Τα καλύτερα και χειρότερα τρόφιμα για τον κόλπο σας

Τζουλιάννα Καρνέζη
Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019
aral-tasher-7729-unsplash.jpg

H υγιεινή διατροφή επηρεάζει κάθε μέρος του σώματος, έτσι και ο γυναικείος κόλπος δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Και ενώ γνωρίζετε ποιες τροφές να τρώτε ανάλογα με τα άλλα μέρη του σώματος, όπως καλά λιπαρά για υγιή μαλλιά, δέρμα και νύχια, δημητριακά για να νιώθετε πλήρεις και να έχετε υγιές γαστρεντερικό σύστημα. Από την άλλη μεριά ίσως δεν ξέρετε τι να τρώτε για να διατηρήσετε έναν υγιή κόλπο.

Διαβάστε εδώ: Γιατί δεν πρέπει να κόψετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας

Γιαούρτι

Ο κόλπος σας έχει όξινο pH, μεταξύ 3,5 και 4,5 σε κλίμακα από το μηδέν έως το 14. Τα πάντα από την άσκηση μέχρι το άγχος και το σεξ μπορούν να αλλάξουν το pH του κόλπου και αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Όταν αλλάζει το pH ο κόλπος γίνεται ένα καλύτερο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηριδίων και άλλων οργανισμών, οδηγώντας σε μολύνσεις και ιδιαίτερα σε βακτηριακή κολπίτιδα, μια κνησμώδη λοίμωξη με δυσάρεστα συμπτώματα.

Εδώ έρχεται η θρεπτική δύναμη του γιαουρτιού. Πρόκειται για προβιοτικό, που σημαίνει ότι περιέχει ζωντανές καλλιέργειες βακτηριδίων. Οι ποικιλίες που περιέχουν βακτηρίδια που ονομάζονται Lactobacillus acidophilus μπορεί να βοηθήσουν να διατηρηθεί το pH του κόλπου στην όξινη περιοχή, μειώνοντας τον κίνδυνο μολύνσεων.

Άλλες προβιοτικές τροφές, όπως το λάχανο και το κεφίρ, μπορούν επίσης να βοηθήσουν τον κόλπο σας να διατηρήσει τη σωστή ισορροπία του pH, όπως και ένα προβιοτικό συμπλήρωμα που περιέχει Lactobacillus acidophilus .

Χυμός cranberries

Σίγουρα έχετε ακούσει για τα οφέλη των cranberries. Ο χυμός τους κάνει καλό στην υγεία του κόλπου, καταπολεμώντας μολύνσεις και ισορροπώντας το pH.

Νερό

Εάν αντιμετωπίζετε κολπική ξηρότητα, καλό είναι να πίνετε 6-8 οκτώ ποτήρια νερό καθημερινά. Ακριβώς όπως η αφυδάτωση μπορεί να κάνει το δέρμα του προσώπου ή των χεριών σας να είναι ξηρό, το ίδιο συμβαίνει και με τον κόλπο σας. Επίσης το νερό βοηθάει στην αποβολή βακτηρίων μέσω των ούρων προτού δημιουργήσουν λοίμωξη.

Τσάι πιπερόριζας

Μια μελέτη στην Εφημερίδα της Εναλλακτικής και Συμπληρωματικής Ιατρικής διαπίστωσε ότι το τζίντζερ ήταν εξίσου αποτελεσματικό με την ιβουπροφαίνη για την ανακούφιση από τις οδυνηρές κράμπες που σχετίζονται με την περίοδο. Στη μελέτη, οι γυναίκες έλαβαν είτε 250 χιλιοστόγραμμα σκόνης τζίντζερ σε μορφή κάψουλας ή 400 χιλιοστογραμμάρια ιβουπροφαίνης, τέσσερις φορές την ημέρα για τις τρεις πρώτες ημέρες της εμμήνου ρύσεως.

Η ιβουπροφαίνη είναι μια κατηγορία φαρμάκων για τον πόνο που ονομάζονται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ή τα ΜΣΑΦ, τα οποία, όπως υποδηλώνει το όνομα, καταπολεμούν τη φλεγμονή. Το τζίντζερ είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, οπότε μπορεί να λειτουργήσει για να καταστείλει τις κράμπες με παρόμοιο τρόπο.

Διαβάστε εδώ: Αυτά τα σημάδια δείχνουν ότι έχετε προβλήματα στους νεφρούς

Σόγια

Τα προϊόντα σόγιας περιέχουν ισοφλαβόνες που μιμούνται τα οιστρογόνα. Αν και αυτό δεν αποδεικνύεται από την επιστήμη, ορισμένοι ειδικοί υποδεικνύουν ότι το φυτικό οιστρογόνο μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα με το οιστρογόνο που παράγει φυσικά η γυναίκα, ανακουφίζοντας την κολπική ξηρότητα που προκαλείται από τις ορμονικές αλλαγές.

Ποιες τροφές να αποφεύγετε

Γλυκά

Η κατανάλωση ζάχαρης δεν είναι φιλική για τον κόλπο. Όσες γυναίκες είναι επιρρεπείς σε μολύνσεις του κόλπου θα πρέπει να περιορίσουν τα γλυκά, καθώς η ζάχαρη μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη των βακτηρίων στον κόλπο.

Αλκοόλ

Παρόλο που μπορεί να θέλετε να πιείτε ένα ποτήρι κρασί κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, υπάρχει περίπτωση να επιδεινώσετε τις κράμπες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα