WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι καλύτερες τροφές για να ζήσετε πολλά χρόνια


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Απριλίου 2019

alexa-suter-454469-unsplash.jpg

Παρόλο που υπάρχουν πολλοί παράγοντες όπως το περιβάλλον, το οικογενειακό ιστορικό και η ηλικία, που μπορεί να επηρεάσουν το πόσα χρόνια θα ζήσετε, μελέτες έχουν δείξει την ισχυρή σχέση μεταξύ της διατροφής και της μακροζωίας.

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν ενώσεις που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, κάποιων καρκίνων, χρόνιων αναπνευστικών ασθενειών, διαβήτη και παχυσαρκίας, γεγονός που αποτελεί έναν από τους λόγους που οι ειδικοί στον τομέα της υγείας προσπαθούν συνεχώς να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερα από αυτά.

Διαβάστε εδώ: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει: Η μείωση των υδατανθράκων σχετίζεται με πρόωρο θάνατο

Αλλά τα φρούτα και τα λαχανικά δεν είναι τα μόνα τρόφιμα που θα πρέπει να τρέφετε το σώμα σας για να αποκτήσετε υγεία και μακροζωία. Παρακάτω θα δείτε τα πιο θρεπτικά τρόφιμα για να προσθέσετε στην καθημερινότητά σας.

Όσπρια

Τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών και φυτικών πρωτεϊνών που κρατάνε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου του αίματος και συμβάλουν στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Ένα υγιές πεπτικό σύστημα βοηθάει στη ρύθμιση της φλεγμονής, στη μείωση των λιπιδίων του αίματος και στη ρύθμιση της ανοσολογικής λειτουργίας .

Αυγά

Ενώ τα αυγά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, η έρευνα δείχνει ότι δεν επηρεάζει τη συνολική χοληστερόλη αίματος με τον ίδιο τρόπο που κάνουν τα κορεσμένα λίπη. Στην πραγματικότητα, μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα του Αμερικανικού Κολλεγίου Διατροφής, διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλή πρόσληψη αυγών (περίπου επτά εβδομαδιαίως) είχαν 12% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με όσους είχαν χαμηλή πρόσληψη αυγού (λιγότερο από δύο την εβδομάδα).

Διαβάστε εδώ: 6 ροφήματα που πρέπει να πίνετε το πρωί για να χάσετε τα περιττά κιλά

Φυλλώδη λαχανικά

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την κυτταρική ανάπτυξη και το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Περιέχουν επίσης καροτίνες (χρωστικές ουσίες που δρουν ως αντιοξειδωτικά) που βοηθούν στη διατήρηση της υγιούς όρασης, των οστών, των δοντιών και του δέρματος .

Σταυρανθή λαχανικά

Τα λαχανικά σταυροειδών, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα ραδίκια, υποστηρίζουν τις φυσικές διαδικασίες αποτοξίνωσης του σώματος.  Τα σταυροειδή λαχανικά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τις γυναίκες, καθώς βοηθούν να διατηρηθούν υγιή τα επίπεδα των οιστρογόνων και να αποτραπούν οι καρκίνοι που σχετίζονται με ορμόνες όπως ο μαστός , οι ωοθήκες , το ενδομήτριο (μήτρα).

Ελαιόλαδο

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες συμβάλουν  στην υγεία του εγκεφάλου, καθώς περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και DHA (δοκοσαεξαενοϊκό οξύ), που αποτρέπουν την απώλεια μνήμης και την κατάθλιψη.

Διαβάστε εδώ: Πώς θα χάσετε κιλά εάν είστε άνω των 50

Τσάι

Το τσάι όλων των ειδών - πράσινο, μαύρο, λευκό – προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, χάρη στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις του. Η κατανάλωση μαύρου τσαγιού έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της πυκνότητας των οστών σε ηλικιωμένες γυναίκες και το πράσινο τσάι έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και άλλων καρκίνων.

Σπόροι Chia

Οι σπόροι Chia μπορεί να είναι μικροσκοπικοί, αλλά τα οφέλη του είναι πάρα πολλά. Περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από οποιονδήποτε άλλο σπόρο και είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλουν στην υγεία του εγκεφάλου, μειώνουν το λίπος της κοιλιάς και ενισχύουν την υγεία του δέρματος.

Δαμάσκηνα

Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που λειτουργούν για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζικών βλαβών στο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα μας, αλλάζοντας την εμφάνιση ή τη λειτουργία τους και να οδηγήσουν ακόμη και σε καρκίνο.

Αβοκάντο

Αυτός ο πράσινος καρπός είναι πλούσιος με βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών C , K , B, E και A , καθώς και με φυτικές ίνες και υγιή λίπη. Περιέχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο - ακόμη περισσότερο και από τη μπανάνα. Το κάλιο συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης εξισορροπώντας τις αρνητικές επιπτώσεις του αλατιού στη διατροφή . Όσο περισσότερο κάλιο τρώτε, τόσο περισσότερο νάτριο χάνετε μέσω των ούρων.

Κουρκουμάς

Αυτό το χρυσό μπαχαρικό έχει αποδειχθεί ότι παρέχει χιλιάδες οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης των καρδιακών παθήσεων, της νόσου του Alzheimer και του καρκίνου, καθώς και την αποφυγή της κατάθλιψης και της αρθρίτιδας. Η

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι μια θαυμάσια πηγή θρεπτικών ουσιών, ιδιαίτερα της βιταμίνης D , που βοηθά στη διατήρηση υγιών οστών. Είτε τα τρώτε ωμά είτε μαγειρεμένα, παίρνετε πολλά οφέλη για την υγεία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.