Γνωρίζατε ότι οι σκέψεις μπορούν να αλλάξουν τον εγκέφαλο, τα γονίδια και τα κύτταρα μας;
17 Οκτωβρίου 2016
Σχεδόν κάθε λεπτό το σώμα μας αλλάζε ως απάντηση των σκέψεων που κάνει το μυαλό μας. Είναι αποδεδειγμένο ότι τη στιγμή που σκεφτόμαστε κάτι, οτιδήποτε, προκαλείται η απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, οι χημικοί αγγελιοφόροι του εγκεφάλου που ελέγχουν σχεδόν όλες τις λειτουργίες του σώματος, από τη πέψη μέχρι αν νιώθουμε λυπημένοι ή χαρούμενοι. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι σκέψεις μπορούν να βελτιώσουν τη φυσική μας κατάσταση και τη δύναμη μας. Αυτό εξηγεί και το φαινόμενο placebo, η ψεύτικη χορήγηση φαρμάκων, η οποία μας κάνει και νιώθουμε καλύτερα, παρόλο που δεν έχουμε λάβει στα αλήθεια φαρμακευτική αγωγή. Η θετική οπτική των πραγμάτων κάποιες φορές αρκεί για να θεραπευτούμε.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι σκέψεις είναι ικανές να επηρεάσουν σχεδόν τα πάντα. Ένα παράδειγμα είναι μια μελέτη που διεξάχθηκε στο Λονδίνο σε οδηγούς ταξί, τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν ότι όσο περισσότερες ώρες είχε κάποιος οδηγήσει τόσο μεγαλύτερος ήταν ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου του. Το συγκεκριμένο μέρος συνδέεται με τη χωρική και την οπτική μνήμη. Με απλά λόγια ο εγκέφαλος έχει την ικανότητα να αλλάζει, ώστε να ανταπεξέλθει στις γνωστικές απαιτήσεις, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση η οδήγηση στους δρόμους του Λονδίνου.
Οι σκέψεις προγραμματίζουν τα κύτταρα μας. Και τι σημαίνει αυτό; Είναι απλό: Αν κάνετε αρνητικές σκέψεις, τότε βομβαρδίζετε τα κύτταρα σας με αρνητικά πεπτίδια, καθιστώντας τον εαυτό σας ευάλωτο προς την αρνητικότητα. Ενώ αν σκέφτεστε θετικά, έχετε και θετικά πεπτίδια.
Οι σκέψεις ενεργοποιούν τα γονίδιά μας. Γνωρίζατε ότι τα γονίδια μας επηρεάζονται από τις σκέψεις που κάνουμε; Οι εμπειρίες της ζωής μας μπορούν να επηρεάσουν τα γονίδια μας. Δεν σημαίνει ότι θα αλλάξουν, απλά αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι εμπειρίες μας μπορούν να ρυθμίσουν τις λειτουργίες των κυττάρων. Δηλαδή τα γεγονότα που μπορούμε να ελέγξουμε, όπως η διατροφή, η άσκηση, ο τρόπος σκέψης και τα συναισθήματα μας, μπορούν να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη γενετική μας δραστηριότητα. Η επιγενετική υποστηρίζει ότι οι σκέψεις είναι ικανές να ελέγξουν τη βιολογία μας. Αλλάζοντας λοιπόν τον τρόπο που σκεφτόμαστε, μπορούμε να διαμορφώσουμε τη δική μας γενετική ανάγνωση.
Συμπερασματικά: Η σκέψη έχει τη δύναμη να καθορίσει σχεδόν τα πάντα στη ζωή μας και αυτό έχει αντίκτυπο και στο σώμα μας. Η συμπεριφορά μας και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα αλλάζουν το μυαλό, τα γονίδια και τα κύτταρα μας. Στο χέρι μας είναι να προγραμματίσουμε τα γονίδια μας και μπούμε στη θέση του οδηγού.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.