WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι πιο περίεργοι λόγοι που είμαστε συνέχεια κουρασμένοι


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Αυγούστου 2018

bruce-mars-583850-unsplash.jpg

Αισθάνεστε κουρασμένοι όλη την ώρα; Λοιπόν, δεν είστε μόνοι. Δύο στους πέντε Αμερικανούς αναφέρουν ότι αισθάνονται κουρασμένοι το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας και η έρευνα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών δείχνει ότι 1 στους 3 ενήλικες δεν κοιμούνται αρκετά.

Ρωτήστε λοιπόν τον εαυτό σας «Γιατί είμαι τόσο κουρασμένος;». Εάν προσπαθήσετε να κάνετε μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και συνεχίσετε να νιώθετε κουρασμένοι, τότε συνεχίστε την ανάγνωση. Και αυτό γιατί υ υπερβολική κούραση μπορεί να είναι το σημάδι μιας πιο σοβαρής ιατρικής πάθησης που μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Δεν πίνετε αρκετό νερό. Εάν παρατηρήσετε πως κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν έχει πιει καθόλου νερό, μπορεί να είναι ένας λόγος που είστε συνέχεια κουρασμένοι. Η αφυδάτωση μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στα επίπεδα της διάθεσης και της ενέργειας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τμήματα του εγκεφάλου μας μπορεί να συρρικνωθούν όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό. Και δεν χρειάζεται να είστε σοβαρά αφυδατωμένοι για να βιώσετε αυτά τα συμπτώματα. Μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε υποτονικά ακόμη και αν απλά δεν έχετε πιεί νερό για μερικές ώρες.

Διαβάστε εδώ: Αυτές οι τροφές ενισχύουν το μαύρισμα

Αναιμία. Η κόπωση που προκαλείται από την αναιμία είναι το αποτέλεσμα έλλειψης ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία φέρνουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς και τα κύτταρα σας. Η αναιμία μπορεί να οφείλεται σε ανεπάρκεια σιδήρου ή βιταμινών, απώλεια αίματος, εσωτερική αιμορραγία ή χρόνια πάθηση όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, καρκίνο ή νεφρική ανεπάρκεια. Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην αναιμία λόγω της απώλειας αίματος κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως και της ανάγκης του σώματος για επιπλέον σίδηρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Νόσο του θυρεοειδούς. Όταν οι θυρεοειδείς ορμόνες δεν λειτουργούν σωστά, νιώθετε συνέχεια κουρασμένοι. Ο υπερθυρεοειδισμός προκαλεί μυϊκή κόπωση και αδυναμία. Άλλα συμπτώματα θυρεοειδούς περιλαμβάνουν ανεξήγητη απώλεια βάρους, αυξημένος καρδιακός ρυθμός, και λιγότερο συχνές εμμηνορροϊκές ροές και αυξημένη δίψα. Ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί κόπωση και αδυναμία συγκέντρωσης. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν αύξηση βάρους, αίσθηση κρύου όλη την ώρα (ακόμη και σε ζεστό καιρό), πιο συχνές ροές της εμμήνου ρύσεως και δυσκοιλιότητα.

Διαβήτης. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 2 κάθε χρόνο, αλλά πολλοί περισσότεροι ίσως δεν γνωρίζουν καν ότι τον έχουν. Τα άτομα με διαβήτη συχνά παρατηρούν κόπωση ως ένα από τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν υπερβολική δίψα, συχνή ούρηση, πείνα, απώλεια βάρους, ευερεθιστότητα και θολή όραση.

Διαβάστε εδώ: Αυτή η γυναίκα έχασε 45 κιλά και μας δείχνει τα σημάδια της περνώντας ένα ισχυρό μήνυμα

Κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που επηρεάζει τον τρόπο που κοιμόμαστε και χωρίς θεραπεία, τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια. Επίσης η κατάθλιψη συνήθως μειώνει τα επίπεδα ενέργειας, συγκέντρωσης και δημιουργεί προβλήματα με τη μνήμη.

Χρόνια κόπωση. Αυτή η κατάσταση προκαλεί μια έντονη κόπωση. Οι άνθρωποι που πάσχουν από χρόνια κόπωση αισθάνονται πολύ κουρασμένοι για να συνεχίσουν τις φυσιολογικές τους δραστηριότητες και εξαντλούνται με το παραμικρό. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πόνο των μυών και των αρθρώσεων και αδυναμία συγκέντρωσης. Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης παραμένει αινιγματικό, διότι δεν έχει καμία γνωστή αιτία.

Άπνοια ύπνου. Τα συμπτώματα άπνοιας ύπνου περιλαμβάνουν σύντομες διακοπές αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Στον πιο συνηθισμένο τύπο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο, ο ανώτερος αεραγωγός σας κλείνει για λίγα δευτερόλεπτα, πράγμα που με τη σειρά του προειδοποιεί τον εγκέφαλό σας να σας ξυπνήσει για να ξεκινήσει πάλι η αναπνοή. Κάποιος με αποφρακτική άπνοια ύπνου μπορεί να σταματήσει να αναπνέει δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες φορές μέσα στη νύχτα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.