Οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας, όταν όμως σταματάνε να λειτουργούν σωστά, αρχίζουν τα προβλήματα. Στις γυναίκες η ανισορροπία των ορμονών μπορεί να σχετίζεται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και το αξιοσημείωτο είναι ότι εως και το 15% των γυναικών έχουν πολυκυστικές ωοθήκες αλλά δεν το γνωρίζουν. Αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως το PCOS εμφανίζεται σε συνδυασμό με πολλά και διαφορετικά συμπτώματα και έτσι είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Αν όμως γνωρίζετε κάποια σημάδια, ίσως σας βοηθήσει ώστε να κλείσετε έγκαιρα ραντεβού με το γιατρό σας.
Διαβάστε εδώ: Αυτά τα διατροφικά λάθη μπορούν να μειώσουν τη ζωή σας
Ο κύκλος περιόδου είναι ακανόνιστος.
Δεν μπορείτε να θυμηθείτε πότε είχατε τελευταία φορά περίοδο; Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι έχετε πολυκυστικές ωοθήκες. Αυτό συμβαίνει γιατί οι κύστες παράγουν ανδρικές ορμόνες που παρεμβαίνουν στην επόμενη ωορρηξία και την εμποδίζουν. Επίσης, οι ωοθήκες δεν παράγουν όλες τις ορμόνες που χρειάζεται ένα ωοθυλάκιο για να ωριμάσει. Αρχίζουν να μεγαλώνουν αλλά κανένα τελικά δεν μεγαλώνει αρκετά.
Έχετε ξαφνικά βγάλει σπυράκια.
Ένα πρόσωπο γεμάτο σπυράκια μετά την εφηβεία μπορεί να είναι σύμπτωμα πολυκυστικών ωοθηκών. Δεδομένου ότι οι ορμόνες κατά την εφηβεία προκαλούν ακμή είναι κατανοητό, όμως όταν έχετε σπυράκια και κατά την ενήλικη ζωή, τότε ίσως είναι ένα σημάδι του PCOS.
Έχετε τριχοφυΐα σε περίεργα μέρη του σώματος.
Εάν έχετε τρίχες στο πηγούνι, στο άνω χείλος και στις φαβορίτες τότε ίσως θα πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε την πιθανότητα εμφάνισης πολυκυστικών ωοθηκών. Η τριχοφυΐα είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα του συνδρόμου.
Δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος.
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι η μια από τις αίτιες της υπογονιμότητας. Αυτό συμβαίνει λόγω της αυξημένης παραγωγής ανδρογόνων που μπορεί να διαταράξει το φυσιολογικό ρυθμό της ωορρηξίας ή να προκαλέσει πλήρη αναστολή ωορρηξίας. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο για τη γυναίκα να συλλάβει.
Έχετε προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2.
Διαβάστε εδώ: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει: Η μείωση των υδατανθράκων σχετίζεται με πρόωρο θάνατο
Αν και οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς το λόγο σχετικά με το γιατί το σύνδρομο πολυκιστικών ωοθηκών έχει συνδεθεί με την αντίσταση στην ινσουλίνη, παρόλα αυτά αν δεν το λάβετε σοβαρά υπόψη μπορεί να προκαλέσει διαβήτη τύπου 2.
Έχετε κερδίσει το βάρος.
Μήπως πήρατε κιλά χωρίς λόγο και πολύ γρήγορα; Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Όμως η αύξηση βάρους δεν αποτελεί το μοναδικό σύμπτωμα ούτε το πιο βασικό, αλλά θα μπορούσε να είναι μια από τις πολλές ενδείξεις. Επίσης, οι πολυκυστικές ωοθήκες προκαλούν αύξηση σωματικού βάρους κυρίως στο πάνω μέρος του σώματος και στην κοιλιά.
Τι μπορείτε να κάνετε;
Εφόσον παρατηρήσατε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, εδικά τον ακανόνιστο κύκλο περιόδου και την τριχοφυΐα, τότε κλείστε ένα ραντεβού με τον ενδοκρινολόγο σας για μια εξέταση αίματος. Μόλις πάρετε τα αποτελέσματα, ο γιατρός μπορεί επίσης να προτείνει ένα κολπικό υπερηχογράφημα για να ελέγξει για κύστεις, αν και δεν αναπτύσσουν όλες οι γυναίκες που έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών κύστες των ωοθηκών. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ένα πρότυπο θεραπείας για το σύνδρομο, αλλά η θεραπεία είναι πολύ εξατομικευμένη. Οι γιατροί σήμερα προτείνουν ένα συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.