WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς ένα απλό "κλικ" μπορεί να αλλάξει τη διατροφή σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Σεπτεμβρίου 2018

ethan-robertson-132225-unsplash.jpg

Η διατροφή αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα για την ποιότητα της ζωής μας. Το κατά πόσο καλά τρέφεται ένας οργανισμός είναι άμεσα συνυφασμένο με τον τρόπο ζωής, το βιοτικό επίπεδο, τις προτιμήσεις καθώς και το μέρος στο οποίο ζει. Η ποιότητα της διατροφής των ανθρώπων λοιπόν, είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Η ποιότητα αυτή καθορίζει εντέλει και τη διάρκεια της ζωής μας.

Για να λειτουργήσει σωστά ο ανθρώπινος οργανισμός θα πρέπει να τρέφεται και σωστά. Θα πρέπει δηλαδή να ακολουθεί μια διατροφή που θα του παρέχει όλα τα οφέλη από τις τροφές που καταναλώνει, θα του παρέχει ευεξία, υγεία και ενέργεια. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά ορίζουν την έννοια της υγιεινής διατροφής.

Με την υγιεινή διατροφή, ελαττώνεται ο κίνδυνος καρδιοπαθειών και άλλων παθήσεων, όπως ο καρκίνος του μαστού, μια νόσος που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι η αλλαγή των διατροφικών μας συνθηκών, όπως για παράδειγμα η σταδιακή εγκατάλειψη της υγιεινής μεσογειακής δίαιτας και η στροφή σε διατροφή πλούσια σε λιπαρά, η έλλειψη άσκησης και η αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ, στοιχεία που αποτελούν χαρακτηριστικά του λεγόμενου σύγχρονου τρόπου ζωής των γυναικών, που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι μια ασθένεια με σαφή αιτιολογία, όπως π.χ. η ηπατίτιδα, η ευλογιά, ο τέτανος κ.ά., που μπορούμε με βεβαιότητα σήμερα να πούμε ότι προκαλούνται από συγκεκριμένα γνωστά μικρόβια και ιούς, ούτε υπάρχει ένα μόνο είδος καρκίνου του μαστού. Ξέρουμε ότι κάποιες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από κάποιες άλλες να πάθουν καρκίνο του μαστού και έχουμε βρει παράγοντες που αυξάνουν και άλλους που ελαττώνουν αυτό τον κίνδυνο.

Το θετικό όμως είναι πως σύμφωνα με το WCRF και το AICR ,το 30-40% όλων των τύπων καρκίνου που εκδηλώνονται, σχετίζεται με παράγοντες που έχουν σχέση με συνήθειες της καθημερινότητας τις οποίες μπορούμε να αλλάξουμε. Και μια απο αυτές τις συνήθειες είναι η διατροφή. Μάλιστα μια νέα αμερικάνικη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Cancer αποκαλύπτει πως οι γυναίκες που τρώνε μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών καθημερινά έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού και ειδικά επιθετικών μορφών της νόσου.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από διατροφικά ερωτηματολόγια που είχαν συμπληρώσει ανά τέσσερα χρόνια οι συμμετέχουσες στη μελέτη Nurses’ Health Study (88,301 γυναίκες) και την Nurses’ Health Study II (93,844 γυναίκες), ενώ έλαβαν υπόψη τους και άλλους πιθανούς παράγοντες κινδύνου για τη νόσο, όπως ηλικία, βάρος, κάπνισμα και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές οι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερες από 5,5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, σε σχέση με εκείνες που κατανάλωναν 2,5 μερίδες ή λιγότερες.

Αν και προηγούμενες μελέτες είχαν σχετίσει τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού με την υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών, ωστόσο τα οφέλη από τα φρούτα και τα λαχανικά που βρέθηκαν σε αυτή τη μελέτη φαίνονται ανεξάρτητα από την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Αυτό υποδηλώνει ότι άλλα συστατικά αυτών των τροφών, όπως αντιοξειδωτικά και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, μπορεί επίσης να είναι σημαντικά για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού.

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό η αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη του καρκίνου του μαστού. Για αυτό και παρακάτω σας παραθέτω μερικά τρόφιμα που μπορούν να αποτελέσουν συμμάχους στην πρόληψη της επάρατης νόσου.

Ελαιόλαδο

Όπως είναι πλέον ευρέως γνωστό η Μεσογειακή Διατροφή, η οποία βασίζεται στην κατανάλωση ελαιόλαδου, προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία. Ένα από τα οφέλη είναι και η μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Μπρόκολο και κουνουπίδι

Μπορεί οι περισσότερες από εμάς να μη λατρεύουμε τα συγκεκριμένα λαχανικά, ωστόσο η κατανάλωση τους μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Και αυτό συμβαίνει γιατί περιέχουν ένα συστατικό που ονομάζεται ινδόλη, το οποίο μετατρέπει τα οιστρογόνα που επάγουν τον καρκίνο του μαστού σε άλλες μη βλαβερές μορφές.

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη του καρκίνου, κυρίως του στομάχου και του παχέος εντέρου. Ωστόσο μια πρόσφατη έρευνα που διεξάχθηκε στο τμήμα βιοχημείας στο πανεπιστήμιο της Αιγύπτου έδειξε πως η κατανάλωση του σκόρδου μπορεί να συνδεθεί με μειωμένη εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ

Τα συγκεκριμένα φρούτα είναι πλούσια σε φυσικά αντιοξειδωτικά, τα οποία τα οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να απαλλαγεί από τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα και συντελούν σε καρδιακά νοσήματα, καρκίνο και άλλες παθήσεις.

Κόκκινες και κίτρινες πιπεριές

Περιέχουν βιταμίνη C περισσότερη απο τα πορτοκάλια. Η βιταμίνη C ενδυναμώνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες. Ο Linus Pauling που ανακάλυψε τη βιταμίνη C πίστευε ότι οι ασθενείς με καρκίνο, θα έπρεπε να καταναλώνουν 2 με 10γρ την ημέρα. Οι φράουλες, τα μούρα, το ακτινίδιο και τα κεράσια είναι επίσης καλές πηγές.

Όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια)

Οι Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν νέο σύμμαχο στη μάχη της πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού. Όπως υποστηρίζουν η συχνή κατανάλωση οσπρίων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της επάρατης νόσου. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Cancer Research.

Ντομάτες

Πλέον είναι σε όλους γνωστό πως οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που τους δίνει και το έντονο κόκκινο χρώμα. Σε μια μελέτη που διεξάχθηκε στο Χάρβαρντ, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες ντομάτας, μείωσαν τον κίνδυνό τους για καρκίνο του μαστού. Να θυμάστε όμως πως το σώμα απορροφά καλύτερα το λυκοπένιο, όταν οι ντομάτες είναι μαγειρεμένες και όχι όταν είναι ωμές.

Σημαντικό ρόλο επίσης παίζει και η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων κυρίως από πηγές όπως τα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς, τα καρύδια

Μελέτες έχουν δείξει μειωμένη θνησιμότητα από καρκίνο μαστού μεταξύ συζύγων ψαράδων στη Νορβηγία. Οι ερευνητές δηλώνουν ότι τα αποτελέσματά τους υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η αυξημένη κατανάλωση ψαριών μπορεί να σχετίζεται με χαμηλή θνησιμότητα από τη νόσο. Από την άλλη μεριά τα καρύδια περιέχουν τις διπλάσιες ποσότητες σε αντιοξειδωτικά σε σύγκριση με τους άλλους ξηρούς καρπούς. Για το λόγο αυτό, πολλές έρευνες που έγιναν σε πειραματόζωα έδειξαν την αντικαρκινική δράση των καρυδιών.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις πολύτιμες φυτικές ίνες. Πρώιμα στοιχεία ερευνών, αν και δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά δείχνουν ότι η κατανάλωση των φυτικών ινών παρέχει κάποιου είδους προστασία από την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Οι έρευνες μάλιστα έχουν δείξει πως οι φυτικές ίνες που προέρχονται από τα δημητριακά παρέχουν μεγαλύτερη προστατευτική δράση από τις ίνες των φρούτων και των λαχανικών. Η ποσότητα των φυτικών ινών που πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά είναι τουλάχιστον 20 γραμμάρια.

7+ 1 βήματα που θα σας βοηθήσουν να μειώστε το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

1. Μετριάστε την κατανάλωση αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ έχει, μέσω αρκετών επιστημονικών ερευνών, ταυτιστεί με την αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του μαστού στις γυναίκες, κυρίως λόγω επιρροής του στα επίπεδα των φυλετικών στεροειδών ορμονών. Περιορίστε λοιπόν την κατανάλωση του αλκοόλ, σε μια το πολύ μερίδα.

2. Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και των προϊόντων του: Σημαντικές επιστημονικές μελέτες υποδεικνύουν σαφή σχέση, μεταξύ της μεγάλης κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και της εκδήλωσης καρκίνου του μαστού. Μέχρι και σήμερα, μπορεί να μην έχει πλήρως διευκρινιστεί αν η συγκεκριμένη αρνητική επιρροή της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, οφείλεται στο κορεσμένο λίπος που εμπεριέχει, στη ζωική πρωτεΐνη ή σε ουσίες όπως οι ετεροκυκλικές αμίνες και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, ωστόσο οι συστάσεις όλων των έγκριτων διεθνών φορέων υγείας είναι σαφείς: Περιορίστε τη κατανάλωση κρέατος σε 2 με 3 φορές το μήνα.

3. Διαμορφώστε μια ιδανική αναλογία μεταξύ ω6 και ω3 λιπαρών οξέων στη διατροφή σας: Η διατροφή μας παρέχει διάφορους τύπους ακόρεστων λιπαρών οξέων όπως τα ω-3 που βρίσκονται στα ψάρια, στο λιναρόσπορο και στα καρύδια, τα ω-6 που βρίσκονται στο ηλιέλαιο, στο σογιέλαιο, στο αραβοσιτέλαιο. Η δυτικού τύπου διατροφή, που έχει υιοθετηθεί σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, συνεπάγεται αναλογία πρόσληψης ω-6 προς ω-3 λιπαρών, ίση με 15 έως και 17 προς 1. Η συγκεκριμένη αναλογία, θεωρείται εμπλεκόμενη στην εκδήλωση αλλά και στην εξέλιξη πολλών νοσημάτων, μεταξύ αυτών και του καρκίνου του μαστού. Σκοπός λοιπόν πρέπει να είναι, μέσα από τις σωστές επιλογές διατροφής να προσεγγίσετε την ιδανική αναλογία ω-6/ω-3 που είναι 4/1.

4. Προτιμήστε το ελαιόλαδο: Αν και δεν έχει απολύτως διευκρινιστεί που οφείλεται η ευεργετική του δράση, σύγχρονα, επιστημονικώς τεκμηριωμένα, στοιχεία ανάγουν το ελαιόλαδο σε ασπίδα προστασίας έναντι του καρκίνου του μαστού.

5. Καταναλώστε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά: Το AICR (American Institute Cancer Research ) εκτιμά πως αν η μοναδική διαιτητική παρέμβαση αφορούσε στην αύξηση των φρούτων και των λαχανικών σε 5 μερίδες καθημερινά, θα είχαμε μια μείωση του ρίσκου για εκδήλωση καρκίνου γενικά, έως και 20% . Η προστατευτική δράση των φρούτων και των λαχανικών οφείλεται σε μια πληθώρα ουσιών που δρουν είτε μεμονωμένα, είτε μαζί.

6. Διατηρείστε το σωματικό σας βάρος μέσα σε φυσιολογικά όρια : Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, αναδεικνύουν τη σημασία του σωματικού βάρους στους παράγοντες που διαμορφώνουν τον κίνδυνο για την εκδήλωση διαφόρων μορφών καρκίνου.

7. Ασκηθείτε συστηματικά : Επιλέξτε τη δραστηριότητα που σας ψυχαγωγεί και απολαύστε τις μοναδικές ευεργετικές επιδράσεις, που έχει η άσκηση σε σχεδόν όλους τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος.

7+1. Δευτερογενής πρόληψη: Η δευτερογενής πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι η προσπάθεια έγκαιρης διάγνωσης ενός καρκίνου. Στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού η αυτοεξέταση έχει κεντρικό ρόλο και μπορεί να γίνει πολύ απλά στο σπίτι από την ίδια την γυναίκα. Και επειδή AVON γνωρίζει πως η πρόληψη μπορεί να σώσει ζωές, κάνει σε εμάς τις γυναίκες το πιο πολύτιμο δώρο: μας υπενθυμίζει πως η υγεία είναι ό,τι πιο ιερό έχουμε σε αυτή τη ζωή. Μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να εξετάζουμε μόνες μας το στήθος μας και να μη χάνουμε το ετήσιο ραντεβού με το γιατρό μας. Μας υπενθυμίζει πως η μαστογραφία είναι πολύ σημαντική και πως έχουμε υποχρέωση να μην την αμελούμε.

Με ένα και μόνο κλικ στο site της AVON, www.pinkalert.gr, μας δίνεται η ευκαιρία να αλλάξουμε τη ζωή της μαμάς μας, της κόρης μας, της φίλης μας... να αλλάξουμε τη δική μας ζωή. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να στείλουμε το Pink Alert του μήνα στα social media των γυναικών της ζωής σας. Μια κίνηση τόσο απλή μα ταυτόχρονα τόσο σημαντική. Η πρόληψη δεν είναι απλά ανάγκη, είναι επιλογή. Επιλέγω να προλάβω, Επιλέγω να είμαι υγιής, Επιλέγω να ζήσω.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.