WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά η σοκολάτα προκαλεί ακμή;


27 Οκτωβρίου 2016

Σίγουρα όταν ήσασταν στην εφηβεία σας έλεγαν να μην τρώτε πολύ σοκολάτα, όχι για τα κιλά, αλλά για να μην βγάλετε περισσότερα σπυράκια. Δυστυχώς αυτό το γλύκισμα έχει κατηγορηθεί ότι επιδεινώνει την ακμή. Όμως, που αρχίζει και που σταματάει η αλήθεια γύρω από αυτή τη φήμη; Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τη σχέση της σοκολάτας με την επιδείνωση της ακμής.

Καταρχάς ας δούμε τι ακριβώς ορίζουμε ακμή

Ακμή είναι μια δερματική πάθηση, που προκαλεί μια ποικιλία από σπυράκια ή κύστες. Με την είσοδο στην εφηβεία εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα, όπου σε κάποιους είναι ήπια σε άλλους όχι. Παρόλα αυτά ακμή μπορεί να εμφανίσουμε και σε μεγαλύτερη ηλικία, συνήθως κοντά στα 30. Οι λόγοι που τη πυροδοτούν είναι πολλοί, όπως τα νεκρά κύτταρα που φράζουν τους πόρους, η υπερβολική λιπαρότητα, οι ορμόνες και η φλεγμονή.

Τι συμβαίνει όμως με τη σοκολάτα και την εμφάνιση της ακμής;

Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία που δείχνουν ότι η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει σπυράκια. Ωστόσο μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λιπαρά μπορεί να αυξήσει την παραγωγή σμήγματος και τη φλεγμονή η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε ακμή. Όμως και πάλι δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι όλοι όσοι καταναλώνουν λιπαρές ή /και ζαχαρούχες τροφές προκαλούν άμεσα την ακμή, αλλά η υπερβολική κατανάλωση τους ενδέχεται να αυξήσει τις πιθανότητες.

Η Σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου του Μαϊάμι έκανε μια έρευνα η οποία είχε σαν σκοπό να βρει αν η σοκολάτα προκαλεί ακμή. Οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 10 ανδρών οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με ακμή. Τους δόθηκαν οι οδηγίες να καταναλώνουν μαύρη σοκολάτα μέχρι 455 γραμμάρια την ημέρα. Μετά από μια εβδομάδα οι ερευνητές έδωσαν οδηγίες στους συμμετέχοντες να μην τρώνε καθόλου σοκολάτα για μια εβδομάδα.

Αφού τελείωσε η έρευνα και συνέλεξαν όλα τα στοιχεία, η επικεφαλής υποστήριξε ότι η σοκολάτα επιδεινώνει τα συμπτώματα της ακμής.

Παρόλα αυτά πρέπει να τονίσουμε ότι η έρευνα δεν απέδειξε σχέση αιτία και αποτελέσματος μεταξύ της κατανάλωσης σοκολάτας και την αύξησης της ακμής. Το μόνο που κατάφερε να δείξει είναι ότι υπάρχει μια σχέση μεταξύ των δυο. Στο παρελθόν έχουν διεξαχθεί και άλλες μελέτες, όμως όλες είχαν αρκετά κενά, με αποτέλεσμα να απαιτείται παραπάνω έρευνα για την επικύρωση των ευρημάτων.

Συμπέρασμα

Αν παρατηρήσετε ότι η σοκολάτα αυξάνει τα συμπτώματα της ακμής και αποφασίσετε να τη σταματήσετε, πρέπει να περιμένετε έως και έξι μήνες, πριν βγάλετε οποιοδήποτε συμπέρασμα. Επίσης, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν και πολλές άλλες τροφές που θα μπορούσαν να αυξήσουν τα σπυράκια. Έτσι εξαλείφοντας τη σοκολάτα από τη διατροφή ενδεχομένως να μην έχετε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να κρατήσετε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων για γράφετε τι καταναλώνετε κάθε μέρα και αν αυξάνονται ή όχι τα συμπτώματα της ακμής. Και φυσικά να έρθετε σε επαφή με το δερματολόγο σας, για να σας συστήσει, εφόσον είναι απαραίτητο, την κατάλληλη θεραπεία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.