Πριν απαντήσουμε στις παραπάνω ερωτήσεις, πρέπει να επισημάνουμε ότι ο συγκεκριμένος όρος δεν υπάρχει κάπου επίσημα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει την αναγραφή του στις ετικέτες των τροφίμων. Παρόλα αυτά η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο την ονομασία superfood, με σκοπό να πείσει τον καταναλωτή να καταναλώνει περισσότερο από τις συγκεκριμένες τροφές και λιγότερο κάποιες άλλες. Φυσικά από την άλλη μεριά ακριβώς επειδή τα superfoods δεν έχουν επιστημονική βάση, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα απορρίψουμε ή ότι δεν προσφέρουν κανένα όφελος στην υγεία μας.
Το πραγματικό πρόβλημα με τα superfoods έγκειται στο γεγονός ότι πολλοί τους προσδίδουν ιδιότητες οι οποίες δεν έχουν αποδειχθεί επιστημονικά. Για παράδειγμα έχει ότι το σκόρδο περιέχει μια ουσία την αλισίνη, η οποία μειώνει τη χοληστερόλη. Όμως στην πράξη θα πρέπει κάποιος να καταναλώνει πάρα πολλές σκελίδες σκόρδου την ημέρα ώστε να δει κάποιο αποτέλεσμα. Και αυτό το παράδειγμα δεν είναι το μοναδικό, αφού υπάρχουν πολλές αναφορές ότι τα superfoods μπορούν να καταπολεμήσουν μέχρι και τον καρκίνο, κάτι το οποίο φυσικά δεν ισχύει. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμα και αγαπημένα μας αντιοξειδωτικά πλέον είναι υπερτιμημένα. Γιατί ενώ υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι είναι υγιεινά, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα καταναλώνουμε σε υπέρμετρο βαθμό. Μάλιστα πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η υπερβολική κατανάλωση αντιοξειδωτικών, όχι μόνο δεν δρα ευεργετικά, μπορεί να έχει και τα αντίθετα αποτελέσματα.
Το συμπέρασμα; Όλοι γνωρίζουμε ότι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και οι σπόροι είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής και δεν μπορεί να είναι οι δικές υπερτροφές. Όμως ας μην τσιμπάμε με ότι μας πλασάρουν τα μέσα ενημέρωσης και ας προσπαθήσουμε να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, χωρίς εμμονές και υπερβολές.
Από την Τζουλιάννα Καρνέζη Διαιτολόγος BSc University of Hertfordshire
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.