WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Aυτή είναι η δίαιτα που θα σώσει τον πλανήτη


The Jennettes

18 Ιανουαρίου 2019

brooke-lark-200721-unsplash1.jpg

Έχουμε συνηθίσει τις δίαιτες που μας υπόσχονται να χάσουμε 10 κιλά σε δύο μέρες, να καίμε το λίπος και να νιώθουμε ευεξία, αλλά μόλις βρέθηκε η δίαιτα που υπόσχεται να σώσει τον πλανήτη.

Καθώς μέχρι το 2050 υπολογίζεται να ζουν 10 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη, μια αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες είναι πλέον αναγκαία. H συγκεκριμένη δίαιτα, που δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο ιατρικό περιοδικό Lancet αποτελείται κυρίως από φρούτα και λαχανικά, τα οποία πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον το μισό από κάθε γεύμα μας. Το κρέας είναι εντάξει, απλώς πρέπει να καταναλώνουμε πολύ λιγότερο, ιδιώς από το κόκκινο κρέας όπως το μοσχάρι, το χοιρινό και το αρνί. Η δίαιτα επιτρέπει ένα μοσχαρίσιο μπιφτέκι και δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα. Μπορεί το κοτόπουλο και το ψάρι να επιτρέπονται αρκετά συχνά, όμως η κύρια πηγή πρωτεϊνών είναι οι ξηροί καρποί και τα όσπρια.

Η δίαιτα περιλαμβάνει τα εξής:

1. Ξηροί καρποί - 50 γρ. την ημέρα

2. Όσπρια -75 γρ. την ημέρα

3. Ψάρι - 28 γρ. την ημέρα

4. Αυγά - 13 γρ. την ημέρα (δηλαδή περίπου 1 την εβδομάδα)

5. Κρέας - 14 γρ. κόκκινο κρέας και 29 γρ. κοτόπουλο την ημέρα

6. Υδατάνθρακες - 232 γρ. προϊόντα ολικής αλέσεως όπως ψωμί, μακαρόνια και ρύζι και 50 γρ. αμυλούχων λαχανικών όπως οι πατάτες και το καλαμπόκι

7. Γαλακτοκομικά - 250 γρ, δηλαδή περίπου ένα ποτήρι γάλα την ημέρα

8. Λαχανικά - 300 γρ. και φρούτα 200 γρ.

Η δίαιτα επιτρέπει επίσης 31 γρ. ζάχαρη και 50 γρ. λιπαρά όπως ελαιόλαδο.

Η συγκεκριμένη δίαιτα μπορεί να φτάσει μέχρι και 2.500 θερμίδες την ημέρα, το οποίο σημαίνει ότι δε χρειάζεται να πεινάσει κανείς. Οι τροφές αυτές μπορούν να συνδυαστούν με πολλούς τρόπους, προκειμένου να υπάρχει διατροφική ποικιλία. Στην ουσία, η αλλαγή έγκειται κυρίως στον περιορισμό του κρέατος.

Με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι θα είναι περισσότερο υγιής, θα μειωθούν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά και μερικοί τύποι καρκίνων, ενώ η συγκεκριμένη δίαιτα έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλων περιορίζοντας τις εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, προλαμβάνοντας την εξαφάνιση κάποιων ειδών, αποτρέποντας την επέκταση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και συντηρώντας το νερό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.