πιο άδικος μύθος όλων των μύθων και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας αποκαλύψω ότι δεν ισχύει. Μια αυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε ότι η μπύρα δεν είναι υπεύθυνη για τη θανάτωση των κυττάρων του εγκεφάλου, όπως κάποτε πίστευαν.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.