WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι είναι η δίαιτα με τα παγάκια


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Αυγούστου 2018

kaffee-meister-759866-unsplash.jpg

Όταν κάποιος θέλει να χάσει βάρος συνήθως δοκιμάζει πολλές ίσως και ακραίες μεθόδους. Μερικοί μάλιστα φτάνουν στο σημείο να λιμοκτονήσουν ενώ ταυτόχρονα ακολουθούν ένα αυστηρό πρόγραμμα γυμναστικής. Και μπορεί οι ειδικοί να επισημαίνουν ότι μαγικές δίαιτες δεν υπάρχουν, ωστόσο κάθε χρόνο εμφανίζονται νέες διατροφικές τάσεις που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους. Μια από αυτές είναι και η δίαιτα με παγάκια. Ναι σωστά διαβάσατε, τρώτε παγάκια και αδυνατίζετε.

Εμπνευστής της συγκεκριμένης δίαιτας είναι ο γαστρεντερολόγος Brian Weiner, ο οποίος συστήνει να καταναλώνουμε 4 φλιτζάνια παγάκια την ημέρα και με αυτή την ποσότητα ισχυρίζεται ότι θα χάσουμε κιλά, χωρίς να αλλάξουμε κάτι άλλο στη διατροφή μας. Ο Weiner εξηγεί ότι όταν τρώμε πάγο βοηθάμε στην ενίσχυση του μεταβολισμού, διότι ο οργανισμός καταναλώνει θερμίδες στην προσπάθεια του να λιώσει τον πάγο και να διατηρήσει τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος. Όμως, ο ιατρός επισημαίνει ότι εάν αρχίσουμε να χάνουμε βάρος, θα πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε παγάκια γιατί τότε μπορεί να γίνουν επιβλαβή για την υγεία. Και καταλήγει λέγοντας ότι η κατανάλωση πάγου μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αν όμως τρώμε μεγάλη ποσότητα μπορεί να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία μας.

Διαβάστε εδώ: Οι καλύτερες συμβουλές για να βελτιώσετε την πέψη σας

Τι πραγματικά συμβαίνει; Η αλήθεια είναι ότι όταν καταναλώνουμε παγάκια ενυδατώνουμε τον οργανισμό, αφού 4 φλιτζάνια παγάκια ισοδυναμούν με ένα λίτρο νερό. Και όπως γνωρίζουμε το νερό είναι σύμμαχος μας στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Επίσης, τα παγάκια δεν πίνουμε αλλά τα τρώμε και μελέτες έχουν δείξει ότι από μόνη της η διαδικασία της μάσησης μπορεί να αυξήσει το αίσθημα του κορεσμού.

Όμως ο κίνδυνος είναι ίσως μεγαλύτερος από τα οφέλη. Το βασικό πρόβλημα είναι τα δόντια, τα οποία δέχονται μεγάλη καταπόνηση επειδή πρέπει να μασούμε τα παγάκια. Επίσης οι θερμίδες που ισχυρίζεται ο Brian Weiner ότι θα χάσουμε, δεν βασίζονται σε έγκυρες επιστημονικές πηγές, γι αυτό και δεν μπορούμε να συστήσουμε τη συγκεκριμένη δίαιτα ως αποτελεσματική. Έτσι λοιπόν για άλλη μια φορά καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι εάν επιθυμούμε να χάσουμε κιλά, χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο τη υγεία μας και να διατηρήσουμε την απώλεια, θα πρέπει να κάνουμε υγιεινές και ισορροπημένες αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες και όχι να καταφεύγουμε σε ακραίες επιλογές.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.