WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι καλύτερες συμβουλές για να βελτιώσετε την πέψη σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Ιουλίου 2018

brooke-lark-186926-unsplash.jpg

Για να διατηρήσουμε την καλή υγεία δεν έχει σημασία μόνο το τι τρώμε, αλλά σημαντικό ρόλο παίζει και πόσο καλά λειτουργεί το πεπτικό σύστημα. Η πέψη είναι μια διαδικασία θεμελιώδους σημασίας για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό. Το κλειδί φυσικά για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι η σωστή διατροφή. Και ενώ η επιλογή των κατάλληλων τροφών μπορεί  βελτιώσει την πέψη, επίσης πολύ σημαντικό είναι να εξετάσετε τις διατροφικές σας συνήθειες. Παρακάτω θα δείτε μερικές συμβουλές που θα σας φανούν αρκετά χρήσιμες.

Μασάτε καλά το φαγητό σας. Η διαδικασία της πέψης ξεκινά από το στόμα, έτσι ώστε το μάσημα της τροφή να είναι πολύ σημαντικό. Εάν, μασάτε καλά το φαγητό σας, τότε το κόβετε σε μικρά κομμάτια και το αναμιγνύετε με τα ένζυμα της σιέλου, έτσι ώστε να διευκολύνετε τη πέψη.

Προετοιμάστε τα γεύματα σας στο σπίτι. Η ετοιμασία του φαγητού θα πρέπει να είναι διασκεδαστική και ευχάριστη, δεν είναι αγγαρεία. Καλέστε όλη την οικογένεια να εμπλακεί στην προετοιμασία του φαγητού και δοκιμάστε νέες συνταγές. Ο προβληματισμός σχετικά με το γεύμα, η οπτική επαφή με το φαγητό και η μυρωδιά των αρωμάτων, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, θα προετοιμάσουν όλο σας το σώμα για την πέψη, διότι θα εκκικριθούν εκ των προτέρων, τα πεπτικά υγρά και ένζυμα, που θα διασπάσουν τη τροφή. Απλά σκεφτείτε, ότι όταν αρχίζετε και μυρίζετε το αγαπημένο σας φαγητό, πόσο σάλιο αρχίζει να εκκρίνεται.

Διαβάστε εδώ: Πώς μπορούν να μας παχύνουν τα φρούτα

Τρώτε μικρότερα γεύματα. Εφόσον, τρώτε μικρά και συχνά γεύματα, θα σας βοηθήσει, ώστε να μην επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό το πεπτικό σας σύστημα. Μην φάτε ένα πολύ μεγάλο γεύμα λίγο πριν κοιμηθείτε, γιατί δεν θα μπορέσετε να αφομοιώσετε σωστά το φαγητό και θα νιώθετε ένα ενοχλητικό πρήξιμο.

Δοκιμάστε και απολαύστε τις γεύσεις, τις υφές, τα αρώματα και την εμπειρία του φαγητού. Πρώτα κοιτάξτε το φαγητό σας, ύστερα μυρίστε το και στη συνέχεια αρχίστε να το δοκιμάζετε πολύ αργά, ώστε να γευτείτε όλους τους χυμούς και τη γλυκύτητα του. Αυτή η διαδικασία είναι τελείως διαφορετική, από αυτή που έχετε συνηθίσει οι περισσότεροι.

Μην τρώτε όταν είστε πολύ αγχωμένοι. Το χρόνιο στρες, το άγχος και η κατάθλιψη μειώνουν την παραγωγή του υδροχλωρικού οξέος και τα επίπεδα της εκκριτικής ανοσοσφαιρίνης Α (SIgA), ένα αντίσωμα που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανοσία του γαστρεντερικού σωλήνα. Αυτό θα επηρεάσει την πέψη σας. Και επειδή μια κακή πέψη οδηγεί σε μείωση των θρεπτικών συστατικών, και αυτό καθιστά πιο δύσκολη τη διαχείριση του άγχους, δημιουργείτε ένας φαύλος κύκλος. Εάν πρέπει να φάτε και ταυτόχρονα νιώθετε αγχωμένοι ή ανήσυχοι, αφιερώστε λίγα λεπτά για να αναπνεύσετε βαθιά ή να ασκήσετε άλλες τεχνικές χαλάρωσης, πριν από το γεύμα σας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.