WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφικές συμβουλές για όσους πάσχουν από τη νόσο του Crohn


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Σεπτεμβρίου 2019

Διατροφικές συμβουλές για όσους πάσχουν από τη νόσο του Crohn

Η νόσος του Crohn είναι μία φλεγμονώδης νόσος (αυτοάνοσος), η οποία προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου και των άλλων χιτώνων του τοιχώματος του εντέρου και μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Η ακριβής διαδικασία που προκαλεί τη φλεγμονή και τον ερεθισμό είναι άγνωστη. Η νόσος του Crohn επηρεάζει συχνά το κατώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί οπουδήποτε, από το στόμα μέχρι τον πρωκτό. Ανοσοκύτταρα συσσωρεύονται στα έντερα, προκαλώντας συμπτώματα όπως, κοιλιακός πόνος, διάρροια, πρωκτική αιμορραγία, απώλεια βάρους, πυρετό και κόπωση.

Τα βασικά συμπτώματα της νόσου είναι:

Κοιλιακός άλγος

Δυσκοιλιότητα

Διάρροια

Άφθες

Αρθρίτιδα

Κόπωση

Εμετό

Υποθρεψία

Απώλεια βάρους

Αναιμία

Φλεγμονή του ήπατος

Δερματικό εξάνθημα

Εάν έχετε τη συγκεκριμένη νόσο πιθανότατα γνωρίζετε ότι η διατροφή από μόνη της δεν μπορεί ούτε να αποτρέψει ούτε να επιλύσει τη φλεγμονή. Ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα.

Παρακάτω θα δείτε τις κυριότερες διατροφικές αλλαγές που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε.

Μείνετε ενυδατωμένοι.

Εάν κρατάτε τον οργανισμός σας ενυδατωμένο τότε μειώνεται η διάρροια και άλλα κοινά συμπτώματα της φλεγμονής. Γι αυτό είναι σημαντικό να πίνετε πολλά υγρά. Μπορείτε να δοκιμάσετε νερό καρύδας για να αντικαταστήσετε τα υγρά.

Καταναλώστε μικρότερα και συχνότερα γεύματα.

Αντί για τρία γεύματα, προσπαθήστε να έχετε μικρότερα γεύματα όλη την ημέρα. Στόχος σας πρέπει να είναι να τρώτε κάθε δύο έως τρεις ώρες. Όχι μόνο οι μικρότερες μερίδες τείνουν να είναι καλύτερα ανεκτές, αλλά αυτό θα βοηθήσει επίσης στην αύξηση του ποσού που καταναλώνεται συνολικά, βοηθώντας να ικανοποιήσετε τις πρωτεϊνικές και θερμιδικές σας ανάγκες.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων.

Εάν δεν το έχετε ήδη κάνει, τότε έφτασε η στιγμή να το κάνετε. Το να κρατάτε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων θα σας βοηθήσει να διαπιστώσετε ποιες τροφές επιδεινώνουν τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Γενικά οι παρακάτω τροφές μπορεί να χειροτερέψουν τα συμπτώματα σε άτομα με Crohn.

Λακτόζη: Αποφύγετε τη λακτόζη, αλλά όχι απαραίτητα όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Δοκιμάστε  πρώτα τα προϊόντα χωρίς λακτόζη για να διασφαλίσετε ότι η διατροφή σας δεν θα γίνει πολύ περιορισμένη.

Αλκοόλ και καφεΐνη: Και τα δύο, προκαλούν δυσάρεστα συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα.

Λιπαρά, πικάντικα και τηγανητά τρόφιμα: Αυτά τα τρόφιμα είναι δύσκολο να χωνευτούν και προκαλούν συχνά αέρια, διάρροια και άλλα συμπτώματα.

Ακατέργαστα λαχανικά: Ναι τα λαχανικά κάνουν καλό στην υγεία, αλλά όλες αυτές οι ίνες μπορεί να οδηγήσουν σε αέρια και φούσκωμα. Επιλέξετε αντί για ωμά λαχανικά, μαγειρεμένα και αποφύγετε την πλούσια σε φυτικές ίνες φλούδα.

Οποιαδήποτε τρόφιμο αυξάνει  τις κινήσεις του εντέρου, τα αέρια ή το φούσκωμα είναι καλύτερα να αποφευχθεί.

Κατά περιόδους, όταν δεν έχετε συμπτώματα, να περιλαμβάνετε δημητριακά ολικής αλέσεως και μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά στο πρόγραμμα διατροφής σας. Ξεκινήστε τα νέα τρόφιμα καταναλώνοντας ένα κάθε φορά και σε μικρές ποσότητες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.