WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει τη μνήμη μας


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Νοεμβρίου 2018

justin-aikin-655510-unsplash.jpg

Παρά το γεγονός πως όσο ήμασταν νέοι τα οι νυχτερινές εξορμήσεις και η μέτρια πάντα κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μας έχουν δώσει εμπειρίες για την μετέπειτα ζωή μας, ωστόσο κάποιες μελέτες έρχονται για να μας επισημάνουν πως οι παρενέργειες της κατανάλωσης αλκοόλ είναι αρκετά απογοητευτικές.   

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα που είναι χειρότερα από έναν αργό μεταβολισμό ή ένα θαμπό δέρμα. Μεταξύ των πιο σοβαρών προβλημάτων συγκαταλέγεται η επιδείνωση των γνωστικών λειτουργιών όπως η μνήμη. Με αρκετές μελέτες που έχουν καθιερώσει τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και απώλειας μνήμης, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως μερικές βραδιές με οινοπνευματώδη ποτά μπορεί να επηρεάσουν τη μνήμη μας.

Διαβάστε εδώ: Τι είναι το Moon Milk και γιατί να το πίνετε κάθε βράδυ

Ο Dr. Ron McCulloch του Pall Mall Medical στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει πως η απώλεια μνήμης που προκαλείται από το αλκοόλ διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ωστόσο η επαναλαμβανόμενη κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια αρκετών ετών πιθανότατα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις γνωστικές και διανοητικές λειτουργίες. Η κατάχρηση οινοπνεύματος αναστέλλει τους υποδοχείς στον εγκέφαλο που μετατρέπουν τις βραχυπρόθεσμες μνήμες σε μακροπρόθεσμες. Όσοι μάλιστα έχουν προδιάθεση για άνοια, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Διαβάστε εδώ: Πώς να αποτρέψετε την καρδιακή νόσο σε οποιαδήποτε ηλικία

Υπάρχει κάποιος τρόπος να αντιστραφεί η επίδραση της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ στη μνήμη;

Σύμφωνα με τον Δρ McCulloch, ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι εκφυλιστικές επιπτώσεις του οινοπνεύματος είναι μέσω της αποχής. Δηλώνει ότι όσο πιο νωρίς σταματήσει κάποιος να πίνει, τόσο πιο πιθανό είναι να αποφύγει τη μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.