WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4+1 απλοί κανόνες που ακολούθησα και μείωσα την κυτταρίτιδα


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Ιουλίου 2018

pete-bellis-278587-unsplash.jpg

Έφτασε η ώρα να αρχίσει και πάλι η κουβέντα για τον αιώνιο εχθρό των γυναικών, που δεν είναι άλλος από την κυτταρίτιδα. Γιατί ακόμα και αν έχουμε χάσει κιλά, η ενοχλητική όψη του φλοιού πορτοκαλιού είναι εκεί. Και φυσικά δεν θα μπορούσα να αποτελώ εξαίρεση. Φέτος όμως αποφάσισα να την πολεμήσω με σκοπό αν όχι να την εξαλείψω τουλάχιστον να τη μειώσω. Θέλετε να δείτε τι έκανα;

Καταρχάς ας μάθουμε τι ακριβώς είναι η κυτταρίτιδα. Πρόκειται για μια αλλαγή του δέρματος που εμφανίζεται στις περισσότερες γυναίκες. Η αλλοίωση αυτή δημιουργείτε λόγω της συσσώρευσης του λίπους και γι αυτό το δέρμα παίρνει την όψη φλούδας πορτοκαλιού. Όμως που οφείλεται η εμφάνιση της; Δεν υπάρχει ένας λόγος, αλλά πολλοί και μερικοί από αυτούς είναι:

Η γενετική προδιάθεση.

Το σωματικό βάρος και ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Η ηλικία, όσο μεγαλώνουμε οι πιθανότητες εμφάνισης της κυτταρίτιδας αυξάνονται.

Οι ορμόνες, οι οποίες διεγείρουν την αποθήκευση  λίπους, για σκοπούς όπως την έμμηνο ρύση, την εγκυμοσύνη και το θηλασμό

Κακή κυκλοφορία του αίματος. Λόγω της έλλειψης οξυγόνου συσσωρεύεται λίπος με αποτέλεσμα να προκύπτουν τα σημάδια της κυτταρίτιδας.

Η έλλειψη άσκησης.

Ο ήλιος. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος.

Το άγχος. Ένας εξαιρετικά αγχωτικός τρόπο ζωής προκαλεί την απελευθέρωση των ορμονών που σχετίζονται με την κυτταρίτιδα

1. Μείωσα την κατανάλωση λιπαρών αλλά δεν εξάλειψα όλα τα λίπη από τη διατροφή μου. Είναι γεγονός ότι η πρόσληψη λίπους μπορεί να επιδεινώσει την κυτταρίτιδα λόγω του υψηλού θερμιδικού περιεχομένου το οποίο οδηγεί σε αύξηση σωματικού βάρους. Για παράδειγμα ένα γραμμάριο λίπους περιέχει 9 θερμίδες, ενώ ένα γραμμάριο υδατανθράκων περιέχει 4 θερμίδες. Παρόλα αυτά υπάρχουν και τα καλά λιπαρά που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, στο αβοκάντο, στο ελαιόλαδο και που μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια κιλών και επιπλέον είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Τούτο λεχθέντος δεν εξάλειψα όλα τα λίπη από τη διατροφή μου, αλλά μείωση την κατανάλωση των κορεσμένων και των trans λιπαρών οξέων.

2. Έπινα πολλά υγρά. Όταν διατηρούμε το σώμα μας ενυδατωμένο βελτιώνουμε την υφή του δέρματος και βοηθάμε στην αποβολή των τοξινών και στη μείωση των κατακρατήσεων.

3. Περιόρισα την κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων και επικεντρώθηκα στους σύνθετους, όπως είναι τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα λαχανικά. Μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη μπορεί να επιδεινώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας γιατί αυξάνει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυτό οδηγεί σε περισσότερη αποθήκευση λίπους.

4. Προσπάθησα να αλλάξω ήταν να μειώσω το άγχος. Κάθε φορά που νιώθουμε πιεσμένοι και αγχωμένοι το σώμα απελευθερώνει αδρεναλίνη, μια ορμόνη που διοχετεύει αίμα στους επιθετικούς μύες, όπως είναι οι δικέφαλοι και οι τρικέφαλοι, που κινητοποιούνται στην άμυνα ή την επίθεση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να φεύγει το αίμα από το δέρμα και να μειώνεται η κυκλοφορία στους ιστούς, που χάνουν την ικανότητα τους να αποτοξινώνονται. Αν και δεν μπόρεσα να εξαλείψω το στρες της καθημερινότητας, τουλάχιστον το μείωσα σε μεγάλο βαθμό υιοθετώντας κάποιες τεχνικές, όπως να παίρνω βαθιές ανάσες, να ακούω χαλαρωτική μουσική και να διαβάζω ευχάριστα πράγματα και να αποφεύγω τα δυσάρεστα.

5. Και τέλος το πιο σημαντικό που κατάφερα ήταν να αγαπήσω το σώμα έτσι ακριβώς όπως είναι. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και αν τρώμε σωστά, κάνουμε γυμναστική και διαλογισμό για να χαλαρώσουμε, δεν πρόκειται να εξαφανίσουμε την κυτταρίτιδα. Γι αυτό και πρέπει να αγκαλιάσουμε το σώμα μας και να διώξουμε μακριά τις εμμονές. Αρκεί να λάβουμε υπόψη μας ότι το 80% των γυναικών έχει κυτταρίτιδα χάρη στα γονίδια και θα καταλάβουμε ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να φροντίζουμε και να αγαπάμε το εαυτό μας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.