WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτά τα διατροφικά λάθη μπορούν να μειώσουν τη ζωή σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Απριλίου 2019

oleg-ivanov-1151960-unsplash.jpg

Όλοι γνωρίζουμε ότι είμαστε ό,τι τρώμε. Και είναι αλήθεια αφού οι διατροφικές επιλογές έχουν αντίκτυπο στην υγεία. Μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet υποστηρίζει ότι το ένα πέμπτο των θανάτων σε όλο τον κόσμο συνδέεται με κακές διατροφικές συνήθειες.  Η μελέτη εξηγεί ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, 11 εκατομμύρια θάνατοι το 2017 συνδέθηκαν με τη διατροφή. Καρδιαγγειακές παθήσεις , ορισμένοι καρκίνοι και διαβήτης τύπου 2 συγκαταλέγονταν στις κορυφαίες ασθένειες που προκάλεσαν αυτούς τους θανάτους.

Διαβάστε εδώ: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει: Η μείωση των υδατανθράκων σχετίζεται με πρόωρο θάνατο

Η διατροφή είναι ένας τομέας της δημόσιας υγείας που έχει επιδεινωθεί δραστικά χειρότερα κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα. Τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο, για παράδειγμα, μειώθηκαν τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες στις ΗΠΑ από το 1999 έως το 2015. Ωστόσο η νέα έκθεση υπογραμμίζει το ανησυχητικό γεγονός ότι η εκτίμηση των θανάτων που σχετίζονται με τη διατροφή έχει αυξηθεί.

Ενώ πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων που σχετίζονται με τη διατροφή, η έκθεση τονίζει τη σημασία τριών συστάσεων για τη διατροφή που αγνοούνται πολύ συχνά. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να αποφευχθούν τρεις κατηγορίες τροφίμων που τρώμε πολύ συχνά. Έτσι λοιπόν παρακάτω θα δείτε τα μεγαλύτερα διατροφικά λάθη που οδηγούν σε θανάτους σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε εδώ: 6 ροφήματα που πρέπει να πίνετε το πρωί για να χάσετε τα περιττά κιλά

Δεν τρώτε ξηρούς καρπούς και σπόρους

Σε γενικές γραμμές λαμβάνουμε μόνο το 12% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε ξηρούς καρπούς και σπόρους. Οι ξηροί καρποί και κυρίως τα καρύδια είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, υγιεινών λιπών και βιταμινών. Αντί λοιπόν να τρώτε κορεσμένα λιπαρά, δοκιμάστε να τα αντικαταστήσετε με μια χούφτα ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Δεν πίνετε αρκετό γάλα

Σε παγκόσμιο επίπεδο καταναλώνεται μόνο τα 16% της συνιστώμενης ποσότητας γάλακτος, ενώ το συνιστώμενο ημερήσιο ποσό έχει οριστεί στα 435 ml. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές συζητήσεις σχετικά με το εάν πρέπει ή όχι να πίνουμε γάλα. Όμως η κατανάλωση γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας. Επίσης το γάλα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να απορροφήσουν αποτελεσματικότερα τη βιταμίνη D. Και φυσικά έχει συσχετιστεί με την αύξηση της οστικής μάζας.  

Τρώτε πολύ λίγα δημητριακά ολικής άλεσης

Η μέση ημερήσια πρόσληψη είναι 29 γραμμάρια, αλλά υποτίθεται ότι παίρνουμε 125 γραμμάρια την ημέρα, σύμφωνα με τη μελέτη. Τα πιθανά οφέλη από την κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως περιλαμβάνουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καλύτερη υγεία του πεπτικού συστήματος και βοήθεια για τη διαχείριση του βάρους. Η χαμηλή πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως (κάτω των 125 γραμμαρίων την ημέρα) είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου για θάνατο και ασθένειες.

Διαβάστε εδώ: Γιατί δεν χάνω βάρος;

Καταναλώνετε πάρα πολλά αλμυρά τρόφιμα και επεξεργασμένα κρέατα

Το νάτριο μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές και το επεξεργασμένο κρέας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και κάποιους καρκίνους.

Ας ελπίσουμε πως τώρα που γνωρίζετε πόσα άτομα πεθαίνουν από τις λάθος διατροφικές επιλογές κάθε χρόνο – ένας στους πέντε- θα σας βοηθήσει να αλλάξετε τη διατροφή σας προς το καλύτερο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.