WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καταπολεμήστε το άγχος καταναλώνοντας αυτές τις τροφές


8 Αυγούστου 2016

Άγχος και στρες είναι δυο λέξεις που μας απασχολούν όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό. Και ενώ η εύκολη λύση θα ήταν να καταφύγουμε σε φάρμακα, μια σωστή διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να ανακουφιστούμε από το στρες της καθημερινότητας και να χαλαρώσουμε. Εντάσσοντας στη διατροφή σας τις παρακάτω τροφές θα νιώσετε πιο ήρεμοι και υγιείς.

  • Βατόμουρα

Ο λόγος που τα βατόμουρα είναι στην κορυφή της λίστας για την ανακούφιση από το στρες, είναι επειδή περιέχουν βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Και τα δυο αυτά συστατικά καθιστούν τα μικρά και γευστικά φρούτα ένα ισχυρό όπλο κατά του άγχους. Εάν δεν είστε οπαδός της γεύσης που έχουν τα βατόμουρα, δοκιμάστε να τα βάλετε στα smoothies ή να τα φάτε μαζί με γιαούρτι.

  • Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε υγιή λιπαρά οξέα που προστατεύουν την καρδιά και βοηθάνε στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Είναι επίσης, καλή πηγή καλίου το οποίο  βοηθάει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Εντάξτε το αβοκάντο στη διατροφή σας και ένα από τα οφέλη που θα λάβετε είναι η μείωση του στρες και η βελτίωση της διάθεσης.

  • Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα περιέχουν βιταμίνες Β2 και Ε, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης χρόνιου άγχους. Προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνετε, γιατί τα αμύγδαλα και γενικά οι ξηροί καρποί έχουν αρκετές θερμίδες. Ένα φλιτζάνι την ημέρα είναι μια επαρκής ποσότητα για να πάρετε όλα τα οφέλη.

  • Κεφίρ

Το κεφίρ είναι πλούσιο σε προβιοτικά, που παίζουν σημαντικό ρόλο στη καλή υγεία του εντέρου. Και ένα υγιές έντερο σημαίνει και μείωση του στρες αλλά και άλλων νοσημάτων. Το κεφίρ είναι μια από τις ιδανικές τροφές για να μην έχετε στρες, αφού δεν έχει πολλές θερμίδες ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε καλά βακτήρια.

  •  Δημητριακά ολικής αλέσεως

Τα δημητριακά ολικής άλεσης ενισχύουν τα επίπεδα σεροτονίνης, μια ορμόνη που αυξάνει τη διάθεση και ανακουφίζει από το χρόνιο άγχος. Προτιμήστε το ρύζι και το ψωμί ολικής άλεσης που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

  • Σπόροι

Οι σπόροι περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία όπως έχει αποδειχθεί ανακουφίζουν από το άγχος και συμβάλουν στην καλή υγεία του εγκεφάλου. Καταναλώνοντας σπόρους, όπως λιναρόσπορο, σπόροι κολοκύθας, κία, βοηθάτε στη μείωση της φλεγμονής και στη της  L-τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ  που είναι απαραίτητο για την παραγωγή της σερετονίνης, την «ουσία της ευτυχίας». Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εντάξετε τους σπόρους στα γεύματα σας, όπως είναι σε σαλάτες και σε smoothies.

  • Αυγά

Όταν ο εγκέφαλος δεν παίρνει αρκετή ποσότητα των βιταμινών Β δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά κάτι που οδηγεί σε ευερεθιστικότητα και σε εναλλαγές της διάθεσης. Τα αυγά είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένης της χολίνης, η οποία  είναι σημαντική για την υγεία του εγκεφάλου. Τα αυγά είναι επίσης άφθονα σε πρωτεΐνη, βιταμίνη D, βιταμίνη Α, και κάλιο.

Η διάθεση και το στρες εξαρτώνται από τις επιλογές που κάνετε στο καλάθι αγορών. Απολαύστε τα λαχανικά και τα φρούτα και μειώστε την κατανάλωση των γλυκών και των τηγανητών.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.