Οι καλύτερες τεχνικές για να μην πάθετε ποτέ Αλτσχάιμερ

Τζουλιάννα Καρνέζη
Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019
mark-adriane-v7ijzp_elqc-unsplash.jpg

Η νόσος του Αλτσχάιμερ αποτελεί μια χρόνια εκφυλιστική νόσο, η οποία χαρακτηρίζεται από προοδευτική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών. Μπορεί να παρατηρηθεί μείωση μνήμης, της μάθησης και της κρίσης. Εκδηλώνεται κυρίως σε άτομα άνω των 65 ετών ενώ πολύ σπάνια θα παρατηρηθεί σε άτομα κάτω των 50 ετών και δεν υπάρχει ακριβής αιτία. Ακολουθώντας όμως, κάποιες απλές καθημερινές συνήθειες μπορεί να κρατήσουν μακριά τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε εδώ: Η Blake Lively αποκαλύπτει τι τρώει σε μια ημέρα και παραμένει τόσο λαμπερή

Να κάνετε διαλογισμό τουλάχιστον για 10 λεπτά κάθε μέρα. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός, είναι ένα αποτελεσματικό όπλο εναντίον της άνοιας και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Καθίστε με ίσια πλάτη, κλείστε τα μάτια σας και εισπνεύστε αργά μετρώντας μέχρι το πέντε, στη συνέχεια, εκπνεύστε και μετρήστε ξανά. Κάντε το για 5 λεπτά ακόμα και προσπαθήστε να αδειάσετε το μυαλό σας από όλες τις σκέψεις. Κάντε διαλογισμό καθημερινά.

Καταναλώστε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Μελέτες υποστηρίζουν ότι όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα του DHA και EPA (που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια), είχαν και λιγότερο κίνδυνο να πάθουν άνοια. Τα ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα θα τα βρείτε στα ψάρια, όπως στο σολομό, στις σαρδέλες, στον τόνο.

Διαβάστε εδώ: Γιατί δεν πρέπει να κόψετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας

Άσκηση 3 ώρες την εβδομάδα. Σε μια μελέτη, οι άνθρωποι που έκαναν άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα από 10 έως 40 λεπτά, είχαν λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η σωματική δραστηριότητα αυξάνει τα επίπεδα του εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα (BDNF), μια πρωτεΐνη που αποδείχτηκε ικανή να προλαμβάνει και να αναστρέφει την απώλεια μνήμης και το θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων που προκαλεί η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Αρχίστε να απομνημονεύετε κάτι κάθε μέρα. Μεγαλώνοντας, το μυαλό σας δεν μπορεί να θυμάται το ίδιο, όπως όταν ήσασταν πιο νέοι. Όμως, εάν εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλο σας, θα βελτιώσετε και τη μνήμη σας. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσετε τις πιθανότητες να πάθετε Αλτσχάιμερ, στο μέλλον. Ο εγκέφαλός αγαπάει τη ποικιλία, άρα αρχίστε να ανακαλύπτετε νέους τρόπους για να τον εκπαιδεύσετε, όπως εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας ή μιας ξένης γλώσσας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.