WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού: συμβουλές πρόληψης


25 Οκτωβρίου 2016

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη κυτταρική ανάπτυξη και μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε ιστό του σώματος, όπως για παράδειγμα στον ιστό του μαστού. Οι παράγοντες κινδύνου είναι πολλοί, κάποιους δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε, όπως το φύλο, την ηλικία, τη γενετική προδιάθεση ενώ κάποιοι άλλοι είναι ελεγχόμενοι. Οι γυναίκες έχουν περίπου 100 φορές περισσότερες πιθανότητες, να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με τους άνδρες και όπως συμβαίνει με πολλούς τύπους καρκίνου, ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία. Όμως, υπάρχουν και κάποιες καταστάσεις, που είναι ελεγχόμενες και μπορεί να συμβάλουν στην πρόληψη. Μια από αυτές είναι ο τρόπος ζωής του κάθε ατόμου.

Τι μπορείτε λοιπόν να  κάνετε,  για να μειώσετε  τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού;

  • Περιορίστε το αλκοόλ. Το αλκοόλ αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου το μαστού.  Οι γυναίκες μπορούν να πίνουν μέχρι ένα ποτήρι αλκοόλ την ημέρα ενώ οι άντρες μέχρι δυο
  • Μην καπνίζετε. Κάποια στοιχεία έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ του καπνίσματος και του κινδύνου καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
  • Ελέγξετε το βάρος σας. Όντας υπέρβαρες ή παχύσαρκες, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν η παχυσαρκία εμφανίζεται αργότερα στη ζωή σας και κυρίως μετά την εμμηνόπαυση.
  • Να είστε σωματικά δραστήριες. Η σωματική άσκηση βοηθάει στη διατήρηση ενός υγιές βάρους, που με τη σειρά του συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού αλλά και άλλων μορφών καρκίνου. Το Τμήμα Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών συνιστά  τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα ή 75 λεπτά έντονης αερόβιας δραστηριότητας την εβδομάδα, καθώς και ασκήσεις ενδυνάμωσης, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
  • Θηλασμός. Ο θηλασμός μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Όσο περισσότερο θηλάζετε, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστατευτική επίδραση.
  • Τρώγοντας μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχει αποδειχθεί ότι, προσφέρει προστασία από τον καρκίνο του μαστού. Για παράδειγμα κάποια λαχανικά όπως το μπρόκολο, περιέχουν μία ένωση τη σουλφοραφάνη, η οποία μπορεί να συμβάλει στη  μείωση του αριθμού των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Επιπλέον, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν και αυτά με τη σειρά τους, να βοηθήσουν στην πρόληψη. Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο  σολομός, συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού.  Το παράδοξο είναι ότι, μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος φαίνεται να προσφέρει μόνο μια ελαφρά μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού.

Τέλος εκείνο που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε  είναι πως η έγκαιρη διάγνωση επιτυγχάνεται με την αυτοεξέταση, τη μαστογραφία και την κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό. Δεν είναι τυχαία εξάλλου η διδακτική ρήση που είχε διατυπώσει ο Ιπποκράτης: «κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν»,

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.