WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 μύθοι για το Hangover


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Νοεμβρίου 2016

pexels-photo-57826.jpeg

Μύθος 1: Το Hangover περνάει με αλκοόλ

Η πεποίθηση ότι το Hangover θα φύγει εάν πιείτε το πρωί ένα ποτό, είναι εντελώς λανθασμένη. Όσο περισσότερο αλκοόλ προσθέτετε στον οργανισμό σας, τόσο χειροτερεύετε τα δυσάρεστα συμπτώματα που νιώθετε εκείνη τη στιγμή. Πίνοντας το πρωί αλκοόλ μπορεί στην αρχή να σας ηρεμίσει όμως η ζημιά που κάνετε στο συκώτι είναι πολύ μεγάλη και ο πονοκέφαλος θα επανέλθει δριμύτερος.

Μύθος 2: Η ασπιρίνη θα αποτρέψει το Hangover

Μήπως ακούσατε από κάποιον φίλο σας ότι ένα ποτήρι νερό και δυο ασπιρίνες αποτελούν κάποιο είδος άμυνας ενάντια στα συμπτώματα του hangover ; Ξεχάστε αυτή τη συμβουλή. Δεν υπάρχουν μαγικά χάπια. Το σώμα χρησιμοποιεί μεγάλη ποσότητα νερού για να επεξεργαστεί το αλκοόλ, που ισοδυναμεί με αφυδάτωση και πονοκέφαλο. Η ασπιρίνη μπορεί να είναι χρήσιμη για τον πονοκέφαλο, όμως δεν υπάρχει κάποια μελέτη που να αποδεικνύει ότι μπορεί να αποτρέψει το  hangover. Επίσης, πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι η υπερβολική χρήση φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο ήδη επιβαρυμένο από το αλκοόλ συκώτι.

Μύθος 3: Να τρώτε ψωμί πριν πείτε αλκοόλ

Συγνώμη αλλά το ψωμί δεν λειτουργεί σαν σφουγγάρι. Είναι αλήθεια ότι η τροφή, είτε είναι ψωμί είτε κάτι άλλο, επιβραδύνει την απορρόφηση αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί προτείνουν να τρώμε πάντα κάτι όταν πίνουμε. Προφανώς το φαγητό δεν μπορεί να σας προστατέψει από ένα μπουκάλι τζιν, όμως θα μπορούσε να σας βοηθήσει εφόσον πιείτε ένα με δυο ποτήρια αλκοόλ.

Μύθος 4: Μείνετε στο κρεβάτι

Ξέρω, ξέρω το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε μετά από ένα hangover είναι να αποχωριστείτε το κρεβάτι και να βγείτε για περπάτημα. Αλλά αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να κάνετε. Το αλκοόλ φεύγει από το σώμα σας από τα ούρα και μέσω της αναπνοής. Έτσι αν θέλετε να ξεμεθύσετε γρήγορα πρέπει να κάνετε κάτι ενεργό, όπως να πάτε για έναν περίπατο ή για τζόκινγκ.

Μύθος 5: Ένα λιπαρό πρωινό είναι το καλύτερο φάρμακο για hangover

Όταν μετά από μια νύχτα γεμάτη αλκοόλ φορτώνετε το στομάχι σας με λουκάνικα, αυγά, μπέικον το μόνο που θα πετύχετε είναι να χειροτερέψετε τα δυσάρεστα συμπτώματα. Ο λόγος; Όταν έχετε στον οργανισμό σας ακοόλ το συκώτι σας είναι απασχολημένο για να το μεταβολίσει και έτσι δεν μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μύθος 6: Με το που ξυπνήσετε πιείτε ένα φλιτζάνι δυνατό καφέ

Ένα φλιτζάνι καφέ το πρωί μπορεί να χειροτερέψει το αίσθημα της ναυτίας. Η καφεΐνη δεν θα βοηθήσει το σώμα σας να αποβάλει πιο γρήγορα το αλκοόλ, αντ αυτού μπορεί να σας φέρει εμετό, χειροτερεύοντας έτσι τα συμπτώματα του hangover. 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.