WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι πιο περίεργες αιτίες φλεγμονής και πώς να τις αντιμετωπίσετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

9 Νοεμβρίου 2018

43984509_1933982703564144_5948931349094946882_n.jpg

Την τελευταία φορά που σας τσίμπησαν κουνούπια είναι πιθανό να παρατηρήσατε κάποια ερυθρότητα και οίδημα καθώς και ίσως λίγη θερμότητα και κνησμό. Όλα αυτά είναι κλασικά συμπτώματα της φλεγμονής,  μέρος της φυσικής αντίδρασης του σώματος σε λοιμώξεις και τραυματισμούς. Ευτυχώς η συγκεκριμένη φλεγμονή συνήθως διαρκεί μόνο λίγες ώρες ή μερικές μέρες. Υπάρχει όμως και η χρόνια φλεγμονή η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, νόσο του Αλτσχάιμερ.

Και ενώ οι περισσότεροι βλαπτικοί παράγοντες που προκαλούν φλεγμονή είναι γνωστοί, υπάρχουν και κάποιοι λιγότερο γνωστοί, οι οποίοι όμως, μπορούν να ανατραπούν. Δείτε ποιοι είναι συνεχίζοντας την ανάγνωση.

Επιπλέον κιλά. Είναι πολύ απλό: το υπερβολικό βάρος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη απάντηση. Ακόμα και αν είστε σε μικρή ηλικία, εφόσον έχετε παραπάνω κιλά, αυξάνεται ο όγκος του λιπώδους ιστού και το μέγεθος των λιποκυττάρων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «θάνατο» του λιποκυττάρου και σε συστηματική φλεγμονώδη αντίδραση. Η λύση σε αυτή τη περίπτωση είναι να χάσετε βάρος και να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Διαβάστε εδώ: Τι είναι το Moon Milk και γιατί να το πίνετε κάθε βράδυ

Το χρόνιο στρες. Το παρατεταμένο άγχος σχετίζεται με υψηλά επίπεδα μιας ορμόνης, της κορτιζόλης, που μπορεί να επιφέρουν διάφορα προβλήματα στην υγεία, όπως αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού και αυξημένο κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες. Το κλειδί είναι να αντιμετωπίσετε το άγχος στη ζωή σας και έτσι θα βελτιωθούν τα επίπεδα της κορτιζόλης και θα μειωθεί η φλεγμονή.

Το αλκοόλ σε μικρές ποσότητες μπορεί να έχει ευεργετικά οφέλη, όμως αν το παρακάνετε, θα παραχθούν τοξικά υποπροϊόντα τα οποία προάγουν τη φλεγμονή. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, μπορεί να προκαλέσει στεάτωση, ή λιπώδες ήπαρ.

Μήπως καπνίζετε; Αν ναι, τότε πρέπει να γνωρίζετε ό,τι κάθε ρουφηξιά του τσιγάρου ερεθίζει τους πνεύμονες σας και οδηγεί σε ένα μικρό βαθμό φλεγμονής. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα υπάρχοντα προβλήματα, όπως τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) πνεύμονα ή τις αλλεργίες. Στην πραγματικότητα, μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι η χρόνια βλάβη και φλεγμονή στους πνεύμονες από το κάπνισμα μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο τα κύτταρα αρχίζουν να μεταλλάσσονται και οδηγούν σε καρκίνο του πνεύμονα. Επίσης, το κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει ορισμένους δείκτες φλεγμονής, συμπεριλαμβανομένης της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, μια ουσία που παράγεται από το ήπαρ. Άτομα με αυξημένα επίπεδα CRP αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε σχέση με εκείνους που έχουν χαμηλά επίπεδα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί επίσης, να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα, γι αυτό και πρέπει να προσέχετε τις ώρες που γυμνάζεστε στην ύπαιθρο.

Πηγή φωτογραφίας: www.instagram.com/mikutas

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.