WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα βελτιώσετε τη γονιμότητα σε 3 βήματα


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Ιανουαρίου 2019

photo-1538078390103-a28006279daf.jpg

Η προσπάθεια απόκτησης ενός μωρού αποτελεί μια καταπληκτική στιγμή στη ζωή ενός ζευγαριού. Υπάρχει τόσο μεγάλος ενθουσιασμός που δεν μπορείτε να σκεφτείτε τίποτα άλλο. Ωστόσο μερικές φορές τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο εύκολα, αφού πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά αυτή την προσπάθεια.

Το παράδοξο είναι πως καμία γυναίκα δεν ασχολείται με τη γονιμότητα μέχρι τη στιγμή που θα θελήσεις να μείνει έγκυος. Όταν το βιολογικό ρολόι χτυπήσει, τότε οι περισσότερες γυναίκες προσπαθούν διακαώς να αποκτήσουν παιδί σε ελάχιστο χρόνο.

Διαβάστε εδώ: Πώς θα δεν θα πάρετε βάρος στην εμμηνόπαυση

Πόσα όμως γνωρίζετε για αυτή τη μοναδική ικανότητα που σας έχει χαρίσει η φύση και πώς θα τη βελτιώσετε;

Φροντίστε τη διατροφή σας.

Μειώστε την κατανάλωση των επεξεργασμένων υδατανθράκων. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν σε καθημερινή βάση απλούς υδατάνθρακες έχουν μικρότερες πιθανότητες να συλλάβουν σε σχέση με εκείνες που επιλέγουν τους σύνθετους υδατάνθρακες. Το άσπρο ψωμί, το λευκό ρύζι και τα προϊόντα με ραφιναρισμένο αλεύρι μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις ορμόνες της αναπαραγωγής. Είναι λοιπόν σημαντικό να εντάξετε στη διατροφή σας δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά κ.α.

Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο. Το μαγνήσιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που η έλλειψή του συνδέεται με την υπογονιμότητα. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι το σπανάκι, η μπανάνα, ο ανανάς, ο σολομός, οι σπόροι κολοκύθας, το λάχανο, το φαγόπυρο κ.α.

Το σελήνιο είναι ένα ακόμη ιχνοστοιχείο το οποίο επηρεάζει τη γονιμότητα. Συγκεκριμένα έχει φανεί πως το σελήνιο συμβάλει στην καλύτερη ποσότητα και ποιότητα σπέρματος, αλλά και στην αυξημένη γονιμότητα και στα δυο φύλα.

Διαβάστε εδώ: Οι ειδικοί μας δίνουν τις καλύτερες συμβουλές για να χάσουμε τα περιττά κιλά

Μειώστε το άγχος.

Είναι εκπληκτικός ο τρόπος που το ανθρώπινο σώμα αντιδρά στο στρες και στο άγχος. Επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί να κάνει παιδί και βρίσκεται υπό πίεση, η γονιμότητα μειώνεται αρκετά. Γιατί όμως επηρεάζεται η γονιμότητα; Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει γιατί το άγχος μεταβάλλει τις ορμόνες καθιστώντας έτσι πολύ πιο δύσκολο για το σώμα να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Για παράδειγμα γνωρίζουμε ότι το άγχος μπορεί να σταματήσει την περίοδο σε μια γυναίκα και να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στους άνδρες. 

Ενημερωθείτε για τον κύκλο σας.

Η γνώση είναι δύναμη. Με την κατάλληλη ενημέρωση μπορείτε να αποφασίσετε εάν θέλετε να προσπαθήσετε λίγο αργότερα ή να επιλέξετε να προβείτε σε μεθόδους όπως η ψύξη ωαρίων. Ενημερωθείτε όσο πιο νωρίς μπορείτε για τις επιλογές που έχετε και μάθετε το πώς θα μείνετε έγκυος όταν θα είστε έτοιμες. Τέλος κλείστε ραντεβού με το γυναικολόγο σας ώστε να μιλήσετε μαζί του και να μάθετε το πώς η γονιμότητα αλλάζει με την ηλικία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.