WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα να γίνουν επικίνδυνα;


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Μαρτίου 2019

carissa-gan-66379-unsplash.jpg

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν τα συγκεκριμένα τρόφιμα, για να προστατεύσουν την υγεία τους ή για να διατηρήσουν τη σιλουέτα τους. Καλό θα ήταν όμως πριν αποφασίσουμε να βγάλουμε εντελώς τα γαλακτοκομικά από τη ζωή μας, να εξετάσουμε πιο προσεκτικά τις έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε εδώ: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει: Η μείωση των υδατανθράκων σχετίζεται με πρόωρο θάνατο

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων (3 μερίδες / ημέρα) είναι ασφαλής και, το σημαντικότερο είναι, ότι δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου. Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, είχαν μείωση, της τάξης 15%, του κινδύνου να προσβληθούν από καρκίνο του παχέος εντέρου. Υπενθυμίζουμε ότι, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως.

Επίσης, το ασβέστιο έχει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γένεσης όγκων. Από  μελέτες, διαπιστώθηκε ότι η αυξημένη πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, γάλα, γιαούρτι, τυρί, συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για εγκεφαλικό και καρδιαγγειακό επεισόδιο. Περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων ηλικίας ≥ 18 ετών, έχει υπέρταση και μόνο το ήμισυ των υπερτασικών έχουν την αρτηριακή τους πίεση υπό έλεγχο. Με βάση ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία, μια διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα, με χαμηλά λιπαρά, συνιστάται για την πρόληψη και μείωση της υπέρτασης. Άνδρες και γυναίκες που κατανάλωναν γαλακτοκομικά σχεδόν καθημερινά, είχαν 27% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιαγγειακού επεισοδίου, σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν τα συγκεκριμένα τρόφιμα.

Διαβάστε εδώ: 6 ροφήματα που πρέπει να πίνετε το πρωί για να χάσετε τα περιττά κιλά

Σύμφωνα με μεγάλους επίσημους οργανισμούς (Cancer Research UK, WCRF κ.λπ.), υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών και της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, ωστόσο τα δεδομένα δεν είναι επαρκή, ώστε να προβούμε σε συστάσεις για μη κατανάλωση γάλακτος από το ευρύ κοινό.

Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι η διατροφή είναι ένα πολύ σύνθετο θέμα, και το να προβαίνουμε σε υπεραπλουστεύσεις είναι τουλάχιστον αποπροσανατολιστικό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.