WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί η Καθαρά Δευτέρα προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Μαρτίου 2019

andi-whiskey-1366075-unsplash.jpg

Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής, μια περίοδο κατά την οποία "καθαρίζουμε" το σώμα μας, ώστε να υποδεχτούμε την Ανάσταση.

Σήμερα λοιπόν θα πετάξουμε το χαρταετό και μετά θα μαζευτούμε γύρω από το τραπέζι για να απολαύσουμε τους θαλασσινούς κυρίως μεζέδες. Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε είναι λογικό αυτή την ημέρα να φάμε λίγο παραπάνω. Παρόλα αυτά υπάρχουν καλά νέα, γιατί με τις κατάλληλες επιλογές των εδεσμάτων θα έχετε οφέλη για την υγεία.

Διαβάστε εδώ: Το ένα πράγμα που μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής μέχρι και 10 χρόνια

Στρείδια. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, ψευδάργυρο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Μελέτες υποστηρίζουν ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες τυροσίνης, ένα αμινοξύ που βοηθάει στη βελτίωση της διάθεσης και ρυθμίζει τα επίπεδα του στρες - εξ ου και ότι θεωρούνται αφροδισιακά. Προσοχή πρέπει να δώσουν όσοι είναι αλλεργικοί.

Φασόλια. Τα φασόλια περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, ίνες, αντιοξειδωτικά, και σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, κάλιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό και μαγνήσιο. Επίσης, περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθάνε στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, διότι μειώνουν την απορρόφηση της στο αίμα και αυτό είναι ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες διατηρούν υγιές το πεπτικό σύστημα, καθώς αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα, την εκκολπωματίτιδα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Ένα φλιτζάνι φασόλια αποδίδει περίπου 160 θερμίδες.

Χταπόδι. Ο θαλασσινός αυτός μεζές είναι πλούσιος σε ταυρίνη, ένα αμινοξύ, που βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης και μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της καρδιακής νόσου. Επίσης είναι μια καλή πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β, καλίου και σεληνίου. Καλό είναι να αποφεύγετε την κατανάλωση των ηλικιωμένων χταποδιών, γιατί θέλουν ιδιαίτερη προετοιμασία. Τέλος  προσπαθήστε να τρώτε φρέσκα θαλασσινά, διότι τα κατεψυγμένα μπορεί να περιέχουν περισσότερο νάτριο και να φτάσετε στο σημείο να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες αλάτι μέσα στην ημέρα.

Διαβάστε εδώ: Οι ειδικοί μας δίνουν τις καλύτερες συμβουλές για να χάσουμε τα περιττά κιλά

Γαρίδες, καραβίδες. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη διατήρηση  ενός υγιούς νευρικού συστήματος, για την κυτταρική διαίρεση και για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επίσης, η Β12 είναι η μόνη βιταμίνη που είναι διαθέσιμη μόνο από τις ζωικές πηγές, όπως το κρέας ή το ψάρι, έτσι ώστε να μπορεί να είναι ένα θέμα για τους χορτοφάγους. Επιπλέον, οι γαρίδες και οι καραβίδες περιέχουν σελήνιο, το οποίο υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, και είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Μύδια. Τα μύδια αποτελούν μια εξαιρετική φυσική πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην πρόληψη ή στη μείωση του κινδύνου των καρδιαγγειακών παθήσεων και στην πρόληψη των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άλλων φλεγμονωδών νόσων, όπως η ψωρίαση. Επίσης, αυτά τα όστρακα είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, καλύπτοντας τις ανάγκες του οργανισμού. Προσοχή πρέπει να δίνετε στη ποσότητα που τα καταναλώνετε, γιατί υπάρχει περίπτωση να σας δημιουργήσουν πεπτικά προβλήματα.

Διαβάστε εδώ: 3 συμβουλές για να αποφύγετε τις πέτρες στους νεφρούς

Καλαμάρια. Τα καλαμάρια είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, ωμέγα-3, χαλκού, ψευδαργύρου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και ιωδίου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι ένα τρόφιμο ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση, την αποθήκευση και τον μεταβολισμό του σιδήρου και τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα Β2, που περιέχει, μπορεί να μειώσει τις ημικρανίες και ο φώσφορος βοηθάει στην αποθήκευση ασβεστίου. Απολαύστε λοιπόν το Σαρακοστιανό τραπέζι, τρώγοντας καλαμάρια, αλλά, επιλέξτε τα ψητά αντί τα τηγανητά και θα γλιτώσετε τις τριπλάσιες σχεδόν θερμίδες.  

Η Καθαρά Δευτέρα είναι μια μέρα πλούσια σε διατροφικά οφέλη, αρκεί να μην το παρακάνετε. Καλή Σαρακοστή.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.