7 εκπληκτικά οφέλη του κουρκουμά στο σώμα σας

Τζουλιάννα Καρνέζη
Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019
oleg-ivanov-1151960-unsplash.jpg

Οι περισσότεροι θα έχετε ακούσει τον κουρκουμά και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες που έχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Για όσους δεν γνωρίζετε ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό της Ινδίας η οποία παράγει σχεδόν ολόκληρη την παγκόσμια σοδειά του και καταναλώνει το 80% του. Όμως ο έχει αρχίσει να γίνεται πολύ δημοφιλής και στο δυτικό κόσμο χάρη στην πληθώρα των θρεπτικών ουσιών και τα πολλαπλά του οφέλη για την υγεία.

Διαβάστε εδώ: Αυτά τα σημάδια δείχνουν ότι έχετε προβλήματα στους νεφρούς

 Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε όλα τα εκπληκτικά οφέλη του κουρκουμά.

Φυσικές αντιφλεγμονώδεις δράσεις

Η φλεγμονή είναι ένας αμυντικός μηχανισμός που είναι εξαιρετικά σημαντικός όταν έχετε έναν τραυματισμό ή μια λοίμωξη. Βοηθάει το σώμα να απομονώνει τις πληγείσες περιοχές και να καταπολεμά τους ξένους εισβολείς. Χωρίς φλεγμονή, τα επικίνδυνα παθογόνα θα μπορούσαν πολύ εύκολα να εισβάλλουν στο σώμα. Ωστόσο, η φλεγμονή μερικές φορές μπορεί να γίνει χρόνια και όταν αυτό συμβεί κινδυνεύετε από πάσης φύσεως ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ο κουρκουμάς έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που ανταγωνίζονται μερικά φάρμακα σχεδιασμένα ειδικά για την ανακούφιση της φλεγμονής, αλλά χωρίς επικίνδυνες παρενέργειες. Έτσι, όταν τρώτε κουρκουμά ή λαμβάνετε ένα συμπλήρωμα, μειώνετε τη φλεγμονή σε κυτταρικό επίπεδο.

Βελτιωμένη αντιοξειδωτική ικανότητα

Τα αντιοξειδωτικά είναι σε θέση να εμποδίσουν την οξειδωτική βλάβη, η οποία είναι ένας από τους μηχανισμούς πίσω από τη γήρανση και την ασθένεια. Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στον κουρκουμά δεσμεύονται με τις ελεύθερες ρίζες και τις εξουδετερώνουν πριν προκαλέσουν βλάβη.

Καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου

Οι νευρώνες στους εγκεφάλους δεν είναι ποτέ τόσο δραστήριοι όσο είναι στην παιδική ηλικία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται και να κάνουν νέες συνδέσεις καθ 'όλη τη ζωή μας. Αυτή η διαδικασία καθοδηγείται από μια αυξητική ορμόνη που ονομάζεται νευροτροφικός παράγοντας (BDNF) που προέρχεται από τον εγκέφαλο. Τα μειωμένα επίπεδα αυτής της ορμόνης είναι πολύ πιθανό να βρίσκονται πίσω από καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και η νόσος του Alzheimer. Θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι ο κουρκουμάς  αυξάνει τα επίπεδα του BDNF στον εγκέφαλο. Άρα η κατανάλωση αυτού του μπαχαρικού μπορεί να αντιστρέψει τις σχετιζόμενες με την ηλικία διαταραχές του εγκεφάλου, να βελτιώσει τη μνήμη και ίσως να σας κάνει ακόμα πιο έξυπνους.

Διαβάστε εδώ: Γιατί δεν πρέπει να κόψετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας

Μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων

Η καρδιακή νόσος πλήττει περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως από οτιδήποτε άλλη ασθένεια. Και ενώ η εμφάνισή της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ο κουρκουμάς μπορεί να προστατεύσει την καρδιά. Όπως έχουμε ήδη πει, αυτό το χρυσοκίτρινο μπαχαρικό έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Και οι δύο αυτές λειτουργίες μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς . Μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κουρουμάς είναι εξίσου αποτελεσματικός με την άσκηση για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Πρόληψη του καρκίνου

Ο καρκίνος είναι μια από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι και τα ζώα. Εμφανίζεται όταν η ανάπτυξη ορισμένων κυττάρων γίνεται ταχεία και ανεξέλεγκτη. Τα μη ελεγχόμενα καρκινικά κύτταρα στη συνέχεια αναπτύσσουν όγκους και εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του σώματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του κουρκουμάς μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη και την εξάπλωση ορισμένων καρκινικών κυττάρων. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να καθοριστεί με ακρίβεια ποιος είναι ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ο κουρκουμάς στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πεπτικούς καρκίνους όπως ο καρκίνος του στομάχου ή του παχέος εντέρου.

Ανακούφιση πόνου

Όπως αποδεικνύεται ο κουρκουμάς είναι εξίσου αποτελεσματικός με τα χημικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση του κουρκουμά μπορεί να μειώσει τους πόνους της αρθρίτιδας και κυρίως της ρευματοειδής αρθρίτιδας.

Συμπέρασμα

Η κουρκουμίνη που βρίσκεται στον κουρκουμά είναι μια πολύ ισχυρή ένωση που βελτιώνει τη λειτουργία του σώματός σας, επιβραδύνει τη γήρανση και ενισχύει την εγκεφαλική δύναμη και τη διάθεση. Και ο κουρκουμάς είναι το καλύτερο μπαχαρικό για να προσθέσετε κουρκουμίνη στα γεύματά σας, αλλά η ποσότητα κουρκουμίνης στο κουρκούμη είναι σχετικά χαμηλή. Ένα συμπλήρωμα κουρκουμίνης μπορεί να είναι επωφελές για τους ανθρώπους που ελπίζουν να θεραπεύσουν μια υπάρχουσα διαταραχή.

Ωστόσο, λαμβάνοντας ένα συμπλήρωμα κουρκουμίνης από μόνο του δεν σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος του θα εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματός. Για το λόγο αυτό, βεβαιωθείτε ότι το συμπλήρωμα που επιλέγετε περιέχει επίσης μια ουσία που ονομάζεται πιπερίνη . Η πιπεριίνη είναι μια δραστική ουσία στο μαύρο πιπέρι που βοηθάει στην απορρόφηση της κουρκουμίνης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.