WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Οι κυριότερες απειλές για τη δημόσια υγεία


Τζουλιάννα Καρνέζη

7 Απριλίου 2019

architecture-blur-blurred-background-1755385.jpg

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) βασίζεται στην αρχή ότι όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όσο το δυνατόν περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες υγείας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου. Η συγκεκριμένη ημέρα επικεντρώνεται σε διάφορα ζητήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο. Τι τελευταίες δεκαετίες ο ΠΟΥ έχει πραγματοποιήσει πρωτοποριακές προσπάθειες για την εξάλειψη των κύριων ασθενειών που ευθύνονται για τους περισσότερους θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι αφιερωμένη στην καθολική κάλυψη υγείας του πληθυσμού (Universal Health Coverage).

Διαβάστε εδώ: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει: Η μείωση των υδατανθράκων σχετίζεται με πρόωρο θάνατο

Έτσι λοιπόν παρακάτω θα δούμε τις κυριότερες απειλές της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η κλιματική αλλαγή. Καθημερινά εννέα στους δέκα αναπνέουν μολυσμένο αέρα. Οι ρύποι μπορούν αν εισχωρήσουν στον οργανισμό και να δημιουργήσουν προβλήματα στους πνεύμονες, στην καρδιά και στον εγκέφαλο.

Οι μη μεταδοτικές ασθένειες

Με τον όρο μη μεταδοτικές ασθένειες εννοούμε τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο κ.α. Μάλιστα οι συγκεκριμένες ευθύνονται για το 70% των θανάτων παγκοσμίως. Η άνοδος αυτών των ασθενειών οφείλεται κυρίως στον τρόπο ζωής, όπως είναι η ανθυγιεινή διατροφή, το κάπνισμα, η χρήση ουσιών και αλκοόλ και η καθιστική ζωή.

H αντιμικροβιακή αντοχή

Η ικανότητα των ιών, των βακτηρίων και των μυκήτων να είναι ανθεκτικά στα φάρμακα, έχει αυξηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να μη μπορούμε να θεραπεύσουμε τόσο εύκολα λοιμώξεις, όπως η πνευμονία.

Διαβάστε εδώ: 6 ροφήματα που πρέπει να πίνετε το πρωί για να χάσετε τα περιττά κιλά

Η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια.

Τον τελευταία καιρό έχει δημιουργηθεί μια άρνηση απέναντι στα εμβόλια, η οποία βάζει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Ο εμβολιασμός είναι ένα από τους πιο αποδοτικούς τρόπους για να αποφύγουμε πάρα πολλές ασθένειες και φυσικά αποτρέπει εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Ο δάγκειος πυρετός

Μια ασθένεια που μεταδίδεται από κουνούπια και προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και μπορεί να είναι θανατηφόρα. Αποτελεί απειλή για δεκαετίες.

HIV

Η πρόοδος που σημειώθηκε κατά του ιού HIV όσον αφορά τον έλεγχο των ανθρώπων, την παροχή αντιρετροϊκών φαρμάκων και την παροχή προληπτικών μέτρων ήταν τεράστια. Ωστόσο, η επιδημία συνεχίζει με σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους να πεθαίνουν κάθε χρόνο από το HIV / AIDS.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.