WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι καλύτερες φυσικές θεραπείας για το βήχα


23 Οκτωβρίου 2016

Σε γενικές γραμμές, το να βήχουμε κάποιες φορές είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ο βήχας μπορεί να κρατήσει το λαιμό μακριά από το φλέγμα και τους ερεθισμούς. Ωστόσο αν βήχετε συνέχεια μπορεί να είναι ανησυχητικό. Ο βήχας μπορεί να οφείλεται σε αλλεργία ή σε ιογενής ή βακτηριακή λοίμωξη. Αν οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος περιλαμβάνουν πόνους στο σώμα και πυρετό να απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Ωστόσο για όσους έχουν ένα απλό κρυολόγημα ή μια αλλεργία και αποφεύγουν τα φάρμακα παρακάτω σας παραθέτω μερικές φυσικές θεραπείες που μπορεί να ανακουφίσουν τα συμπτώματα.

  1. Μέλι

Το μέλι είναι γνωστό ότι μπορεί να ανακουφίσει τον πονόλαιμο. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί επίσης να ανακουφίσει και το βήχα και μερικές φορές δρα πιο αποτελεσματικά από ό,τι τα φάρμακα. Δημιουργήστε τη δική σας θεραπεία στο σπίτι αναμιγνύοντας δύο κουταλάκια του γλυκού μέλι με τσάι του βουνού ή με χλιαρό νερό και λεμόνι. Το μέλι έχει καταπραϋντικές ιδιότητες, ενώ το λεμόνι μπορεί αν βοηθήσει με τη συμφόρηση.

  1. Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί που προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Ενώ δεν ανακουφίζουν το βήχα άμεσα, βοηθάνε στην εξισορρόπηση της γαστρεντερικής χλωρίδας. Έτσι έχουμε ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι το Lactobacillus, ένα βακτήριο στα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα κρυολογήματος ή της γρίπης, αλλά και την ευαισθησία σε ορισμένα αλλεργιογόνα όπως η γύρη. Μπορείτε να πάρετε τα προβιοτικά μέσω της διατροφής ή σαν συμπληρώματα.

  1. Βρομελίνη

Σίγουρα δεν έχετε σκεφτεί τον ανανά ως θεραπεία για το βήχα, ίσως επειδή δεν έχετε ακούσει για τη βρομελίνη. Υπάρχουν στοιχεία, αν και πρέπει να γίνουν και άλλες μελέτες, που υποδηλώνουν ότι η βρομελίνη – ένα ένζυμο που βρίσκεται στον ανανά- μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή του βήχα. Μπορεί να μην υπάρχουν ακόμα επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για το παραπάνω, ωστόσο δεν έχετε να χάσετε τίποτα αν τρώτε μια φέτα ανανά ή πίνετε το χυμό του δυο φορές την ημέρα.

  1. Μέντα

Τα φύλλα μέντας περιέχουν μια ουσία, τη μενθόλη, που μαλακώνει το λαιμό και δρα ως αποσυμφορητικό, απομακρύνοντας τη βλέννα. Μπορείτε να φτιάξετε ρόφημα με μέντα ή να κάνετε εισπνοές αφού βράσετε τη μέντα. Αν θέλετε να κάνετε ατμόλουτρο προσθέστε και μερικές σταγόνες έλαιο μέντας και πάρτε βαθιές αναπνοές ακριβώς πάνω από το βραστό νερό.

  1. Θυμάρι

Το θυμάρι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το βήχα και τη βρογχίτιδα. Τα φύλλα του περιέχουν φλαβονοειδή που χαλαρώνουν τους μύες του λαιμού που εμπλέκονται στο βήχα και μειώνουν τη φλεγμονή. Για να φτιάξετε ρόφημα από θυμάρι απλά βάλτε 2 κουταλάκια του γλυκού θρυμματισμένα φύλλα θυμάρι και 1 φλιτζάνι βραστό νερό, ανακατέψετε καλά και πιείτε το.

  1. Αλατόνερο

Αν έχετε ερεθισμένο λαιμό που σας προκαλεί βήχα, κάντε γαργάρες με αλατόνερο και θα ανακουφιστείτε. Αναμειγνύετε 1/4 έως 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό, αλλά δεν πρέπει να το πίνετε, απλά κάνετε μόνο γαργάρες. Μη το επιχειρήσετε σε παιδιά, σε αυτή την περίπτωση καλύτερα να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.