WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται


24 Οκτωβρίου 2016

7f44c9ff0fadd3f2-main83407.jpg

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου είναι το σύνολο των κλινικών εκδηλώσεων που οφείλονται σε κινητική διαταραχή του παχέος εντέρου και του ορθού, όταν δεν υπάρχει κάποια άλλη οργανική βλάβη. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου επηρεάζει το 10 με 15 τοις εκατό των ενηλίκων και εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες από τους άντρες.

Αιτίες και συμπτώματα

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη αιτία που να προκαλεί το σύνδρομο, αντ αυτού υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλουν στην εμφάνιση του, συμπεριλαμβανομένου της κληρονομικότητας, του τρόπου ζωής, των αλλεργιών, μιας λοίμωξης ή εξαιτίας ενός ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού βακτηρίων που αναπτύσσονται στο έντερο.

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου μπορεί να προκαλέσει διάρροια, δυσκοιλιότητα ή ένα μείγμα και των δύο, εναλλασσόμενης διάρροιας με δυσκοιλιότητα. Επίσης, προκαλεί κοιλιακό πόνο, που είτε έρχεται για σύντομη περίοδο ή διαρκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μερικοί άνθρωποι δεν νιώθουν πόνο, αλλά μπορεί να έχουν διάρροια, κάτι που συμβαίνει αμέσως μετά πρωινό ξύπνημα, κατά τη διάρκεια των γευμάτων, ή αμέσως μετά το φαγητό. Εκτιμάται ότι οι διατροφικές αλλαγές, η διαχείριση άγχους και ένας δραστήριος τρόπος ζωής μπορεί να κρατήσουν το σύνδρομο υπό έλεγχο. Το άγχος παίζει σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση ή όχι των συμπτωμάτων, αφού το γαστρεντερικό σύστημα περιέχει νεύρα που συνδέονται με τον εγκέφαλο. Έτσι το στρες τονώνει τους σπασμούς του παχέος εντέρου προκαλώντας δυσφορία και πόνους. Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να επιδεινωθούν αν ένα άτομο δεν τρώει σωστά, καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ή πολύ λιπαρά γεύματα.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

  • Κοιλιακό άλγος
  • Κράμπες
  • Δυσκοιλιότητα ή διάρροια
  • Φούσκωμα

Ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε τον Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, είναι να κατανοήσετε τι μπορεί να προκαλέσει τα επεισόδια και στη συνέχεια να προσπαθήσετε για την εξάλειψη ή την ελαχιστοποίησή τους. Ενώ η φαρμακευτική αγωγή, η διαχείριση του άγχους και τα προβιοτικά βοηθάνε αρκετά, η εστίαση στις διατροφικές συνήθειες είναι πολύ σημαντική. Με απλές αλλαγές στη διατροφή σας μπορείτε να προσφέρετε ανακούφιση και μείωση των μελλοντικών συμπτωμάτων. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και θα έχετε έναν καλύτερο τρόπο ζωής.

  • Πρέπει να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα, γιατί έτσι διευκολύνετε τη μετακίνηση των τροφίμων μέσω του εντερικού σωλήνα.
  • Πρέπει να καταναλώνετε αρκετές φυτικές ίνες, έτσι ώστε να βελτιώσετε τη λειτουργία του γαστρεντερικού. Επίσης, οι φυτικές ίνες μειώνουν το αίσθημα του φουσκώματος και τον πόνο. Δοκιμάστε ολόκληρα φρούτα, λαχανικά (συμπεριλαμβανομένων των σπόρων) και δημητριακά ολικής αλέσεως, συμπεριλαμβανομένων νιφάδες βρώμης, καστανό ρύζι και το ψωμί ολικής αλέσεως. Μη ξεχνάτε να πίνετε αρκετά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Προσέξτε τι πίνετε. Το αλκοόλ, η καφεΐνη και τα ποτά με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, ενώ τα ανθρακούχα ποτά δημιουργούν φυσικά αέρια.
  • Βρείτε τα τρόφιμα που σας επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Υπάρχουν κάποιες τροφές που σας δημιουργούν γαστρεντερικά προβλήματα, αλλά πρέπει να τις ανακαλύψετε μόνοι σας. Για να το πετύχετε αυτό, μπορείτε να κρατάτε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων. Δηλαδή να γράφετε κάθε μέρα τι τρώτε και ποια συμπτώματα έχετε. Αν νομίζετε ότι ένα τρόφιμο σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα, προσπαθήστε να μην το καταναλώσετε για λίγο καιρό. Εάν τα αέρια είναι ένα πρόβλημα ίσως να πρέπει να αποφύγετε τα φασόλια, το λάχανο, το μήλο και το χυμό σταφυλιού και να τρώτε λιγότερες μπανάνες, καρύδια, σταφίδες.
  • Ακολουθείστε μια ποικίλη διατροφή και αποφύγετε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος.
  • Πίνετε άφθονο νερό.
  • Μάθετε νέους και καλύτερους τρόπους ώστε να καταπολεμήστε το άγχος σας.

Τέλος, ένας διαιτολόγος- διατροφολόγος θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, ώστε να προσδιορίσετε ποια τρόφιμα και συνήθειες μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα και να σας διδάξει υγιεινές διατροφικές στρατηγικές.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.