WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6+1 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Σεπτεμβρίου 2018

daria-litvinova-342840-unsplash.jpg

Ως η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο καρκίνος. Όμως τα καλά νέα είναι πως εάν κάνουμε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, ακόμα και εάν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση. Έτσι λοιπόν παρακάτω θα δούμε  πράγματα που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

1. Το κάπνισμα.

Όσο πιο πολύ καπνίζετε τόσο πιο επικίνδυνο είναι για την υγεία σας. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο όχι μόνο για τον καρκίνο του πνεύμονα , αλλά και για τον καρκίνο σε περιοχές γύρω από το στόμα, όπως ο λαιμός και ο οισοφάγος. Τα πεπτικά όργανα του σώματός, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, του παγκρέατος, των νερφών, του στομάχου και του παχέος εντέρου, κινδυνεύουν επίσης από την εμφάνιση καρκίνου.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου αναφέρει ότι υπάρχουν 250 επιβλαβείς χημικές ουσίες στον καπνό και τουλάχιστον 69 από αυτές μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Το παθητικό κάπνισμα μπορεί επίσης να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα σε μη καπνιστές. Πώς μπορείτε λοιπόν να σταματήσετε αυτή την ανθυγιεινή συνήθεια;  Ενώ δεν υπάρχει μια μέθοδος που να λειτουργεί για όλους, υπάρχουν πολλοί αποτελεσματικοί τρόποι για να σταματήσετε το κάπνισμα. Απλά πρέπει να βρείτε έναν που να λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

2. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη στην υγεία, όμως εάν το παρακάνετε τότε αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου. Αξίζει να σημειωθεί πως μια πρόσφατη μελέτη του 2018 από τη Lancet δείχνει ότι δεν υπάρχει ασφαλέστερο επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ. Γιατί; Επειδή η κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλει σε αιτίες που μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική σας υγεία. Η κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ (οποιουδήποτε είδους) αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος, του λαιμού, του οισοφάγου, του ήπατος, του παχέος εντέρου και του μαστού.

3. Ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Έρευνες έχουν διαπιστώσει πως η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος αλλά και επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.  Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εξαλείψετε εντελώς το κρέας, απλά θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση του και να υιοθετήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Διαβάστε εδώ: Ακολούθησα την Wine and Εgg Diet και δείτε τι μου συνέβη

4. Καθιστική ζωή.

Η καθιστική ζωή είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας. Μια μελέτη διαπίστωσε πως οι άνθρωποι που δεν γυμνάζονται έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σε σχέση με εκείνους που γυμνάζονται. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ασκείστε τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Τα υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού και του ενδομητρίου. Η άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να συμβάλει στη βελτίωση της πέψης.

5. Υπερβολικό βάρος.

Όταν έχετε πολλά κιλά αυξάνεται ο κίνδυνος για διάφορους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του μαστού, των ωοθηκών , του παχέος εντέρου, του θυρεοειδούς , της χοληδόχου κύστης και του παγκρέατος . Το κοιλιακό λίπος, γνωστό και ως σπλαχνικό λίπος, αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, υψηλή χοληστερόλη και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Διαβάστε εδώ: Αυτά τα σημάδια φανερώνουν πως ο θυροειδής σας δεν λειτουργεί σωστά

6. Η γήρανση.

Σίγουρα δεν μπορείτε να γυρίσετε το ρολόι πίσω, όμως μπορείτε να επισκεφτείτε το γιατρό σας για να κάνετε τσεκ απ. Αν και ο καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και κάποιες μορφές καρκίνου είναι πιο συχνές στους νέους (όπως ο καρκίνος των οστών, η λευχαιμία και το νευροβλάστωμα), παρόλα αυτά μετά τα 60 έτη οι πιθανότητες αυξάνονται.

7. Κληρονομικότητα.

Σε αντίθεση με τις γενετικές μεταλλάξεις που αποκτάτε με την ηλικία, οι κληρονομικές γενετικές μεταλλάξεις είναι αυτές που δεν μπορούν να αλλάξουν. Παρόλο που δεν έχετε κανέναν έλεγχο στις γενετικές μεταλλάξεις που κληρονομήσατε, μπορείτε ωστόσο να μιλήστε με το γιατρό σας και να κάνετε συχνά ιατρικό έλεγχο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.