WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έκοψα τη γλουτένη για ένα μήνα και δείτε τι μου συνέβη


14 Σεπτεμβρίου 2016

75985e858a2822ff_post.png

Ένα βράδυ που είχα βγει με φίλους για φαγητό ανοίξαμε μια συζήτηση γύρω από τη γλουτένη και οι απόψεις ήταν πολλές. Κάποιοι τη χαρακτήρισαν «ο σιωπηλός δολοφόνος», κάποιοι άλλοι υποστήριξαν ότι είναι μια μόδα που θα περάσει. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Γιατί μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι σωτήρια για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη. Όμως, τι γίνεται με τον υπόλοιπο πληθυσμό; Γιατί όλες και όλοι έχουν την τάση να μην καταναλώνουν τη γλουτένη; Για να δω με τα ίδια μου τα μάτια τι συμβαίνει, αποφάσισα να ακολουθήσω μια δίαιτα ελεύθερης γλουτένης για ένα μήνα. Θέλετε να μάθετε τι μου συνέβη;

Από την αρχή γνώριζα ότι αυτό το πείραμα θα ήταν αρκετά δύσκολο, γιατί η γλουτένη βρίσκεται σχεδόν παντού, άρα έπρεπε να είμαι πολύ προσεκτική στις επιλογές μου.

  • Πρώτη εβδομάδα

Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να  εφοδίασω την κουζίνα μου με ένα σωρό τρόφιμα χωρίς γλουτένη, ευτυχώς πλέον τα προμηθεύεσαι και από τα σούπερ μάρκετ. Ετοίμασα επίσης μια λίστα με τα γεύματα μου, ώστε να είμαι προετοιμασμένη για τις καινούριες μου διατροφικές συνήθειες. Οι πρώτες μέρες ήταν σχετικά εύκολες, αφού άρχισα να σκέφτομαι ότι τελικά μπορεί να μην είναι τόσο δύσκολο πείραμα. Όσο αφορά τη σωματική μου υγεία δεν παρατήρησα κάποια αλλαγή.

  • Δεύτερη εβδομάδα

Πέρασε η πρώτη εβδομάδα και όλα κυλούσαν φυσιολογικά, έτσι νόμιζα τουλάχιστον, ώσπου βρέθηκα καλεσμένη σε φιλικό σπίτι και αντίκρησα ένα τραπέζι γεμάτο με λιχουδιές, τις οποίες απαγορευόταν να δοκιμάσω. Το αποτέλεσμα; Πέρασα όλη την ημέρα τρώγοντας σαλάτα και μετρώντας τις μπουκιές των φίλων μου. Η εμπειρία αυτή παραλίγο να με λυγίσει και να σταματήσω το πείραμα, όμως αντιστάθηκα και έμεινα πιστή στο σκοπό μου. 

  • Τρίτη εβδομάδα

Οπλισμένη με αισιοδοξία, ξεκίνησα την καινούρια και πρωτελευταία εβδομάδα, αποφασισμένη να μη σκέφτομαι τόσο πολύ το φαγητό και να μην το αφήσω να επηρεάσει τη ψυχολογία μου. Όμως, εκεί που νόμιζα ότι είχα λύσει το πρόβλημα, εμφανίστηκε νέο εμπόδιο: Οι επισκέψεις μου στην τουαλέτα άρχισαν να μειώνονται. Διαπίστωσα ότι το γαστρεντερικό μου δεν λειτουργούσε τόσο καλά, όπως στην αρχή. Και ο ένοχος ήταν η διατροφή μου, γιατί επιλέγοντας τροφές χωρίς γλουτένη, μειώθηκε σημαντικά η ποσότητα των ινών, κάτι που συνεπάγεται με αρνητικές επιπτώσεις στο γαστρεντερικό σύστημα. Τα φασόλια, το καστανό ρύζι, τα όσπρια είναι καλές πηγές φυτικών ινών αλλά και γλουτένης, όταν λοιπόν άρχισα να τα αποφεύγω έγινα και πιο επιρρεπής στις στομαχικές διαταραχές. Παρόλα αυτά συνέχισα το πείραμα μου, σκεπτόμενη ότι μου μένει ακόμα μια εβδομάδα.

  • Τέταρτη εβδομάδα

Και ναι επιτέλους έφτασα στην τελική ευθεία. Περίμενα με λαχτάρα να τελειώσει αυτό το πείραμα, για να επιστρέψω στην κανονική μου διατροφή και να αρχίσω επιτέλους να επισκέπτομαι και πάλι την τουαλέτα. Ήμουν στα όρια μου δεν άντεχα άλλο να περιορίζω τόσο πολύ τις διατροφικές μου συνήθειες, το μόνο που με κράταγε ήταν το γεγονός ότι μπορεί να είχα χάσει κιλά. Αυτός δεν είναι και ο σκοπός των περισσότερων που ακολουθούν τη συγκεκριμένη διατροφή; Έτσι ανέβηκα στη ζυγαριά γεμάτη αυτοπεποίθηση, για να βιώσω μετά την απόλυτη απογοήτευση: όχι μόνο δεν είχα χάσει ούτε ένα γραμμάριο, αλλά είχα πάρει και ένα κιλό. Και το χειρότερο από όλα ήταν η στιγμή που έκανα τον υπολογισμό στα οικονομικά μου και διαπίστωσα ότι η δίαιτα χωρίς γλουτένη είχε επιπτώσεις εκτός από το σώμα μου και στο πορτοφόλι μου. Και αυτό γιατί τα προϊόντα ελεύθερης γλουτένης κοστίζουν δύο έως τρεις φορές περισσότερο, κατά μέσο όρο, από ότι τα τρόφιμα που περιέχουν αυτή την πρωτεΐνη. Έτσι λοιπόν τελειώνοντας το πείραμα πήγα στο αγαπημένο μου εστιατόριο και απόλαυσα ένα πιάτο ζυμαρικά χωρίς ενοχές.

Συμπεράσματα:

  • Αν θέλετε να εξαλείψετε τη γλουτένη με σκοπό την απώλεια κιλών, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα χάσετε βάρος. Και αυτό γιατί στην πραγματικότητα πολλά τρόφιμα ελεύθερης γλουτένης, περιέχουν περισσότερες θερμίδες, δεδομένου ό,τι έχουν πιο πολλή ζάχαρη και περισσότερο λίπος και νάτριο, από τα κανονικά προϊόντα. Η εξήγηση βρίσκεται στο ό,τι μετά την επεξεργασία που έχουν υποστεί αυτές οι τροφές, χάνουν τη γεύση τους και έχουν ανάγκη από τα παραπάνω συστατικά. Αντί λοιπόν, να αποφεύγετε τη γλουτένη, εστιάστε καλύτερα σε μια υγιεινή διατροφή και θα χάσετε πολύ γρήγορα τα περιττά κιλά.
  • Χρειάζεστε μια  δίαιτα ελεύθερης γλουτένης, εφόσον έχετε κοιλιοκάκη. Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων με γλουτένη, η οποία στη συνέχεια προκαλεί βλάβη στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η εντερική βλάβη εμποδίζει την απορρόφηση σημαντικών θρεπτικών συστατικών και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του γαστρεντερικού. Η δια βίου, αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι η θεραπεία για τα άτομα με κοιλιοκάκη.
  • Όταν εξαλειφθεί το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη από τα γεύματα σας, δεν απαλλάσσεστε απλά από τη γλουτένη, αλλά μειώνεται και η πρόσληψη πολλών θρεπτικών συστατικών και διατρέχετε τον κίνδυνο να εμφανίσετε κόπωση, αδυναμία, απώλεια μαλλιών, στομαχικές διαταραχές και μεταβολές στη διάθεση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.