4 διατροφικά λάθη που οδηγούν σε θανάτους σε όλο τον κόσμο

Τζουλιάννα Καρνέζη
Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2019

Μια συγκλονιστική νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet υποστηρίζει ότι το ένα πέμπτο των θανάτων σε όλο τον κόσμο συνδέεται με κακές διατροφικές συνήθειες. 

Η μελέτη εξηγεί ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, 11 εκατομμύρια θάνατοι το 2017 συνδέονται με τη διατροφή. Καρδιαγγειακές παθήσεις, ορισμένοι καρκίνοι και διαβήτης τύπου 2 συγκαταλέγονταν στις κορυφαίες ασθένειες που προκάλεσαν αυτούς τους θανάτους.

Η διατροφή είναι ένας από τους τομείς της δημόσιας υγείας που έχει επιδεινωθεί δραστικά κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα. Τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο, για παράδειγμα, μειώθηκαν τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες στις ΗΠΑ από το 1999 έως το 2015. Ωστόσο, η νέα έκθεση υπογραμμίζει το ανησυχητικό γεγονός ότι η εκτίμηση των θανάτων που σχετίζονται με τη διατροφή έχει αυξηθεί.

Ενώ πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων που σχετίζονται με τη διατροφή, η έκθεση τονίζει τη σημασία τριών συστάσεων για τη διατροφή που αγνοούνται πολύ συχνά. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να αποφευχθούν τρεις κατηγορίες τροφίμων που τρώμε πολύ συχνά. Εδώ είναι τα μεγαλύτερα διατροφικά λάθη που οδηγούν σε θανάτους σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα.

Δεν τρώτε αρκετά καρύδια. 

Σε γενικές γραμμές, παίρνουμε μόνο το 12% των συνιστώμενων ξηρών καρπών και σπόρων. Ενώ η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι περίπου 21 γραμμάρια. Τα καρύδια είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, ινών, υγιεινών λιπών και βιταμινών. Αντί να τρώτε τρόφιμα με ανθυγιεινά κορεσμένα λιπαρά, δοκιμάστε να τα αντικαταστήσετε με μια χούφτα καρύδια.

Δεν τρώτε καθόλου γαλακτοκομικά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, καταναλώνουμε μόνο το 16% της προτεινόμενης ποσότητας γαλακτοκομικών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Το συνιστώμενο ημερήσιο ποσό, έχει οριστεί στα 435 γραμμάρια. Υπήρξε κάποια συζήτηση σχετικά με το εάν ή όχι το γάλα είναι καλό για την υγεία σας. Αλλά το πλήρες γάλα κάνει μια επιστροφή. Η κατανάλωση γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας. Επιπλέον, το γάλα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να απορροφήσουν αποτελεσματικότερα τη βιταμίνη D. Ίσως δεν χρειάζεται καν να το αναφέρω αυτό, αλλά το γάλα έχει επίσης συσχετιστεί με ισχυρότερα οστά.

Τρώτε πολύ λίγα δημητριακά ολικής άλεσης.

Τα πιθανά οφέλη από την κατανάλωση αρκετών δημητριακών ολικής αλέσεως περιλαμβάνουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καλύτερη υγεία του πεπτικού συστήματος και βοήθεια για τη διαχείριση του βάρους. Η χαμηλή πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως (κάτω των 125 γραμμάρια την ημέρα) είναι ο κύριος παράγοντας διατροφικού κινδύνου για το θάνατο και τις ασθένειες στις ΗΠΑ. Αυξήστε την ποσότητα δημητριακών ολικής αλέσεως που καταναλώνετε: καστανό ρύζι, κριθάρι, πλιγούρι βρώμης, ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά ολικής αλέσεως και ποπ κορν.

Καταναλώνετε πολλά αλμυρά τρόφιμα και επεξεργασμένε κρέατα. 

Η υπερβολική κατανάλωση  νατρίου μπορεί να προκαλέσει μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές και το επεξεργασμένο κρέας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και κάποιους καρκίνους.

Γνωρίζοντας πλέον πόσα άτομα πεθαίνουν από τις κακές διατροφικές επιλογές κάθε χρόνο-ένα στους πέντε- θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μακροζωία και ευεξία. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.