WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 σημάδια ότι το έντερο σας δεν λειτουργεί σωστά


31 Οκτωβρίου 2016

1d895ffc825d9776-ps16-sp-broll-008c76502.jpg

Μήπως τον τελευταίο καιρό νιώθετε κουρασμένοι ή δεν έχετε διάθεση; Μήπως έχετε φαγούρα και άλγη; Πολλοί παράγοντες θα μπορούσαν να είναι υπαίτιοι για όλα αυτά, αλλά ο πρώτος ένοχος είναι το γαστρεντερικό σας σύστημα. Στο έντερο σας κατοικούν πάνω από 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια και ενώ κάποια από αυτά θα σας βοηθήσουν να μείνετε υγιείς, άλλα είναι απλά τοξικά. Δείτε μερικά μερικά σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά στο γαστρεντερικό σας σύστημα και τι πρέπει κάνετε.

  1. Αρρωσταίνετε συχνά

Τα καλά βακτήρια που κατοικούν στο έντερο παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αν είστε συνέχεια άρρωστοι σημαίνει ότι η ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου έχει διαταραχθεί. Τι να κάνετε; Να τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες και να εντάξετε τα προβιοτικά στη διατροφή σας ώστε να αυξήσετε τον αριθμό των καλών βακτηρίων και να περιορίσετε την ανάπτυξη των επιβλαβών.

  1. Έχετε φαγούρα, φουσκάλες εξανθήματα στους αγκώνες και στα γόνατα σας

Μπορεί να μοιάζουν με έκζεμα , αλλά θα μπορούσε να είναι κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση πάθηση που σας κάνει ευαίσθητους στη γλουτένη. Έως 25% των ατόμων με κοιλιοκάκη εμφανίζουν εξανθήματα, γνωστά ως ερπητοειδής δερματίτις. Αν πάσχετε από κοιλιοκάκη, τότε ακόμη και μια μικρή ποσότητα γλουτένης προκαλεί την απελευθέρωση της IgΑ, ένα αντίσωμα που προσβάλει το έντερο. Μερικές φορές η  IgA μπορεί να οδηγήσει και σε εξανθήματα στο σώμα. Τα καλά νέα είναι ότι ο γιατρό σας μπορεί να διαγνώσει αν έχετε ή όχι κοιλιοκάκη και να σας παρέχει τις κατάλληλες συμβουλές.

  1. Τα μαργαριταρένια λευκά σας δόντια δεν είναι πλέον και τόσο λευκά

Αν την τελευταία φορά που επισκεφτήκατε τον οδοντίατρο σας είπε ότι το σμάλτο των δοντιών σας έχει φθαρεί, ένας από τους βασικούς ενόχους είναι η  γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Το οξύ που προέρχεται από τον οισοφάγο προς τα πάνω, μπορεί να είναι καταστροφικό για τα δόντια σας, κυρίως για τους άνω και κάτω γομφίους. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να διαγνωστεί με εξετάσεις όπως ακτινογραφίες ή ενδοσκόπηση. Και συνήθως η θεραπεία που συστήνεται είναι η απώλεια βάρους και η τροποποίηση της διατροφής, σε κάποιες περιπτώσεις συστήνεται και η λήψη φαρμάκου.

  1. Η διάθεση σας είναι πεσμένη

Οι αιτίες που είναι πεσμένη η διάθεση σας είναι πολλές, όμως μια από αυτές είναι και τα εντερικά βακτήρια. Κάποια είδη βακτηρίων μπορεί να δημιουργήσουν το συναίσθημα του άγχους ή της κατάθλιψης, σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 που έγινε στο Πανεπιστήμιο Μακ Μάστερ στον Καναδά.

Όταν τα επιβλαβή βακτήρια πολλαπλασιάζονται, ενεργοποιούν τους υποδοχείς στο γαστρεντερικό σας σωλήνα που με τη σειρά τους προκαλούν την απελευθέρωση των φλεγμονωδών ουσιών που ονομάζονται κυτοκίνες. Αυτές οι κυτοκίνες ταξιδεύουν στον εγκέφαλό σας, όπου μπορούν να διαταράξουν τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών, όπως της σεροτονίνης, νορεπινεφρίνης και ντοπαμίνης, που ευθύνονται για τη διάθεση. Τι να κάνετε; Η κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε πολυφαινόλες, όπως τσάι, φρούτα, ελαιόλαδο, βοηθάει τη λειτουργία του γαστρεντερικού και του εγκεφάλου.

Μελέτες δείχνουν ότι πάνω από το 20% των ανθρώπων έχουν αυξημένο αριθμό των κακών επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν δυσάρεστα συμπτώματα όπως φούσκωμα, διάρροια, κόπωση και άλγη. Επίσης, τα επιβλαβή βακτήρια μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να μεταβολίσει τα θρεπτικά συστατικά, προκαλώντας ελλείψεις σε βιταμίνες και μείωση της ενέργειας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.