WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι δείχνουν τα σκασμένα χείλη για την υγεία σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Νοεμβρίου 2018

photo-1500364440656-4ae610a8c8df.jpg

Όλοι μας έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τα ξηρά χείλη κα έχουμε χρησιμοποιήσει κρέμες ή lip balms για να τα ενυδατώσουμε και να τα προστατέψουμε. Ωστόσο υπάρχουν στιγμές που τα χείλη αρνούνται οποιαδήποτε προσπάθεια να μαλακώσουν και συνεχίζουν να είναι ξηρά. Τι συμβαίνει και τι μήνυμα προσπαθεί να μας μεταφέρει το σώμα μας; Την απάντηση θα την ανακαλύψετε συνεχίζοντας την ανάγνωση.

Ανεπάρκεια του σιδήρου, ψευδαργύρου και των βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Μπορεί να δίνετε στα χείλη σας την απόλυτη προσοχή και να τα φροντίζετε με διάφορα προϊόντα, όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνετε παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην ενυδάτωση των χειλιών. Ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα για να πραγματοποιήσει τις τις μικρο-μακρο-λειτουργίες. Η ανεπάρκεια κυρίως της βιταμίνης Β2, πιο γνωστή ως ριβοφλαβίνη, μπορεί να προκαλέσει ρωγμές και σκασίματα στα χείλη σας.

Αφυδάτωση.

Όταν μειώνεται η ποσότητα νερού στο σώμα σχεδόν όλες οι βιολογικές λειτουργίες αρχίζουν να υποβαθμίζονται. Τα χείλη δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτό. Καθώς αφυδατώνονται, τα χείλη τείνουν επίσης να χάνουν την περιεκτικότητα σε νερό και σε ορυκτά με αποτέλεσμα να είναι ξηρά και ξεφλουδισμένα. Εάν είστε σωματικά δραστήριοι ή έχετε κάποια ιατρική πάθηση, όπως διαβήτης, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αφυδατωθείτε. Για άλλη μια φορά, ο μόνος τρόπος για να προστατεύσετε το δέρμα σας, καθώς και το σώμα σας, είναι να πίνετε πολύ νερό και αναπληρώσετε τις ανάγκες σας σε φυσικά μεταλλικά στοιχεία.

Διαβάστε εδώ: Τι είναι το Moon Milk και γιατί να το πίνετε κάθε βράδυ

Μια αλλεργική αντίδραση.

Τα χείλη μας είναι ευαίσθητες περιοχές που απαιτούν μεγάλη προσοχή. Έτσι λοιπόν πολλές φορές η ξηρότητα και το τσούξιμο μπορεί να είναι ένας τρόπος για να σας δείξει το σώμα σας πως έχετε αλλεργία σε κάποιο προϊόν που χρησιμοποιείτε ή στο φαγητό που καταναλώσατε. Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να έχουν αυτό το αποτέλεσμα. Οι αλλεργικές αντιδράσεις γύρω από το στόμα συνήθως εκδηλώνονται πρώτα στα χείλη καθώς είναι ευαίσθητα – δημιουργώντας πρήξιμο και ξηρότητα.

Διαταραχές του θυρεοειδούς.

Γνωρίζετε γιατί η διαταραχή του θυρεοειδούς θεωρείται μία από τις πιο επίφοβες ασθένειες; Αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπορεί να διαγνωστεί σωστά, ειδικά κατά τη διάρκεια των αρχικών σταδίων. Επίσης μόλις εντοπιστεί, δεν είναι εύκολο να το διαχειριστείτε. Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια τέτοια κατάσταση που προκαλεί αφυδατωμένα χείλη.  Όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν ανταποκρίνεται στην απαιτούμενη ποσότητα ορμόνης, ονομάζεται υποθυρεοειδισμός. Σε αυτή την κατάσταση, το ανώτερο στρώμα του δέρματος γίνεται παχύτερο, έχετε φαγούρα και τελικά το δέρμα σας γίνεται ξηρό. Τα ξηρά και σκασμένα χείλη μπορεί να αποτελούν ένδειξη διαταραχής του θυρεοειδούς. Ως εκ τούτου, συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας.

Μια μόλυνση από το μύκητα Candida.

Αν είχατε ποτέ μόλυνση Candida,  θα γνωρίζατε ότι δεν είναι τόσο ευχάριστη εμπειρία. Το γεγονός ότι ο μύκητας μπορεί μερικές φορές να αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα και με γρήγορο ρυθμό δεν είναι επίσης παρηγοριά, σωστά; Το σάλιο μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης στην ενεργοποίηση αυτού του γρήγορου πολλαπλασιασμού και αν έχετε μόλυνση γύρω από το στόμα, γνωρίζετε ήδη ότι τα χείλη σας έρχονται σε επαφή με το σάλιο. Σε μια τέτοια κατάσταση, είναι καλύτερο να αποφεύγετε να γλείφετε τα χείλη σας και τις περιοχές γύρω από αυτά, ώστε να αποτρέψετε την επιδείνωση της κατάστασης.

Διαβάστε εδώ: Πώς να αποτρέψετε την καρδιακή νόσο σε οποιαδήποτε ηλικία

Impetigo.

Αυτό πρέπει να είναι ένας συγκριτικά νέος όρος για πολλούς από εμάς. Το Impetigo είναι στην πραγματικότητα μια λοίμωξη που προκαλείται από βακτήρια που μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός μας, αλλά παρατηρείται συχνά γύρω από τη μύτη ή το στόμα, στα χέρια ή τους γλουτούς. Μπορεί να έχετε δει περιπτώσεις με στοίβες μικρών κόκκινων κηλίδων ή φυσαλίδων στο δέρμα ενός ατόμου γύρω από το στόμα. Τα ξηρά και τα σκασμένα χείλη θα μπορούσαν να υποδηλώνουν το Impetigo και ως εκ τούτου, πρέπει να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να το αποφύγετε.

Η υγεία των χειλιών σας θα μπορούσε να επισημάνει και άλλα θέματα υγείας και ως εκ τούτου δεν πρέπει να αγνοηθεί. Θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο απλό όσο η αφυδάτωση μέχρι κάτι τόσο σοβαρό όσο οι διαταραχές του θυρεοειδούς. Μόνο ένας ειδικευμένος ιατρός μπορεί να σας εξετάσει και να επιβεβαιώσει την παρουσία ή την απουσία αυτών των ιατρικών καταστάσεων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.