WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι τρώνε οι Ολυμπιονίκες


7 Αυγούστου 2016

country-strong-04_154220601395.jpg

Για να γίνει κάποιος αθλητής και φυσικά να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες χρειάζεται χρόνια εκπαίδευση και σκληρή δουλειά. Δύναμη, ταχύτητα και αντοχή είναι μερικές από τις δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας αθλητής, ώστε να γίνει Ολυμπιονίκης. Εκτός όμως από τις πολλές ώρες προπόνησης, η διατροφή επηρεάζει κατά μεγάλο ποσοστό την απόδοση των αθλητών.

Πιο συγκεκριμένα για τους αθλητές η σωστή διατροφή είναι σαν το τρίτο πόδι που χρειάζεται για να μπορέσουν να αποδίδουν καλύτερα. Κανένας αθλητής δεν μπορεί να προχωρήσει, αν δεν μάθει να τρέφεται σωστά. Όσο αφορά τους Ολυμπιονίκες οι διαιτολόγοι τους προσπαθούν να βρίσκουν πολλούς δημιουργικούς τρόπους ώστε να τους παρέχουν τα κατάλληλα τρόφιμα, για να μπορούν να αξιοποιούν τις δυνατότητες τους στο έπακρο. Ο κάθε αθλητής και το άθλημα που ακολουθεί έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες. Σε γενικές γραμμές δίνεται έμφαση στο προπονητικό  γεύμα, στο  γεύμα  μετά την προπόνηση και σε όλη την ημερήσια διατροφική πρόληψη. Στόχος είναι η αύξηση της απόδοσης και η βελτίωση των επιδόσεων. Για παράδειγμα στα ομαδικά κυρίως αθλήματα, οι αθλητές επικεντρώνονται στην επίτευξη και στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, ώστε να έχουν αντοχή και ευκινησία. Παρόλα αυτά τις πιο πολλές φορές πρέπει να γίνεται μια εξατομικευμένη διατροφική προσέγγιση, ακόμα και όταν το άθλημα είναι ομαδικό, γιατί ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες. Για παράδειγμα ο τερματοφύλακας έχει άλλες ανάγκες από τον μέσο ο οποίος μπορεί να διανύσει αρκετά μίλια κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Η διατροφή που ακολουθούν οι αθλητές διαφέρει σημαντικά από εκείνη του γενικού πληθυσμού. Ένας Ολυμπιονίκης μπορεί να παίρνει μέχρι και 10.000 θερμίδες μέσα σε μια ημέρα. Ας δούμε ποιες τροφές προτιμούν οι αθλητές των Ολυμπιακών αγώνων. 

  • Πλιγούρι βρώμης. Είναι μια τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες και ένα φλιτζάνι περιέχει 50 θερμίδες. Η βρώμη έχει μέτρια επίπεδα γλυκαιμικού δείκτη, κρατώντας σταθερό το σάκχαρο στο αίμα, κάτι που βοηθάει στην αύξηση της απόδοσης.
  • Αυγά. Τα αυγά και κυρίως τα ασπράδια είναι το αγαπημένο φαγητό των αθλητών. Ένα ολόκληρο αυγό έχει 70 θερμίδες, ενώ το ασπράδι έχει 16 θερμίδες. Επίσης είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.
  • Μπανάνες. Το νούμερο ένα φρούτο των αθλητών. Λέγεται ότι ο Bolt κατανάλωνε 15 μπανάνες την ημέρα. Τι το ιδιαίτερο έχει αυτό το φρούτο; Εκτός ότι είναι μια πλούσια πηγή καλίου, έχει αντιοξειδωτικά που βοηθάνε στη γρήγορη αποκατάσταση των μυών και γενικά του οργανισμού.
  • Κοτόπουλο. Οι Ολυμπιονίκες χρειάζονται ένα με δυο γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται 0,8 γραμμάρια ανά κιλού σωματικούς βάρους. Τα 90 γραμμάρια στήθος κοτόπουλο περιέχουν 31 γραμμάρια πρωτεΐνης και 160 θερμίδες. Αυτά τα δυο και μόνο καθιστούν το κοτόπουλο την ιδανική τροφή.
  • Τροφές με σύνθετους υδατάνθρακες, όπως μακαρόνια, ρύζι και ψωμί ολικής. Οι αθλητές έχουν ανάγκη από περίπου 10 γραμμάρια υδατανθράκων ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Ένα φλιτζάνι ζυμαρικά έχει 42 γραμμάρια υδατανθράκων.
  • Ξηροί καρποί. Οι ξηροί καρποί είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, βιταμίνης Ε, φυτικών ινών με αποτέλεσμα να μετατρέπουν τη τροφή σε ενέργεια.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.