Γιατί τα ποσοστά των καρδιακών παθήσεων αυξάνονται στις πλούσιες χώρες

Τζουλιάννα Καρνέζη
Σάββατο, 07 Σεπτεμβρίου 2019

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 600.000 Αμερικανοί πεθαίνουν εξαιτίας καρδιακών παθήσεων.

Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι γιατί τα ποσοστά δεν βελτιώνονται, αλλά δείχνουν την παχυσαρκία ως έναν από τους παράγοντες. Μάλιστα ο ρυθμός θανάτων από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο έχει σχεδόν σταματήσει να μειώνεται στις πλούσιες χώρες και σε ορισμένες περιπτώσεις, αυξάνεται. 

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας ανέλυσαν τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα σε 23 χώρες υψηλού εισοδήματος. Η μελέτη δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα στο International Journal of Epidemiology.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις άρχισαν να αυξάνονται σε επτά χώρες για τουλάχιστον ένα φύλο. Για τους άνδρες και τις γυναίκες των ΗΠΑ και τις γυναίκες στο Καναδά, τα ποσοστά καρδιαγγειακού θανάτου αυξήθηκαν το τελευταίο έτος.

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 600.000 Αμερικανοί πεθαίνουν από καρδιακές παθήσεις. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των Αμερικανών παθαίνουν καρδιακή προσβολή και σχεδόν 800.000 άτομα έχουν περάσει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νέα Ζηλανδία, τα ποσοστά αυξήθηκαν στη δεκαετία του 2000.

Τι θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτό το εύρημα; Στο ίδιο χρονικό διάστημα με αυτή τη μελέτη, τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται σταθερά. Στην Αυστραλία, το ένα τρίτο των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι. Το ίδιο ισχύει και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το ένα τρίτο των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι και ένα τρίτο είναι υπέρβαροι.

Αλλά μόνο η παχυσαρκία μπορεί να μην είναι ο μόνος παράγοντας. Πράγματι, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο τόσο στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων όσο και στους θανάτους.

Στη Γαλλία και την Ιταλία, όπου τα ποσοστά παχυσαρκίας παραμένουν χαμηλά, υπάρχει επιβράδυνση των ποσοστών θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Προκειμένου να καταπολεμηθούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις σε μέτρα πρόληψης της υγείας, ιδιαίτερα εκείνα που αποσκοπούν στην αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, στη βελτίωση της διατροφής και στη μείωση της παχυσαρκίας. Εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα τα παραπάνω, μπορεί να απειληθεί μελλοντικά το προσδόκιμο ζωής. 

Αυτά λοιπόν που πρέπει όλοι να έχουμε υπόψη για την επίτευξη της ευεξίας και μακροζωίας είναι τα εξής: Λιγότερο άγχος, κατανάλωση υγιεινότερου φαγητού, περισσότερη άσκηση, καλύτερος και ποιοτικός ύπνος.

Τέλος η προσπάθεια για τον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις είναι σημαντική και μπορεί να επιτευχθεί με την αποχή από το κάπνισμα, τον έλεγχο της πίεσης του αίματος, τον έλεγχο της χοληστερόλης, τον έλεγχο του διαβήτη και την απώλεια βάρους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.