WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δείτε τι τρώνε οι πιο υγιείς άνθρωποι στον κόσμο


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Μαΐου 2019

34325808_1874712285956188_1400757094864388096_n.jpg

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την εμφάνιση ασθενειών. Για παράδειγμα οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) .

Διαβάστε εδώ: Γιατί δεν πρέπει να κόψετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να αποφύγετε αυτές τις σοβαρές ασθένειες και να προστατέψετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ένας από αυτούς είναι ενισχύοντας τη διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Εάν τρώτε τα περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα θα καταφέρετε να αποκτήσετε μακροζωία.

Αυγά

Οι κρόκοι αυγών είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της χολίνης, η οποία συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού. Ένας κρόκος παρέχει το 25 τοις εκατό της καθημερινής σας ανάγκης και αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση ενός ολόκληρου αυγού την ημέρα δεν θα αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε ασβέστιο και είναι επίσης πλούσιο σε προβιοτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αναζητήστε ποικιλίες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Διαβάστε εδώ: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει: Η μείωση των υδατανθράκων σχετίζεται με πρόωρο θάνατο

Βιολογικό γάλα

Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Tennessee έδειξε ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι που ακολούθησαν μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και πλούσια σε ασβέστιο, έχασαν 70% περισσότερο βάρος από αυτούς που έπαιρναν λιγότερο ασβέστιο. Το γάλα είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης D, η οποία επιτρέπει στο σώμα σας να απορροφά το ασβέστιο. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα επαρκή επίπεδα D μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, να αποτρέψουν ορισμένους τύπους καρκίνου, να ανακουφίσουν τον πόνο στην πλάτη και ακόμη να βοηθήσουν στην πρόληψη της κατάθλιψης.

Σολομός

Ο σολομός είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης D και μια από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 που μπορείτε να βρείτε. Αυτά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, έχουν ένα ευρύ φάσμα εντυπωσιακών οφέλη για την υγεία - από την πρόληψη καρδιακών παθήσεων μέχρι την και την απώλεια βάρους και την τόνωση της διάθεσής. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα επιβραδύνουν επίσης το ρυθμό πέψης, που σας κάνει να νιώθετε πλήρεις και να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Φασόλια

Τα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σε άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι το ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο . Οι μελέτες συνδέουν τα φασόλια με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, διαβήτη τύπου 2, υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου.

Ξηροί καρποί

Οι ερευνητές του USDA επισημαίνουν ότι η κατανάλωση μιας χούφτας καρύδια ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα-3, ενώ τα φουντούκια περιέχουν αργινίνη, ένα αμινοξύ που μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Το κλειδί είναι η μετριοπάθεια, αφού τα καρύδια έχουν υψηλές θερμίδες.

Διαβάστε εδώ: Αυτά τα σημάδια δείχνουν ότι έχετε προβλήματα στους νεφρούς

Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος είναι η πιο ισχυρή φυτική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Μελέτες δείχνουν ότι η προσθήκη λιναρόσπορου στη διατροφή μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων κατά 46%.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο με υγιή μονοακόρεστα λίπη (MUFAs), τα οποία βοηθούν στη μείωση της "κακής" χοληστερόλης LDL και στην αύξηση της "καλής" χοληστερόλης HDL. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων, όπως η νόσος του Alzheimer.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι πλούσια με ενώσεις που προστατεύουν την καρδιά, όπως οι διαλυτές ίνες, βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ και κάλιο. Επειδή όμως έχουν και πολλές θερμίδες πρέπει να τα καταναλώνετε με μέτρο.

Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι η πιο συνηθισμένη πηγή λυκοπενίου, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο του μαστού.

Γλυκοπατάτες

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποκτήσετε βιταμίνη Α - ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που προστατεύει και διατηρεί τα μάτια, το δέρμα και διατηρεί τη φυσική άμυνα του οργανισμού- προέρχεται από τρόφιμα που περιέχουν βήτα-καροτένιο, που το σώμα σας μετατρέπει στη βιταμίνη Α. Τα πλούσια σε βήτα καροτένιο τρόφιμα περιλαμβάνουν τα καρότ, το καλαμπόκι και το πεπόνι και τις γλυκοπατάτες που έχουν και τη μεγαλύτερη ποσότητα.

Διαβάστε εδώ: Σνακ χαμηλά σε θερμίδες για να περιορίσετε την πείνα και να χάσετε βάρος

Κόκκινες πιπεριές

Οι κόκκινες πιπεριές είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποί  είναι γνωστή για τα οφέλη που προσφέρει στο δέρμα και για τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν και η λήψη αρκετής βιταμίνης C δεν θα σας εμποδίσει να κρυώσετε, όμως θα σας βοηθήσει να αναρρώσετε πιο γρήγορα.

Ρόδια

Μία μελέτη έδειξε ότι οι πολυφαινόλες από το ρόδι βοηθούν τις αρτηρίες σας να να συστέλλονται για να διαχειρίζονται τη ροή του αίματος και να εμποδίζουν τη σκλήρυνση. Μια ξεχωριστή μελέτη έδειξε ότι τα ίδια αντιοξειδωτικά βοηθούν στην αποτροπή του τύπου φλεγμονής που οδηγεί στη νόσο του Alzheimer.

Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο - ένα μακροθρεπτικό συστατικό που βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και διατηρεί το νευρικό σας σύστημα. Το κάλιο μειώνει επίσης τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.