WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πότε χρειάζεστε περισσότερη βιταμίνη Β12


10 Νοεμβρίου 2016

lfw-street-3-12-121610776286.jpg

Πριν ένα μήνα μια φίλη μου γλύτωσε παρά τρίχα τον τραυματισμό από μια άσχημη πτώση, όταν λιποθύμησε. Φυσικά έκανε εξετάσεις. Η διάγνωση; Έλλειψη βιταμίνης Β12. Και δεν είναι η μόνη, ούτε αποτελεί σπάνιο φαινόμενο. Η βιταμίνη Β12 είναι ζωτικής σημασίας για το νευρικό μας σύστημα, για την παραγωγή του DNA και για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων.  Η Β12 ρυθμίζει σχεδόν τα πάντα, από τη διάθεση μέχρι και την πέψη. Ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τη σπουδαιότητα αυτής της βιταμίνης ούτε τα συμπτώματα της έλλειψης της. Έφτασε η στιγμή να βγει η Β12 στο προσκήνιο. Στην πραγματικότητα μπορεί κάποιος να έχει έλλειψη Β12 και να μην έχει διαγνωστεί για χρόνια. Η ανεπάρκεια προκαλεί πλειάδα συμπτωμάτων, τα οποία είναι πιθανό να εκληφθούν λανθασμένα ως κάτι άλλο. Μερικά από τα συμπτώματα είναι η υπερβολική κόπωση, δύσπνοια, ασταθής βάδιση και μυϊκή αδυναμία. Ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει αναιμία, η οποία διαγιγνώσκεται εύκολα από τις αιματολογικές εξετάσεις. Είναι πιο εύκολο από ό,τι νομίζετε να εμφανίσετε ανεπάρκεια της Β12. Και είναι ακόμα πιο εύκολο αν ανήκετε σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες.

  1. Είστε χορτοφάγοι ή vegan

Ο μόνος τρόπος για να πάρετε τη βιταμίνη Β12 μέσω της διατροφής είναι αν καταναλώνετε κρέας. Εάν δεν τρώτε καθόλου ζωικά προϊόντα, με το πέρασμα του χρόνου η ανεπάρκεια Β12 είναι εγγυημένη. Δεν υπάρχει φυσικά λόγος να απαρνηθείτε τις διατροφικές σας προτιμήσεις ή την ιδεολογία σας, αλλά μπορείτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σε περίπτωση που χρειάζεστε συμπλήρωμα Β12.

  1. Είστε πάνω από την ηλικία των 50 ετών

Η ηλικία φέρνει σοφία και γνώση αλλά δυστυχώς περιορίζει επίσης την ικανότητα απορρόφησης της Β12 από τον οργανισμό. Όχι μόνο είναι πιθανό, αν είστε πάνω από τα 50 έτη, να έχετε ανεπάρκεια αλλά μπορεί να εμφανιστούν και τα συμπτώματα, όπως οι αλλαγές της μνήμης ή έλλειψη αντοχής. Εφόσον υποψιάζεστε ότι έχετε έλλειψη αυτής της πολύτιμης βιταμίνης, επισκεφτείτε το γιατρό σας.

  1. Πίνετε τακτικά αλκοόλ

Ένα ποτήρι κρασί κάθε μέρα κάνει καλό στην υγεία, όμως προσοχή μην το παρακάνετε γιατί μπορεί να μειωθούν τα αποθέματα της Β12. Αυτό συμβαίνει γιατί το συκώτι διαδραματίζει καίριο ρόλο στην αποθήκευση της βιταμίνης.

  1. Παίρνετε φαρμακευτική αγωγή για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Αν έχετε προβλήματα στο στομάχι και παίρνετε φάρμακα καλό είναι να ρωτήσετε το γιατρό σας αν εμποδίζουν την απορρόφηση της Β12. Έρευνα έχει συνδέσει τη λήψη κάποιων φαρμάκων με την ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης. Για αυτό και μπορεί να σας συστήσουν να παίρνετε συμπλήρωμα Β12.

  1. Έχετε διαγνωστεί με διαβήτη ή αυτοάνοσα νοσήματα

Τα προβλήματα σακχάρου του αίματος και κάποια αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο λύκος μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση της Β12 από τη διατροφή. Ακόμα και αν καταναλώνετε κρέας, το πιο πιθανό είναι να χρειάζεστε ένα συμπλήρωμα της βιταμίνης Β12 για να τη διατηρήσετε σε υγιή επίπεδα. Η ανεπάρκεια της Β12 δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητη, γιατί έχει συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη καθώς και με τη νόσο του Alzheimer, τον  αυτισμό και τις ψυχικές ασθένειες. Εάν ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, ειδικά στην πρώτη, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.